12/09/2025
Σαμιακά

Παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας

Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα Πολιτικής Προστασίας από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Άμυνας (ICDO). Αποτελεί ένα θεσμό με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους –φυσικούς και τεχνολογικούς – λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης.

Ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα αυτής, καλύπτοντας πρωτίστως τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας την υψηλή αποστολή της Πολιτικής Προστασίας και με στόχο να συμβάλλει στην πρόληψη των κινδύνων και στην ετοιμότητα για τη διαχείριση συνακόλουθων καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης, έχει θεσπίσει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για επεμβάσεις παροχής βοηθείας καθώς και προγράμματα χρηματοδότησης δράσεων Πολιτικής Προστασίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας είναι πάντοτε και μια αφορμή μνήμης και απότισης τιμής στους επαγγελματίες και εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, τους διασώστες και τους πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος για να προστατεύσουν ζωές και περιουσίες συνανθρώπων και αποτελούν λαμπρά παραδείγματα σθένους και προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο.

Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με αίσθημα ευθύνης και με σύμμαχο τη γνώση προσπαθεί να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόκληση που μπορεί να προέρχεται είτε από φυσική είτε από ανθρωπογενής είτε ακόμα και από τεχνολογική καταστροφή. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο 2020 κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως ο σεισμός της Σάμου, οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι ισχυρές χιονοπτώσεις καθώς και την έξαρση της πανδημίας κλπ. Με τα μέσα που διαθέτουμε και κυρίως στηριζόμενοι στους ανθρώπινους πόρους υπηρετούμε πάντοτε την δημόσια ασφάλεια και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Semper Parati, iuxta cives.

Δημήτριος Α. Μαλλιαρός

Δ/ντής Πολιτικής Προστασίας

Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

 

Related posts

ΚΕΔ Σάμου: Πυρκαγιά σε υποσταθμό ρεύματος – Επεκτάθηκε στο ιατρείο της Δομής

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: «Καλή σχολική χρονιά» με ανοιχτά μέτωπα στην εκπαίδευση

admin

Νέο Κέντρο Λογοθεραπείας BlaBlaLand-Speech Lab στο Βαθύ Σάμου από την Εύα Μιχελή

admin

Αεροδρόμιο Σάμου επιβατική κίνηση : +10,5% στο εσωτερικό, -5,1% στο εξωτερικό τον Αύγουστο

admin

Διαμαρτυρία για την υγεία στις 16 Σεπτεμβρίου στην Πλατεία Πυθαγόρα

admin

Επετειακό συλλείτουργο στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής

admin

Τραυματισμός 30χρονου οδηγού δικύκλου μετά από σύγκρουση με αγριογούρουνο στον Πύργο Σάμου

admin

Ο Δημήτριος Βακεντής από τη Σάμο στην ηγεσία της ΑΣΔΕΝ

admin

Πότε θα γίνει ο Αγιασμός σε δημοτικά και νηπιαγωγεία Σάμου – Όλο το πρόγραμμα

admin