01/11/2025
Σαμιακά

Σοκολατένια λάβα με «ερωτεύσιμο» σαμιώτικο κρασί

Μια συνταγή του διεθνώς καταξιωμένου και αγαπημένου στο πανελλήνιο nomad chef Ανδρέα Λαγού, για την ημέρα των ερωτευμένων:

Υλικά:

Για τη λάβα

70 γρ. αλεύρι

3 μεγάλα αβγά

40 γρ. βούτυρο

180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

170 ml ζαχαρούχο γάλα

1 κ.σ. βανίλια υγρή

Ανθός αλατιού

1 κ.σ. Samos Anthemis, παλαιωμένο επί 5ετία σαμιώτικο κρασί

Για τη σάλτσα

3 κ.σ. μέλι

1/2 κούπα σταφίδες

1/3 κούπας Samos Anthemis

14 κ.γ. κανέλα

1 κούπας καρύδι

2 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση:

Σε μπαιν μαρί, ανακατεύουμε καλά τη σοκολάτα κουβερτούρα που έχουμε σπάει σε κομμάτια με το βούτυρο, ώστε να ομογενοποιηθεί. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε τα αυγά, προσθέτουμε ανθό αλατιού, την υγρή βανίλια και ένα κουτάλι σούπας Samos Anthemis. Καθώς ανακατεύουμε, προσθέτουμε και το ζαχαρούχο γάλα καθώς και τη λιωμένη σοκολάτα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170o C. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα σκεύος για σουφλέ και το «πουδράρουμε» με κακάο. Ρίχνουμε το μείγμα μας και ψήνουμε για 8-9 λεπτά, ώστε να κάνει μια εξωτερική κρούστα το γλυκό, αλλά μέσα να μείνει ρευστό.

 

Σε ένα μικρό μπωλ έχουμε τοποθετήσει τη σταφίδα και την έχουμε μαρινάρει αρκετά με σαμιώτικο κρασί για να  «τραβήξει» όλα τα υπέροχα αρώματα του μοσχάτου. Στη συνέχεια, προσθέτουμε καρύδια χοντροκομμένα (με μαχαίρι), λιωμένο βούτυρο, το μέλι, λίγο ανθό αλατιού και κανέλα.

Μόλις το γλυκό ψηθεί και όπως είναι ζεστό, το ξεφορμάρουμε με προσοχή και ρίχνουμε πάνω του τη γλυκιά σάλτσα με σταφίδες, καρύδια και το γλυκό, παλαιωμένο και άκρως «ερωτεύσιμο» Samos Anthemis.

Σερβίρεται στη στιγμή!

To Samos Anthemis είναι ένα εντυπωσιακό κρασί με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού, που μαρτυρούν την 5ετή παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια. Αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ, αποξηραμένων φρούτων και καρπών, με φόντο κακάο και σοκολάτας, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα.

Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του Samos Anthemis κατορθώνει να διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα και τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης να αναδεικνύονται και να συνδυάζονται μοναδικά με εκείνα των αποξηραμένων φρούτων, καπνού και σοκολάτας που δίνουν ένα  πραγματικά «ξεχωριστό» κρασί. Ταιριάζει εξαιρετικά με σοκολατένιες δημιουργίες και επιδόρπια με έντονα γλυκό χαρακτήρα και αρωματική πολυπλοκότητα.  Σερβίρεται σε θερμοκρασία 12-14ο C.

Related posts

Διευκρινίσεις της Πυροσβεστικής Σάμου για τις υπαίθριες δραστηριότητες τον χειμώνα

admin

Τιμάται η μνήμη των Αγίων Ακινδύνου, Πηγασίου, Αφθονίου, Ελπιδοφόρου και Ανεμποδίστου στον Άγιο Χαράλαμπο

admin

Απεργία στην Ικαρία τη Δευτέρα από το Εργατικό Κέντρο Σάμου για το κλείσιμο των ΕΛΤΑ

admin

Η Σάμος γιορτάζει την Ένωση με την Ελλάδα την Κυριακή 16 Νοεμβρίου

admin

Κλείνει το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στο Πυθαγόρειο από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου

admin

Ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Σάμου για τις νέες αλλαγές στα εργασιακά

admin

Εκλογές Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου Σάμου από 8 έως 19 Νοεμβρίου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες και οι περιοχές

admin

Ξεκινά τη Δευτέρα το γαστρεντερολογικό ιατρείο στο Νοσοκομείο Σάμου

admin

Μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος: «Η ελπίδα μας αναπτερώνεται για την αποκατάσταση των Ιερών Ναών»

admin