Νέα σημαντική πρωτιά σε επίπεδο αειφορίας απέσπασαν οι Λειψοί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Ανακύκλωσης Συσκευών ΑΕ» που αποτελεί ένα από τα από τα πλέον αξιόπιστα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού – Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ). Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση και τη συγχαρητήρια επιστολή των ειδικών, παρά τις δυσμενείς συγκυρίες της εποχής λόγω Covid-19 που έχει οδηγήσει σε έξαρση της παράνομης διακίνησης αποβλήτων, ο Δήμος Λειψών κατόρθωσε να βρίσκεται για άλλη μία χρονιά στις πρώτες θέσεις πανελληνίως σε επίπεδο ανακύκλωσης και εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων στην κατηγορία αυτή. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, η συνολική ποσότητα Αποβλήτων Ηλεκτρικού – Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού που παρέδωσε ο Δήμος το 2020 στην «Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ», προς επεξεργασία ή και προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση στις μονάδες ανακύκλωσης, είναι σχεδόν τρεις τόνοι, 2.930 κιλά ή αλλιώς 3,71 κιλά ανά κάτοικο!
«Οι εντυπωσιακές επιδόσεις μας σε επίπεδο ανακύκλωσης έρχονται να προστεθούν στις ήδη επιτυχημένες οικολογικές καινοτομίες μας και συμβάλλουν τα μέγιστα στη θωράκιση των Λειψών ως αειφόρου τουριστικού προορισμού. Ωστόσο, τα πραγματικά συγχαρητήρια ανήκουν στην υπηρεσία καθαριότητας του νησιού του προηγουμένου έτους, καθώς και στους κατοίκους και Δημότες των Λειψών για την πάντα υπεύθυνη και πειθαρχημένη στάση τους στην προστασία του περιβάλλοντος και την ευθυγράμμιση τους με τους οικολογικούς στόχους του Δήμου», δηλώνει με ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος.
Αξίζει να σημειωθεί πως η διάκριση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική «πράσινης» τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Λειψών που ακολουθείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.
Πρόσφατα με πρωτοβουλία του Δημάρχου και μετά από συγκέντρωση των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καφετεριών και μπαρ, είχε αποφασιστεί ομόφωνα η κατάργηση πλαστικών μίας χρήσης και η αντικατάσταση τους από ποτήρια και καλαμάκια από ανακυκλώσιμο χαρτί ή μπαμπού. Νωρίτερα, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε συνεργασία με τον Δήμο, είχε τεθεί σε λειτουργία μηχάνημα επεξεργασίας και διάθεσης νερού (water kiosk) που στην ουσία «κατήργησε» κατά κάποιον τρόπο τη μαζική κατανάλωση εκατοντάδων χιλιάδων πλαστικών μπουκαλιών.
Σημαντικό επίσης επίτευγμα είναι πως η Δημοτική αρχή διασφάλισε να είναι ο πρώτος, σε πανελλήνια κλίμακα, Δήμος στον οποίο τοποθετήθηκε συγκεκριμένο νέο αυτόνομο οικολογικό φωτιστικό δρόμου.
Το φωτιστικό διαθέτει αισθητήρα κίνησης που ανιχνεύει και αυξάνει το φωτισμό όταν διέρχονται πεζοί ή αυτοκίνητα και χαμηλώνει στο 30% όταν δεν είναι απαραίτητο προκειμένου να εξασφαλίζει μεγαλύτερο χρόνο ζωής της μπαταρίας, εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και αυτονομία.