Τέσσερις μαθητές αποτελούν την ομάδα “DecayTeam” του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σάμου που θα αναχωρήσει για την τελική εκδήλωση του πανελλήνιου διαγωνισμού διαστημικής διαγωνισμού CanSatinGreece, που θα διεξαχθεί από 17 μέχρι 30 Απριλίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Συγκεκριμένα ο Αίας Τάτσης, ο Ταξιάρχης Αράπος του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σάμου, ο Νικόλας Σκούτας του ΓΕΛ Καρλοβασίου και η Κωνσταντίνα Γερολάκη του Μουσικού Γυμνασίου Σάμου σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα δορυφόρο μεγέθους όσο ένα κουτάκι αναψυκτικού και ένα σταθμό βάσης, ο οποίος θα συνδέεται με τον δορυφόρο και θα λαμβάνει τα δεδομένα που του στέλνει.
Ο δορυφόρος θα εκτοξευθεί με πύραυλο και θα αποδεσμευθεί από αυτόν σε υψόμετρο 1000m. Η κάθοδος του δορυφόρου θα επιβραδυνθεί με τη χρήση αλεξίπτωτου, ώστε να κατεβαίνει με ταχύτητα μικρότερη απο 7m/s. Κατά την κάθοδο θα καταγράφονται και θα αποστέλλονται στο σταθμό βάσης τα δεδομένα που θα συλλέγουν οι αισθητήρες. Μετά την προσεδάφιση θα γίνει εξερεύνηση της περιοχής καθώς ο δορυφόρος μετατρέπεται σε όχημα εξερεύνησης.
Η ομάδα των μαθητών ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη μετά τον καταστροφικό σεισμό αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα λόγω της ρύπανσης του περιβάλλοντος θεωρεί ότι θα συνεισφέρει στην μελέτη των συνθηκών και των ρύπων που υπάρχουν στα στρώματα της ατμόσφαιρας που είναι καθοριστικός παράγοντας πρόληψης καταστροφών και βελτίωσης των συνθηκών ζωής στη γη.
Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτελεί μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τη SPIN και στη συνέχεια αποδεσμεύεται από αυτόν. Μετά την αποδεύσμευσή του από τον πύραυλο, ο δορυφόρος προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα. Η νικητήρια ομάδα προκρίνεται στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSatinEurope, που διοργανώνεται από τον ESA.