28.9 C
Σάμος
02/08/2025
Αστυνομικά - Λιμενικά

Σάμος : Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διακινούσαν πλαστά δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας

Περιγραφή εικόνας

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διακινούσαν πλαστά δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας, στο νησί της Σάμου

 

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν πέντε (5) άτομα, μέλη της οργάνωσης

 

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της πλαστογραφίας, καθώς και για παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης

 

Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και αλλοδαπός, αρχηγός της οργάνωσης

 

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, -11- πλαστά δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και διάφορα χρηματικά ποσά

 

 

Εξαρθρώθηκε, μετά από συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διακινούσαν πλαστά δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας, στο νησί της Σάμου.

 

Κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν προχθές (26-10-2023) στη Σάμο, πέντε (5) άτομα – αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης, κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της πλαστογραφίας, καθώς και για παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης.

Στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνεται και αλλοδαπός, αρχηγός της οργάνωσης, ο οποίος διαμένει και δραστηριοποιείται σε χώρα του εξωτερικού. 

 

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, από την αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Σάμου, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, καθώς και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι, τουλάχιστον από τα τέλη Αυγούστου του έτους 2023, ο αρχηγός και οι συλληφθέντες συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, με σκοπό τη διακίνηση, έναντι χρηματικής αμοιβής, πλαστών δελτίων αιτούντος διεθνούς προστασίας, σε παράτυπα εισερχόμενους υπηκόους τρίτων χωρών στο νησί της Σάμου.

 

Ειδικότερα, τα μέλη του κυκλώματος, δρώντας υπό την καθοδήγηση του αρχηγού τους, προμηθεύονταν τα πλαστά έγγραφα από περιοχή της Αττικής και ακολούθως τα πωλούσαν σε παράτυπα εισερχόμενους αλλοδαπούς στη Σάμο, προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη παραμονή και μετακίνησή τους στην ελληνική επικράτεια.

 

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 

  • -11- πλαστά δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας,
  • -2- πλαστές ταυτότητες αλλοδαπών Αρχών,
  • -4- ακτοπλοϊκά εισιτήρια και -2- κάρτες επιβίβασης αεροπορικών εταιρειών,
  • τα χρηματικά ποσά των -9.500- τουρκικών λιρών, -295- ευρώ και -101- δολαρίων Η.Π.Α.,
  • φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης,
  • -9- κινητά τηλέφωνα,
  • -4- τραπεζικές κάρτες και
  • παραστατικά χρηματικών συναλλαγών

 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου, ενώ το προανακριτικό έργο της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω, το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας και οι διασυνδέσεις της οργάνωσης, η τυχόν συμμετοχή περισσότερων ατόμων σε αυτήν, καθώς και η ενδεχόμενη εμπλοκή της σε συναφείς έκνομες ενέργειες.

Related posts

Δύο περιστατικά με παράνομους μετανάστες στη Σάμο τις τελευταίες ημέρες

admin

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στη Σάμο: 22 παραβάσεις σε μια εβδομάδα

admin

Σύλληψη για επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

admin

Χειροπέδες σε άνδρα στη Σάμο για ναρκωτικά και παράβαση του νόμου περί όπλων

admin

Νέα προθεσμία για απολογία ζήτησε και έλαβε ο 47χρονος

admin

Συνελήφθη ημεδαπός στη Σάμο, κατηγορούμενος για τα αδικήματα του βιασμού, της κατάχρησης ανηλίκων, των γενετήσιων πράξεων με ανήλικους έναντι αμοιβής και της πορνογραφίας ανηλίκων

admin

Συλλήψεις για σωματικές βλάβες

admin

Εντοπισμός 21 αλλοδαπών και σύλληψη του διακινητή τους στη Σάμο

admin

Eξιχνιάστηκε απάτη με Market Pass στη Σάμο: 37χρονος στο “στόχαστρο”

admin