14/05/2025
Σαμιακά

Πρόταση για το γιορτινό τραπέζι: Κότσι αρνίσιο στο φούρνο με μέλι, γλυκό σαμιώτικο κρασί και πουρέ γλυκοπατάτας

Φέτος τα Χριστούγεννα, παρουσιάστε στο γιορτινό σας τραπέζι μια ξεχωριστή συνταγή, όπως την εμπνεύστηκε η διακεκριμένη διεθνώς Chef Ντίνα Νικολάου, πρέσβειρα της ελληνικής διατροφής στη Γαλλία και λάτρης των μοσχάτων κρασιών του Συνεταιρισμού Σάμου:

Αρνίσιο κότσι με μέλι και γλυκό σαμιώτικο κρασί που μπορείτε να το συνοδεύσετε με πουρέ γλυκοπατάτας.

Θα μετατρέψει το εορταστικό τραπέζι σε μια μοναδική γευσιγνωστική εμπειρία.

Προετοιμασία: 20΄

Ψήσιμο: 1½ ώραΜερίδες: 6

ΥΛΙΚΑ

1 έτοιμο αρνίσιο κότσι, περίπου 1½ κιλό, Μπούμπας Κρέατα Ηπείρου

100 γρ. θυμαρίσιο μέλι

500 ml γλυκό σαμιώτικο κρασί

2 κλαδάκια δεντρολίβανο

1 κουτ. σούπας πάπρικα σε νιφάδες

Αλάτι, πιπέρι

Πουρές γλυκοπατάτας

1.200 γρ. γλυκοπατάτες

200 ml κρέμα γάλακτος

50 γρ. βούτυρο

1 κουτ. γλυκού πάπρικα σε νιφάδες

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι, το γλυκό σαμιώτικο κρασί, το δεντρολίβανο και την πάπρικα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα παχύρρευστο γλάσο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στο αερόθερμο. Βάζουμε το αρνίσιο κότσι στο κέντρο ενός αντικολλητικού χαρτιού, το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με το μισό από το γλάσο. Τυλίγουμε σφιχτά και το τοποθετούμε σε ένα ταψί.

Πλένουμε τις γλυκοπατάτες, τις τρυπάμε με ένα πηρούνι και τις τυλίγουμε μία-μία σε αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε τις γλυκοπατάτες γύρω από το κότσι και βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Ψήνουμε για 1½ ώρα.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, αφαιρούμε τις γλυκοπατάτες και τις αφήνουμε στην άκρη. Ανοίγουμε το αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με το υπόλοιπο γλάσο. Επαναφέρουμε το κότσι στο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες από τη φλούδα τους και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, την πάπρικα και αλατοπίπερο και λιώνουμε με το πρες πουρέ.

Βγάζουμε το κότσι από το φούρνο και σερβίρουμε με πουρέ.

Ιδανικά, συνδυάζεται με τον οινικό πρεσβευτή της χώρας μας στη Γαλλία, το Samos Grand Cru, ένα φινετσάτο κι εξαίσιο μοσχάτο κρασί του ΕΟΣ Σάμου.

To Samos Grand Cru, είναι ένα κλασικό Vin Doux Naturel, με έντονη κι αρμονική οσμή. Στο στόμα, είναι ευχάριστα δροσερό και γλυκό με μια οξύτητα που το ισορροπεί τέλεια. Παράγεται από καλά ωριμασμένα σταφύλια επιλεγμένων ημιορεινών αμπελώνων της Σάμου. Ιδανικά σερβίρεται στους 8-10o C.

Related posts

Βροχοπτώσεις ρεκόρ σε Σάμο και Ικαρία: Πάνω από 400 χιλιοστά νερού σε πέντε μήνες

admin

«Πλήγμα για τη νησιωτική οικονομία»: Eπιστολή Κυριαζή στον Υπουργό Ναυτιλίας για τις νέες αυξήσεις στα φορτηγά

admin

Κινητοποιήσεις 15 & 16 Μαΐου για να μην χάσει η Μαριάννα Α. το σπίτι της – Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο

admin

Νέα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία Τηλεϊατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Ικαρίας

admin

Σάμος: Το Νηπιαγωγείο Χώρας διακρίθηκε στο 3ο Φεστιβάλ STEM με θέμα την επιβίωση στον Άρη

admin

Εορτασμός Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου εκ Χώρας Σάμου

admin

Μεγάλη δωρεά εξασφαλίζει ενεργειακή αυτονομία για το καταφύγιο ζώων της Δυτικής Σάμου

admin

Mε επιτυχία η πορεία Ειρήνης 7χλμ και o Λαϊκός Αγώνας Δρόμου «Δημ. Μαυρατζιώτης»

admin

Η Seajets δρομολογεί το SUPERSTAR II (κατασκευής 1985) στη Σάμο

admin