21.1 C
Σάμος
13/10/2025
Σαμιακά

Σάμος- Παράταση στην προθεσμία υποβολής για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας

Δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου της υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο για τις περιοχές της Χώρας που η προθεσμία λήγει εντός Ιουλίου, όπως στην περίπτωση της Σάμου.

Την Τρίτη, 2 Ιουλίου, δημοσιεύτηκε απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Δημαρά(ΦΕΚ 2708/Β/2019) με την οποία ορίζεται παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο έως και την 30η Σεπτεμβρίουγια τις περιοχές της Χώρας που η σχετική προθεσμία λήγει εντός Ιουλίου. Με αφορμή την εν λόγω Υπουργική Απόφαση αλλά και σε συνέχεια ανακριβών δημοσιευμάτων και πληροφοριών που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ περί γενικής παράτασης των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε όλη τη Χώρα κατά έξι μήνες, γίνονται γνωστά τα εξής:

Οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο ισχύουν σύμφωνα με τους πίνακες που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου. Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Μάιο αναφορικά με τη δυνατότητα παροχής παρατάσεων έως και έξι (6) μήνες δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την αυτόματη παροχή γενικής παράτασης έξι μηνών για όλη τη Χώρα.Αντίθετα, η παράταση που προβλέπει η τροπολογία θα δοθεί με την έκδοση σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων, όμοιες της προαναφερθείσας και θα αφορά πολύ συγκεκριμένες περιοχές, περιορισμένες σε αριθμό, για τις οποίες θα αξιολογηθεί η ύπαρξη ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που θα καθιστούν την παροχή παράτασης επιβεβλημένη.

Σε κάθε περίπτωση η βούληση και η πολιτική του Υπουργείου είναι η πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που ισχύουν και έχουν ανακοινωθεί, καθώς οι συμβάσεις με τα Γραφεία Κτηματογράφησης λήγουν σε συγκεκριμένο χρόνο και οι παρατάσεις συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση για τη Χώρα.

Συνεπώς, υπενθυμίζεται για ακόμα μία φορά ότι είναι επιβεβλημένοοι πολίτες να κάνουν τις δηλώσεις των ιδιοκτησιών τους εγκαίρως μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες,όχι τις τελευταίες ημέρες, καθώς στην αντίθετη περίπτωση οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα επιφέρουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, ενώ οι περιουσίες που δεν θα δηλωθούν καθόλου θα χαθούν. Υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι πολίτες πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους εγκαίρως, ακόμα και αν δεν έχουν καταρχήν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ούτως ώστε να λάβουν τη προθεσμία που προβλέπεται για να τα συγκεντρώσουν και να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση.

Επισημαίνεται τέλος, ότι το Κτηματολόγιο αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό έργο της Χώρας τα τελευταία έτη, συνδέεται άμεσα με την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Χώρας και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να τακτοποιήσουν οριστικά τις περιουσίες τους, προς όφελος δικό τους αλλά κυρίως των παιδιών τους.

Related posts

Αναβολή της δίκης του 47χρονου εκπαιδευτικού για διακεκριμένη προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανηλίκων

admin

Νέα αποβίβαση μεταναστών στη Σάμο — Καρέ καρέ η άφιξη στη παραλία Τσάμπου

admin

Νέο Προεδρείο στην Ένωση Στρατιωτικών Π.Ε. Σάμου – Επίτιμος Πρόεδρος ο Αλ. Χρήστου

admin

Αλλαγές στα δρομολόγια του Blue Star Myconos λόγω απεργίας – Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

admin

Πανεργατική απεργία στις 14 Οκτωβρίου ενάντια στο 13ωρο

admin

Με 1566, MyHealth και finddoctors: Το Νοσοκομείο Σάμου εντάσσεται στο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Ραντεβού

admin

Ευάγγελος Μαρνέζος: Η Σάμος ταξιδεύει στο Λονδίνο με νέους τουριστικούς χάρτες

admin

Χειροπέδες σε δύο μέλη κυκλώματος διακίνησης – Έφερναν μετανάστες στο Ποτάμι Καρλοβάσου

admin

Πιστοποίηση από τα Special Olympics στο 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Σάμου

admin