20 C
Σάμος
07/11/2025
Πολιτικά

Νότης Μηταράκης: “Το Μεταναστευτικό σήμερα δεν αποτελεί το πρόβλημα που αποτελούσε”

Δήλωση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη :

“Υποσχεθήκαμε προεκλογικά στους νησιώτες μία διαφορετική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που δε θα καθιστά τη χώρα μας την πύλη εισόδου για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Εργαστήκαμε με αποφασιστικότητα και σχέδιο, βάλαμε δύο συγκεκριμένους στόχους.

Πρώτον, την ουσιαστική μείωση των ροών, την οποία πετύχαμε με έξι συγκεκριμένες στρατηγικές μειώνοντας κατά 96% τις αφίξεις στα νησιά μας τους τελευταίους 12 μήνες. Επίσης, βάλαμε στόχο τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες αποσυμφορώντας τα νησιά του Αιγαίου.

Σήμερα η Λέσβος, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, έχει κάτω από 5000 διαμένοντες. Η Χίος έχει κάτω από 750. Η Σάμος στο ΚΥΤ είναι κάτω από 1000. Στην Κω έχουν μείνει 50 στο ΚΥΤ. Στη Λέρο έχουν μείνει 78. Αυτό σημαίνει ότι η αποσυμφόρηση που υποσχεθήκαμε έγινε πράξη. Αλλά έγινε πράξη χωρίς να δημιουργήσουμε πίεση στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Κλείσαμε δομές, και από 121 συνολικά δομές που υπήρχαν στη χώρα μας πέρυσι, έχουν μείνει 36 και τους τελευταίους 12 μήνες έχουμε θετικό ισοζύγιο. Φεύγουνε από τη χώρα μας περισσότεροι απ’όσοι έρχονται. Κατά συνέπεια το Μεταναστευτικό σήμερα δεν αποτελεί το πρόβλημα που αποτελούσε.
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν απαιτείται εγρήγορση, διαρκής δράση, διαρκής παρακολούθηση, ώστε αυτή η κατάσταση που βλέπουμε σήμερα να παραμείνει διατηρήσιμη.”

 

Related posts

Ο Δημήτρης Γλυμής εκπρόσωπος της κυβέρνησης στον εορτασμό της 113ης Επετείου Ένωσης της Σάμου με τη μητέρα Ελλάδα

admin

Ο Δημήτρης Πετρούσκας υποψήφιος για την προεδρία της της ΔΕΕΠ Σάμου της ΝΔ

admin

Στη Βουλή τα στοιχεία για το τέλος κρουαζιέρας – Πάνω από 28 εκατ. ευρώ τα έσοδα του 2025

admin

Χριστόδουλος Στεφανάδης: «Οι πιο βαθιοί σεισμοί δεν είναι της γης, αλλά της ψυχής»

admin

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα για το πρόβλημα των αγριόχοιρων στη Σάμο

admin

Σεισμόπληκτοι Σάμου: Τα νούμερα της αποκατάστασης – 876 επιδοτήσεις ενοικίου, 127 άδειες επισκευής και 101 βεβαιώσεις κατεδάφισης

admin

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τον υπερπληθυσμό αγριόχοιρων – Τι απαντά το Υπουργείο

admin

Νέα Δημοκρατία: Εσωκομματικές εκλογές στις 23 Νοεμβρίου — Ανακοίνωση από τη ΔΗΜ.Τ.Ο. Ανατολικής Σάμου

admin

ΔΕΕΠ Σάμου: Πετρούσκας και Ζαφείρης στην κούρσα για την προεδρία

admin