27.2 C
Σάμος
28/08/2025
Σαμιακά

Με δύο ακόμη ΒΡΑΒΕΙΑ τιμήθηκαν τα εκλεκτά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου

Περιγραφή εικόνας

Με δύο ακόμη ΒΡΑΒΕΙΑ τιμήθηκαν τα εκλεκτά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, στον εγνωσμένου κύρους διεθνή διαγωνισμό «Concours Mondial de Bruxelles» 2021.

Οι κριτές, δημοσιογράφοι, οινολόγοι, sommelier και γευσιγνώστες από όλο τον κόσμο, διακεκριμένοι για την ικανότητά τους να αξιολογούν κρασί, επιλέχτηκαν και φέτος πολύ αυστηρά. Η εξαιρετική φήμη της αξιόπιστης διαδικασίας επιλογής, συνοδεύει το διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles παρέχοντας στους καταναλωτές μια σημαντική εγγύηση: ότι ξεχωρίζει μόνο τα κρασιά άψογης ποιότητας και τις καλύτερες επιλογές διεθνώς!

300 και πλέον κριτές, επί 9 ημέρες, δοκιμάζοντας και αξιολογώντας 10 χιλιάδες κρασιά από 46 διαφορετικές χώρες παραγωγής, επέλεξαν και φέτος να απονείμουν 2 βραβεία στα παλαιωμένα γλυκά μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου, τιμώντας έτσι το ποιοτικό δυναμικό του σαμιακού αμπελώνα αλλά και την ακάματη προσπάθεια των αμπελουργών του ακριτικού νησιού που παράγουν διαχρονικά ένα εξαιρετικό προϊόν.

Απονεμήθηκαν:

ΧΡΥΣΟ στο Samos Nectar 2014, το εκπληκτικό λιαστό του Συνεταιρισμού, παλαίωσης 6 ετών, με τον μοναδικό χαρακτήρα του Άσπρου Μοσχάτου

και

ΑΡΓΥΡΟ στο Samos Anthemis 2015, με τη μοναδική πολυπλοκότητα και την εξαιρετική ισορροπία.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1936 μέχρι και σήμερα τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες διεθνών διακρίσεων και δεν έχει περάσει ούτε μία χρονιά χωρίς να τιμηθούν με βραβεία, σε όποιους διαγωνισμούς συμμετέχουν.

Το Samos Nectar (2014) είναι ίσως το πιο ιστορικό κρασί του ΕΟΣ Σάμου κι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Παράγεται από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι, που παλαιώνει για έξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το χρώμα του είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με όμορφες πορτοκαλί ανταύγειες. Στη μύτη επικρατούν αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, μελιού και ξηρών καρπών. Καλή οξύτητα και μεγάλη επίγευση, με ιδιαίτερες νότες καπνού και αμυγδαλωτών.

Ελίσσεται μεταξύ αρωμάτων σταφίδας, δαμάσκηνων και καβουρντισμένης κανέλλας, ενώ στη γεύση παρουσιάζονται ακούσματα καραμέλας βουτύρου, σταφίδας, καρυδιού, ώριμου πορτοκαλιού, ακόμα και γαρύφαλλου, μπλεγμένα με τη γλυκύτητα και «ντυμένα» με εκπληκτική μεταλλικότητα που δίνει μία εντελώς νέα διάσταση στα γλυκά λιαστά κρασιά. Στο στόμα επιφυλάσσει μια αναπάντεχη φρεσκάδα, που μπορεί να του εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι. Στην κατάλληλη θερμοκρασία (12-14ο C) το Samos Nectar αναδεικνύει τα έντονα κι υπέροχα αρώματά του, καθώς και τη μεστή του γλυκύτητα. Είναι επιδόρπιος οίνος, ωστόσο μπορεί άνετα να συνοδεύσει πληθωρικά γλυκόξινα φαγητά (π.χ. αγριογούρουνο με κυδώνι, πάπια με πορτοκάλι κ.ά.), «δυνατά» γλυκά όπως ο μπακλαβάς και η καρυδόπιτα, επιδόρπια με σοκολάτα, καραμέλα ή καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς. Ακόμη συνδυάζεται με  έντονα τυριά όπως stilton (μπλε και λευκό),  ωριμασμένες κεφαλογραβιέρες και διάφορα καπνιστά τυριά.

Tο Samos Anthemis (εσοδείας 2015) παλαιώνει επί 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Στην όψη έχουμε ένα εντυπωσιακό κρασί με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού, που μαρτυρούν την παλαίωσή του. Αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ με φόντο κακάο και σοκολάτα, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα.

Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του κατορθώνει να διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης να αναδεικνύονται μοναδικά, δίνοντας ένα  πραγματικά «ξεχωριστό» κρασί με μαλακή και ισορροπημένη γεύση αλλά και επίγευση με μακρά διάρκεια. Ταιριάζει εξαιρετικά με γλυκά ταψιού, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, τάρτες και γλυκά με ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων, φουά γκρα με γλυκό κυδώνι ή σύκο, χειροποίητο παγωτό. Σκέτο, μετά το τέλος του δείπνου, συνοδεύει εξαιρετικά ένα ελαφρύ πούρο.

 

Related posts

Ευχαριστήριο της Οικογένειας του Γιάννη Καλλίνη για την συμπαράσταση στο πένθος 

admin

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου καταγγέλλει την υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και καλεί σε κινητοποιήσεις

admin

Καταπολέμηση κουνουπιών: Αναλυτικό πρόγραμμα ψεκασμών σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους για το 2025

admin

Ο Δημήτρης Βλασιάδης για σεισμόπληκτα Σάμου: «Το τέρας της γραφειοκρατίας καθιστά τη δουλειά μας ακατόρθωτη»

admin

Ο Τρύγος του Μοσχάτου στη Σάμο: Εξαιρετική σοδειά παρά τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής

admin

Σάμος: Τρεις συλλήψεις σε δύο μέρες για ηχορρύπανση

admin

Επιστολή Γιάννη Καλτάκη προς Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

admin

Eπιχείρηση διάσωσης στο Καρλόβασι: Η Speedy βρήκε τον αγνοούμενο

admin

24ωρη απεργία στο Δημόσιο από την ΑΔΕΔΥ Σάμου κατά του νέου πειθαρχικού νομοσχεδίου

admin