Ζωηρή και πολύ ενδιαφέρουσα, με πολλές ερωτήσεις και παρεμβάσεις, ήταν η συζήτηση που ακολούθησε την μεστή και πλούσια πληροφοριών και επιχειρημάτων ομιλία του προέδρου της ΕΕΔΥΕ Σταύρου Τάσσου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο (24/9) το βράδυ η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης στην Πλ. Πυθαγόρα στο Βαθύ.
Εκδήλωση με την οποία έκλεισε «μια εβδομάδα έντονης και γόνιμης δραστηριότητας» -όπως τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση ο Κώστας Τζίχας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ – με επίκεντρο την έκθεση ζωγραφικής του Τάκη Βαρελά και του Ιρφάν Ερτέλ, που διοργάνωσαν η «Σύγχρονη Εποχή» και η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης. Να υπενθυμίσουμε ότι, στα πλαίσια αυτά έγινε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Τ. Βαρελά « Φαρίντολα. Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» καθώς και δύο εικαστικά δρώμενα στην ίδια πλατεία με ζωγραφική για την Ειρήνη, από παιδιά και από Σαμιώτες εικαστικούς με την συμμετοχή των δύο ζωγράφων.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά τονίζοντας ότι: «Οι δύο λαοί, ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός, όσες φορές συγκρούστηκαν και έχυσαν το αίμα τους ήταν για τα συμφέροντα των ανταγωνιζόμενων αστικών τους τάξεων. Πάντοτε υπό την εποπτεία ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που, προωθώντας τα συμφέροντα των δικών τους αστικών τάξεων, κατά περίπτωση συνάπτουν και διαλύουν συμμαχίες, και χρησιμοποιούν τους δύο λαούς σαν τροφή στα κανόνια τους, στην υπηρεσία των συμφερόντων τους. Εχθρός του ενός λαού δεν είναι ο άλλος λαός, αλλά οι αστικές τάξεις και ο ιμπεριαλισμός» Φέρνοντας ως παράδειγμα την ιμπεριαλιστική εκστρατεία και τη Μικρασιατική Καταστροφή υπογράμμισε ότι «Σήμερα, η επιθετικότητα των δύο αστικών τάξεων, όπως και κάθε αστικής τάξης, παραμένει, αλλά η Τουρκική αστική τάξη…. με τις πλάτες του ΝΑΤΟ…. αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου…. αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου… και ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου είναι υπαρκτός ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα καλλιεργούν τον εφησυχασμό και προβάλουν τη «στήριξη των συμμάχων», στη λογική της «συνοχής του ΝΑΤΟ».
«Όλα αυτά– συνέχισε ο Σταύρος Τάσσος- που κουρελιάζουν το μύθο ότι η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ διασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, γίνονται στο φόντο του άδικου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός που γίνεται μεταξύ, από τη μια μεριά τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με αντιπρόσωπο την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, και από την άλλη την καπιταλιστικής Ρωσίας, σε συνεργασία με φασιστικές ομάδες και από τις δύο πλευρές, και με θύματα τον Ουκρανικό, το Ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής, που βλέπουν τα παιδιά τους να σκοτώνονται για τα συμφέροντα μιας χούφτας καπιταλιστών-ολιγαρχών, είναι απόδειξη μιας πορείας κλιμάκωσης, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει έκρηξη».
Αναφερόμενος ο ομιλητής στο προσφυγικό τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Η βάρβαρη αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης που ανοιγοκλείνει την κάνουλα ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου για φθηνό εργατικό δυναμικό, ξεδιάντροπα αποκαλείται «νόμιμος δρόμος μετανάστευσης», και εντάσσεται στη Κοινή Δήλωση Ελλάδας – Τουρκίας που μετατρέπει τους πρόσφυγες και μετανάστες σε θύματα άγριας εκμετάλλευσης και καταστολής, και τους εγκλωβίζει στις φυλακές της ΕΕ.
Στην πραγματικότητα ο «νόμιμος δρόμος μετανάστευσης» εργαλειοποιεί τους ξεριζωμένους, τόσο από την πλευρά της Τουρκίας, που τους αξιοποιεί ως «μοχλό» διαπραγμάτευσης και για άλλα ζητήματα, όπως η οικονομική συνεργασία Τουρκίας – ΕΕ, τα Ελληνοτουρκικά, η Ενέργεια, ο έλεγχος της Μαύρης Θάλασσας κ.ά., όσο και από την πλευρά της ΕΕ και της Ελλάδας, που ανοιγοκλείνουν την κάνουλα ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνά εργατικά χέρια».
Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ αναφέρθηκε αναλυτικά συνολικά στις διεθνείς εξελίξεις , στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, στους κινδύνους που προκύπτουν και υπογράμμισε το πλαίσιο πάλης του αντιϊμπεριαλιστικού – φιλειρηνικού κινήματος όπως αποτυπώνεται στους αγώνες της ΕΕΔΥΕ και του ταξικού εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Κλείνοντας την συζήτηση μετά τον ενδιαφέροντα και πλούσιο διάλογο που ακολούθησε, ο Σταύρος Τάσσος κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό να μην εφησυχάζουν και να εντείνουν την πάλη τους για να αποτρέψουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να ανοίξουν το δρόμο για ένα ευτυχισμένο μέλλον χωρίς πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.