7.8 C
Σάμος
25/02/2025
Πολιτικά

Οικολόγοι Πράσινοι – Δεν θα γίνουν τα νησιά μας Μακρόνησοι του 21ου αιώνα!

Συνεχίζοντας την πολιτική μετατροπής των νησιών και του Έβρου σε τεράστιες ανθρωποφυλακές, με νέα εγκύκλιο του ΓΓ Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γεωργιάδη, τα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου της ενδοχώρας δεν θα δέχονται νέα αιτήματα ασύλου, αλλά θα κατευθύνουν στα ΚΥΤ των νησιών ή του Έβρου όσους επιθυμούν να κάνουν αίτημα ασύλου από όλη τη χώρα.

Με αυτό το τρόπο στα ΚΥΤ της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω και Ορεστιάδας θα οδηγείται οποιοσδήποτε βρεθεί στη ενδοχώρα, είτε στην Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, είτε σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Καλαμάτα ή η Ρόδος, όπου έχουν καταγραφεί αφίξεις προσφύγων τον τελευταίο καιρό.

20 μήνες μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιβάλει με τα ΜΑΤ, σε Λέσβο και Χίο, τη δημιουργία των «υπερφυλακών»- Κλειστών Κέντρων Κράτησης, χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Μηταράκης πανηγυρίζει για την άμεση έναρξη των εργασιών για την κατασκευή τους, διαφημίζοντας μάλιστα τη «μικρή» δυναμικότητα τους (3 έως 5 χιλιάδων), χωρίς όμως, εμείς να ξεχνάμε ότι και η Μόρια αρχικά είχε δυναμικότητα 650 ανθρώπων και με την κυβέρνηση της ΝΔ έφτασε να «φιλοξενεί» πάνω από 20,000 ψυχές.

Κόντρα στις τοπικές κοινωνίες και αντίθετα με τις αποφάσεις του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων για τη προσωρινή παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, η Κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία υπερδομών που θα εγκλωβίσουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτά, προκαλώντας την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, που βλέπουν ότι καλούνται να υποστηρίξουν μια αδιέξοδη πολιτική που καθιστά τα νησιά φυλακές ανθρώπινων ψυχών.

Ο Μιχάλης Μπάκας, Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου και Συντονιστής του Χαρτοφυλακίου  Μετανάστευσης & Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε: «Η κυβέρνηση εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά και εμφανίζεται να προσδοκά επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία, κάτι που στην πράξη όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν θα γίνει, καθώς το καθεστώς Ερντογάν εργαλειοποιεί το ζήτημα για δικούς του εσωτερικούς λόγους. Παράλληλα είναι ανόητο και ουτοπικό να πιστεύει κάποιος ότι θα έρθει η κυβέρνηση σε συμφωνία με το καθεστώς των Ταλιμπάν για την επιστροφή μεταναστών εκεί.

Τι μένει; Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και στον Έβρο, όπως φαίνεται και με τη βούλα της πρόσφατης εγκυκλίου του Υπουργείου, που οδηγεί όλους όσοι θέλουν να κάνουν αίτημα ασύλου από όλη την Ελλάδα εδώ.  Θα φέρνουν πρόσφυγες από την Καλαμάτα να κάνουν αίτημα ασύλου στη Μυτιλήνη; Καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, κατανοώντας το βάρος της ευθύνης καταδίκης των νησιών μας σε σύγχρονες ανθρωποφυλακές, σε Μακρονήσους του 21ου αιώνα.»

Περιφερειακή οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Related posts

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στη Σάμο: Αναλυτικό πρόγραμμα επίσκεψης

admin

Νέα Δημοκρατία Σάμου: Πρωτοχρονιάτικη πίτα με ανασκόπηση, πολιτικές αιχμές και παρουσία της Μαρίας Συρεγγέλα

admin

Ο πρώην δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, ομιλητής στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στη Μυτιλήνη

admin

Ο Νίκος Ανδρουλάκης καλεί απο τη Σάμο σε κοινό αγώνα για προοδευτική αλλαγή

admin

Εκπαίδευση, Υγεία και Δικαιοσύνη στο επίκεντρο της επίσκεψης του Νίκου Ανδρουλάκη στη Σάμο

admin

Νίκος Ανδρουλάκης απο την Σάμο: «Η κυβέρνηση επενδύσει στην τοξικότητα και τον διχασμό. Σέβεται τη δικαιοσύνη αυτός που κρίνει τις αποφάσεις της ή αυτός που δεν τις υλοποιεί;»

admin

Άρθρο Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

admin

Κομνηνάκα: Τραγικές ελλείψεις στα Νοσοκομεία και τις δομές υγείας της Σάμου και της Ικαρίας

admin

Η ΔΕΕΠ ΝΔ Σάμου κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της

admin