20 C
Σάμος
16/10/2025
Σαμιακά

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε «το Πάσχα του Καλοκαιριού» στη Σάμο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε και εφέτος όπως κάθε χρόνο στα Νησιά μας, «το Πάσχα του Καλοκαιριού», η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πλήθη πιστών συνέτρεξαν στους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές, που πανηγύριζαν ΣΤΗ Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους.

Επίκεντρο του εορτασμού και πάλι ήταν η πόλις των Καρλοβασίων όπου πανηγυρίζει ο Μητροπολιτικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Την Τρίτη 14 Αυγούστου τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά της Ακολουθίας του Επιταφίου της Παναγίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ευσεβίου, ενώ έγινε περιφορά του ξυλόγλυπτου , επίχρυσου και ανθοστολισμένου Επιταφίου ανά την πόλιν των Καρλοβασίων συνοδεία της φιλαρμονικής της πόλεως και  με πρωτοφανή συμμετοχή πιστών, οι οποίοι εν είδει θαλάσσης περιέκλειαν το ιερό κουβούκλιον του Επιταφίου της «Μητέρας της Ζωής», συλλιτανεύοντας την προσευχή και την παράκληση τους για τη ζωή και τη σωτηρία τους.

Κατά την διάρκεια της λιτανεύσεως και μετά από ειδική δέηση ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας με λόγους απλούς και καρδιακούς αναφέρθηκε στο Πανάγιο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου τόνισε χαρακτηριστικά «Πάντοτε η Παναγία μας προστατεύει ως φοβερά προστασία, μας  σκεπάζει ως πλατυτέρα νεφέλη , μας φωτίζει ως φαεινή λαμπάδα , μας τρέφει ως τροφός  της ζωής μας αγαπά ως μητέρα. Είναι δίπλα μας στις ώρες της χαράς και της δοκιμασίας ,  απλώνει στοργικά το χέρι της για  να μας προφυλάξει , να μας στηρίξει να μας παρηγορήσει  να σφογγίσει δάκρυα να μας δώσει δύναμη…»

Εμφανώς συγκινημένος ανακοίνωσε την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων  των  πιστών χαρακτηρίζοντας το θαύμα της Παναγίας η οποία πάντα στάθηκε φρουρός σώτειρα  και υπέρμαχος στρατηγός του Έθνους μας.

Την Κυριώνυμη ημέρα τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μυτιληνιών στο τέλος συνοδεία Φιλαρμονικής έγινε η περιφορά του επιταφίου με την παρουσία των αρχών και πλήθους πιστών.

Σε όλους τους Ιερούς Ναούς ανεγνώσθη η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας επι τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ευχή και προσευχή όλων, είναι η Παναγία μας να σκεπάζει όλον τον κόσμο και ιδιαιτέρως τα ευλογημένα Νησιά μας την Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους και να μας αξιώνει να τιμάμε και να εορτάζουμε την Ιερά της μνήμη για χρόνια πολλά και ευλογημένα.

 

Related posts

Δηλώσεις Συγκομιδής Σταφυλιών 2025-2026: Προθεσμία υποβολής έως 15 Δεκεμβρίου

admin

Χωρίς δεσμεύσεις η συνάντηση εργαζομένων με τον νέο Διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου

admin

Γνωρίστε το Μπριτζ: Δωρεάν Μαθήματα σε Βαθύ & Καρλόβασι

admin

“Φίμωτρο” στους Υγειονομικούς: Εντολή της 2ης ΥΠΕ «κόβει» συνεντεύξεις – Άμεση Αντίδραση από Ιατρικό Σύλλογο Σάμου

admin

36η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου: Ένα μοναδικό ταξίδι ξεκινά!

admin

Γιώργος Καμπούρης: «Στόχος η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας με συλλογική προσπάθεια»

admin

Σύλληψη 45χρονου Τούρκου για παράνομη είσοδο στη χώρα με jet ski

admin

Συνέντευξη: «Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας δεν είναι πολυτέλεια — είναι επένδυση στην ασφάλεια και την αξιοπρέπεια»

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Θετικό πρόσημο για τον Σεπτέμβριο – Σταθερή εικόνα στο εννεάμηνο του 2025

admin