19.4 C
Σάμος
29/04/2025
Σαμιακά

Πλεονεκτήματα προϊόντων διατροφής & «Αγροταυτότητα»

Ανοικτή συνάντηση με θέμα «Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ταυτοποιημένων τοπικών παραδοσιακών προϊόντων διατροφής” η οποία θα είναι ανοικτή στο κοινό, διοργανώνεται το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στο Μαλαγάρι.

Διοργανώνεται από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εντάσσεται στα πλαίσια του έργου Αγροταυτότητα του προγράμματος INTERREG Ελλάδος-Κύπρου που υλοποιεί σε συνεργασία και με άλλους εταίρους των δύο περιοχών, έχοντας ως ανάδοχο την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στόχος του έργου είναι η ταυτοποίηση της αυθεντικότητας των τοπικών προϊόντων ώστε μέσω αυτής να επιτευχθεί η αντίστοιχη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στην αγορά.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στο Μαλαγάρι, οι  ομιλητές θα αναπτύξουν τις δυνατότητες ενός τέτοιου εγχειρήματος και για τη Σάμο, όπως και για τα λοιπά νησιά του Β. Αιγαίου.

Συγκεκριμένα:

Ο πρόεδρος Δ.Σ. του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ.) Γιάννης Σκούτας (Γεωπόνος MSc, Περιβαλλοντολόγος MSc) θα αναφερθεί στο Συνεταιρισμό της Σάμου, ο οποίος «επανασυστήνεται με τον εαυτό του, στοχεύοντας στο αύριο».           

Ο Γιώργος Κατσικογιάννης (Γεωπόνος MSc, Οινολόγος MSc,  Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου) θα μιλήσει για τα προϊόντα ΠΟΠ – ΠΓΕ και τις δυνατότητες του πρωτογενή τομέα Σάμου & Ικαρίας.

Ο Δημήτρης Σκάλκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, θα αναφερθεί στην «ανάπτυξη  brand name, νησιωτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι: ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ»

Στο έργο ΑΓΡΟ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ για την ταυτοποίηση αυθεντικότητας τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τους στόχους, τις προοπτικές και τη συμμετοχή επιχειρήσεων θα αναφερθεί ο Τακαβάκογλου Βασίλειος (Δρ. Γεωπόνος, Τεχνικός Σύμβουλος Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου)

Για τις «Γενετικές, Γονιδιωματικές προσεγγίσεις για την ταυτοποίηση των ειδών και την εξακρίβωση της γνησιότητας και την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων και την δημιουργία αξίας των προϊόντων» θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μαδέσης, Ερευνητής Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

Οι επιχειρηματίες της Σάμου, ειδικότερα του αγροδιατροφικού τομέα,  που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εκδήλωση καθώς και στο πρόγραμμα (με προσφορά δειγμάτων προϊόντων τους) μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην κα Ικαρίου, Υπεύθυνη Marketing & Επικοινωνίας του ΕΟΣ Σάμου : 2273087510 (εσωτ. 539)

Related posts

Νοσοκομείο Σάμου: Αναλυτικά οι 11 νέες θέσεις ιατρών που προκηρύχθηκαν

admin

Όχι στη μεταφορά της 6ης ΒΕΕ Πυροσβεστικής από τη Σάμο – Παρέμβαση Κυριαζή στον Υπουργό

admin

Εκπαιδευτικοί του ΣΔΕ Σάμου στο Άμστερνταμ: Επιμόρφωση στην Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω Erasmus+

admin

Επιμελητήριο Σάμου προς Υπ. Ναυτιλίας: Κίνδυνος για άδεια ράφια – Αίτημα για έκτακτο δρομολόγιο

admin

Δεν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια του Blue Star Myconos τη Δευτέρα 28/4

admin

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Σάμου στο Ναυτικό Παρατηρητήριο (ΣΜ 35Β)

admin

Τ.Ο.Ε.Β. Κάμπου Χώρας – Πρόσληψη ενός υδρονομέα

admin

Αγώνας Δρόμου Ειρήνης «Δημήτρης Μαυρατζώτης» στο Καρλόβασι από την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης

admin

Έκκληση Πυροσβεστικής Βορείου Αιγαίου: Μην ανάβετε φωτιά λόγω ισχυρών ανέμων – Έρχεται η αντιπυρική περίοδος

admin