04/11/2025
Σαμιακά

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος για το ΞΕΝΙΑ Βαθέος και για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού

Η πρόσφατη απώλεια του μεγάλου Αλέκου Φασιανού αφήνει ένα μεγάλο κενό στον καλλιτεχνικό κόσμο. Και είναι, γι’ αυτό, εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Σάμος αποτελεί μέρος της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς που αφήνει πίσω του ο διεθνούς φήμης ζωγράφος.

Το Υπουργείο Πολιτισμού είχε θέσει ως βασική προϋπόθεση προκειμένου να επιχορηγηθεί με 2.000.000 ευρώ και να ενταχθεί η αποκατάσταση του ΞΕΝΙΑ Βαθέος στον Άξονα Προτεραιότητας 14 (“Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος”, του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”) την επί τοίχο αποκατάσταση και συντήρηση των δύο έργων που ο εξαίρετος ζωγράφος μας είχε φιλοτεχνήσει για το εικονικό τοπόσημο της πόλης.

Η αποκατάσταση όφειλε να γίνει με τρόπο ο οποίος και θα αναδείκνυε την εποχή που ο Φασιανός δημιούργησε τα έργα, αλλά και τη διαχρονικότητα και την πολιτιστική παρέμβαση που αντιπροσωπεύουν τα “ΞΕΝΙΑ” στην Ελλάδα.

Χάρις στην εργώδη προσπάθεια της μελετήτριας κας Ελένης Πολυχρονιάδου, των ειδικών επιστημόνων και των τεχνικών υπηρεσιών του ενιαίου Δήμου Σάμου, αυτό επιτεύχθηκε. Και, έτσι, το αραχνιασμένο -εγκαταλελειμμένο επί περίπου 30 χρόνια – ΞΕΝΙΑ στο Βαθύ «πήρε μπροστά».

Η ολοκλήρωσή του, που προχωρά με σταθερά βήματα, θα αναδείξει με μοναδικό τρόπο την πρωτεύουσα, αλλά και ολόκληρο το νησί. Και, συγχρόνως, με τον καλύτερο τρόπο θα υπηρετήσει και τις αξίες που εκπροσώπησε ο εκλιπών: την ελληνικότητα και το φως!

Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος

 

Πηγή φωτογραφίας mpalos.blogspot.com

Related posts

Κώστας Μουτζούρης: «Υποδειγματική και ταχύτατη κατασκευή του αλιευτικού έργου στην Αγία Παρασκευή Σάμου»

admin

Κλείνει κάθε Τετάρτη ο διάδρομος του «Αρίσταρχος ο Σάμιος» για τεχνικές παρεμβάσεις

admin

Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία ενάντια στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ

admin

4 Νοεμβρίου 1996: Το τραγικό ναυτικό δυστύχημα έξω από το Βαθύ της Σάμου

admin

145.496 επιβάτες από Τουρκία στη Σάμο – Άνοδος για το Βαθύ

admin

Διεθνής διάκριση για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τιμήθηκε από την ECU για την ακαδημαϊκή του συμβολή στο σκάκι

admin

Διαμαρτυρία Προέδρου Επιμελητηρίου Σάμου για το κλείσιμο του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Πυθαγορείου

admin

Ανασυγκρότηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

admin

Βράβευση μαθητών Σάμου από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

admin