16.7 C
Σάμος
22/04/2025
Περιφερειακά

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στις εκδηλώσεις εορτασμού της 110ης Επετείου από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης  παραβρέθηκε στις Επετειακές εκδηλώσεις  Απελευθέρωσης της Μυτιλήνης  από τον Οθωμανικό ζυγό στις 8 Νοεμβρίου 1912  με την συμβολή του Ελληνικού Στόλου υπό τις διαταγές του  αείμνηστου Ναυάρχου και Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Παύλου Κουντουριώτη. Η απελευθέρωση της Μυτιλήνης σήμανε και την απελευθέρωση ολόκληρης της νήσου Λέσβου ένα μήνα αργότερα μετά την επιτυχή έκβαση της τελικής μάχης των Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και των Τουρκικών  στα υψώματα του Κλαπάδου.

Ο Περιφερειάρχης παρακολούθησε την Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Αγίου Αθανασίου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. Ιακώβου, παρουσία του εκπροσώπου της Κυβέρνησης ΥΦΕΘΑ Νικολάου Χαρδαλιά, του Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Χαράλαμπου Αθανασίου και του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη  Κωνσταντόπουλου.  Στη συνέχεια παραβρέθηκε στην Επιμνημόσυνη Δέηση που τελέστηκε στη θέση Κιόσκι και κατέθεσε στέφανο στη μνήμη των Πεσόντων νεκρών για την ελευθερία της πατρίδας και παρακολούθησε την Παρέλαση  στη Προκυμαία της Μυτιλήνης.

Με αφορμή τις εκδηλώσεις εορτασμού της 110ης Επετείου από την απελευθέρωση της  Μυτιλήνης ο Περιφερειάρχης απηύθυνε το ακόλουθο μήνυμα:

«  Η 110η επέτειος από την Ημέρα της ανείπωτης χαράς απελευθέρωσης της Μυτιλήνης και στη συνέχεια ολόκληρης της νήσου Λέσβου από τον Οθωμανικό ζυγό, εορτάζεται  με ολόκληρο τον Ελληνικό λαό ενωμένο και εμάς τους Λέσβιους και τους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου,  ενσυνείδητους, έναντι της κλιμακούμενης Τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικής ρητορικής. Έτσι το ταξίδι της αναδρομής στα γεγονότα της   Ιστορικής αυτής Ημέρας της 8ης Νοεμβρίου 1912 ,  που ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες της ελευθερίας στη πόλη της Μυτιλήνης  μετά από 450 χρόνια σκλαβιάς  , εκτός από Εθνική ανάταση  μας εμπνέει   και το αίσθημα της Εθνικής ευθύνης και οφειλής  να στεκόμαστε οι σύγχρονοι,  αντάξιοι στης Ιστορίας μας, της ταυτότητας μας και της από αρχαιοτάτων ετών   πατρίδας, που έχουμε κληρονομήσει από γενεά σε γενεά. Το εθνικό συναίσθημα που πιστεύω πλημμυρίζει τις καρδιές όλων, εύχομαι να εμπνέει  με δύναμη τους καθημερινούς αγώνες για συνεχώς βελτιούμενο και ειρηνικό μέλλον για όλους. Χρόνια πολλά στην ελεύθερη και Ελληνική Λέσβο. Χρόνια πολλά στο Βόρειο Αιγαίο. »  . 

Related posts

Το ευχετήριο μήνυμα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη

admin

286 δωρεάν μαστογραφίες και δύο εσπερίδες ευαισθητοποίησης στη Σάμο- Ευχαριστήριο

admin

Συνεδριάζει στη Σάμο το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου – Τα Θέματα

admin

Παρέμβαση Μουτζούρη για το μεταναστευτικό: “Η οικειοθελής επιστροφή δεν είναι λύση, η Ευρώπη παρεμποδίζει τη βασική λύση”

admin

Συνάντηση Μουτζούρη με την Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου: Στήριξη στα αιτήματα για καλύτερη ποιότητα ζωής

admin

Πλήρως προσβάσιμοι όλοι οι χώροι της ΠΕ Σάμου μετά την τοποθέτηση Αναβατορίου στο Αμφιθέατρο

admin

Ελβετική Δημοσιογραφική αποστολή στη Σάμο και την Ικαρία για την προώθηση του Τουρισμού

admin

Πέθανε ο Δημήτρης Βουνάτσος

admin

Στο “Χιώτικο Σπίτι” της Νέας Υόρκης ο Κώστας Μουτζούρης

admin