22.2 C
Σάμος
26/05/2025
Σαμιακά

Σοκολατένια λάβα με «ερωτεύσιμο» σαμιώτικο κρασί

Μια συνταγή του διεθνώς καταξιωμένου και αγαπημένου στο πανελλήνιο nomad chef Ανδρέα Λαγού, για την ημέρα των ερωτευμένων:

Υλικά:

Για τη λάβα

70 γρ. αλεύρι

3 μεγάλα αβγά

40 γρ. βούτυρο

180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

170 ml ζαχαρούχο γάλα

1 κ.σ. βανίλια υγρή

Ανθός αλατιού

1 κ.σ. Samos Anthemis, παλαιωμένο επί 5ετία σαμιώτικο κρασί

Για τη σάλτσα

3 κ.σ. μέλι

1/2 κούπα σταφίδες

1/3 κούπας Samos Anthemis

14 κ.γ. κανέλα

1 κούπας καρύδι

2 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:

Σε μπαιν μαρί, ανακατεύουμε καλά τη σοκολάτα κουβερτούρα που έχουμε σπάει σε κομμάτια με το βούτυρο, ώστε να ομογενοποιηθεί. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε τα αυγά, προσθέτουμε ανθό αλατιού, την υγρή βανίλια και ένα κουτάλι σούπας Samos Anthemis. Καθώς ανακατεύουμε, προσθέτουμε και το ζαχαρούχο γάλα καθώς και τη λιωμένη σοκολάτα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170o C. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα σκεύος για σουφλέ και το «πουδράρουμε» με κακάο. Ρίχνουμε το μείγμα μας και ψήνουμε για 8-9 λεπτά, ώστε να κάνει μια εξωτερική κρούστα το γλυκό, αλλά μέσα να μείνει ρευστό.

 

Σε ένα μικρό μπωλ έχουμε τοποθετήσει τη σταφίδα και την έχουμε μαρινάρει αρκετά με σαμιώτικο κρασί για να  «τραβήξει» όλα τα υπέροχα αρώματα του μοσχάτου. Στη συνέχεια, προσθέτουμε καρύδια χοντροκομμένα (με μαχαίρι), λιωμένο βούτυρο, το μέλι, λίγο ανθό αλατιού και κανέλα.

Μόλις το γλυκό ψηθεί και όπως είναι ζεστό, το ξεφορμάρουμε με προσοχή και ρίχνουμε πάνω του τη γλυκιά σάλτσα με σταφίδες, καρύδια και το γλυκό, παλαιωμένο και άκρως «ερωτεύσιμο» Samos Anthemis.

Σερβίρεται στη στιγμή!

To Samos Anthemis είναι ένα εντυπωσιακό κρασί με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού, που μαρτυρούν την 5ετή παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια. Αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ, αποξηραμένων φρούτων και καρπών, με φόντο κακάο και σοκολάτας, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα.

Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του Samos Anthemis κατορθώνει να διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης να αναδεικνύονται και να συνδυάζονται μοναδικά με εκείνα των αποξηραμένων φρούτων, καπνού και σοκολάτας που δίνουν ένα  πραγματικά «ξεχωριστό» κρασί. Ταιριάζει εξαιρετικά με σοκολατένιες δημιουργίες και επιδόρπια με έντονα γλυκό χαρακτήρα και αρωματική πολυπλοκότητα.  Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12-14ο C.

Related posts

Οικογένεια Φράγκου: «Θα επιστρέψουμε πιο δυνατοί» – Ευγνωμοσύνη στην Πυροσβεστική

admin

Στην τελική ευθεία η δίκη για τη δολοφονία του Γιάννη Κομμάτη – Αύριο η απόφαση

admin

Η Σάμος τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

admin

Καρλόβασι: Εκδήλωση γεμάτη δημιουργία και εθελοντισμό από την Ομάδα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας

admin

Φωτιά σε αποθήκη στις Τρεις Εκκλησίες (Βαρελά) – Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο

admin

Κουτσούμπας από Σάμο: “Βρίσκονται χρήματα για τα κέρδη των λίγων, όχι για τις λαϊκές ανάγκες” – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τους δημάρχους

admin

Σωματείο Επισιτισμού Σάμου: Παρέμβαση για κάρτα εργασίας, εποχικότητα και την «αφαίμαξη» των εργαζομένων

admin

Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου: Όλα τα θέματα της συνεδρίασης της 29ης Μαΐου

admin

Το «Χρυσό Μετάλλιο Ήθους» της μικρής Ευαγγελίας

admin