23.3 C
Σάμος
25/05/2025
Περιφερειακά

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, παραβρέθηκε ως επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής στο 8o DELPHI FORUM 2023 που ξεκίνησε σήμερα 26 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 29 Απριλίου.

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης συμμετείχε στην συζήτηση με θέμα:  « Προς Καλύτερη Περιφερειακή Διακυβέρνηση στην Ευρώπη», όπου συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Περιφερειάρχης Κ.Μακεδονιας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ευβοίας, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Ο Περιφερειάρχης αναλυτικά  τόνισε:

«Μίλησε ο  Υφυπουργός κ. Τσακίρης και τον ευχαριστώ για ότι κάνει, για ανάπτυξη , δίνοντας μία περαιτέρω διάσταση στη θεματολογία της Ημερίδας. Θα του προτείνω δύο συγκεκριμένα θέματα για ανάπτυξη , που άπτονται και των ενδιαφερόντων μου: την επαγγελματική εκμετάλλευση της παράκτιας ζώνης. Έχουμε 16,5 χιλιάδες χιλιόμετρα παράκτιας ζώνης. Η Ελλάδα είναι μία ακτή. Μία παράκτια ζώνη. Με τον κ. Δήμαρχο που είναι παρών  στο πάνελ,  πήγαμε και είδαμε την παράκτια ζώνη της Σκύρου. Να την εκμεταλλευτούμε αλλα  νομιμα . Οι ξένοι έρχονται για την παράκτια ζώνη και λίγο για το βουνό. Το Νομοθετικό όμως πλαίσιο έχει απαγορεύσεις. Καλό είναι να υπάρχουν , όμως πρέπει να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την παράκτια ζώνη. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες από την εκμετάλλευσή της να παράγουμε εισόδημα. Το ΑΕΠ μας θα αυξηθεί πολύ , αν απαλύνομε λίγο τις Νομοθετικές απαγορεύσεις. Πριν γίνω Περιφερειάρχης απασχολούμουν  με την Παράκτια ζώνη. Οι απαγορεύσεις είναι φανταστικές. Όχι να φθάσουμε στο άλλο άκρο αυτό της Μυκόνου σήμερα.  Ακούτε κ. Υπουργέ ελπίζουμε να κάνετε αυτό που λέμε.

Το δεύτερο είναι τα Λιμάνια.  Έχουμε 1200 λιμάνια. Τα καταγράψαμε. Τα 700 είναι ορφανά, δεν ανήκουν πουθενά και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Πρέπει να κάνουμε real politiκ. Οι υποδομές που υπάρχουν είτε έχουν γίνει με χρήματα Ιδιωτών είτε του Κράτους  έγιναν στις ακτές της Ελλάδας . Να τα νομιμοποιήσουμε, για να μπορέσουμε να τα συντηρήσουμε και να παράγουμε εισόδημα εξ αυτών.  Η Ελλάδα έχει ζήτηση για μεγάλο τουρισμό. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτά τα λιμάνια. Τώρα πλέον σημασία έχουν τα έργα για μας.

Εδώ θα προσθέσω ακόμα ένα θέμα. Τους  αυξημένους πόρους του ΕΣΠΑ που είχαμε την τύχη να μας δώσουν κατά 45% στο Αιγαίο, δεν έχουμε επαρκώς στελεχωμένες  Τεχνικές Υπηρεσίες , οι Μηχανικοί δεν φθάνουν για να απορροφήσουν τα χρήματα αυτά. Θέλουμε επειγόντως αύξηση του προσωπικού που ασχολείται με Δημόσια έργα και προγράμματα ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Θέλουμε επίσης απλοποίηση των διαδικασιών , γιατί αυτό  θα  αυξήσει πολύ το ΑΕΠ. . Όποια Κυβέρνηση ασχοληθεί με την απλοποίηση των διαδικασιών θα αυξήσει το ΑΕΠ. Δεν είναι δυνατόν να δίνονται  πχ στη Δασική Υπηρεσία ή την Αρχαιολογική, ή στην όποια Υπηρεσία  τα έργα και να καθυστερούν να απαντούν ή να μην απαντούν .  Αν εντός 30 ημερών δεν απαντήσουν οι Υπηρεσίες να θεωρείται αποδεχθέν το έργο.

Είπε ο κ. Καχριμάνης:  ‘έμφαση στη Δυτική Ελλάδα.’ Ναι. Έμφαση στη Δυτική Ελλάδα γιατί είναι πηγή πλούτου. Αλλά έμφαση και στην Ανατολική Ελλάδα. Γιατί τα νησιά μας κολυμπούν υπό την απειλή του Ερντογάν. Σας ευχαριστώ»

Συμπληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης σε άλλο σημείο υπογράμμισε :

«Το Βόρειο Αιγαίο χαρακτηρίζεται από τρεις νομούς, Λέσβου , Χίου και Σάμου. Είναι μία Περιφέρεια Πρωτογενούς Παραγωγής.  Αν μιλήσουμε για ‘το Γάλα’, η Λέσβος είναι ο δεύτερος στην Ελλάδα γαλακτοπαραγωγικός Νομός. Δεν επαρκή το προσωπικό. Αν μιλήσουμε για ελαιοκαλλιέργεια, γίνεται αποκλειστικά, θα έλεγα, από γείτονες του Βορρά. Και πέραν αυτού , η Π.Β.Α. ήταν ανέκαθεν και για πολλά χρόνια προσηρτημένη αναπτυξιακά με τη Μικρά Ασία. Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αναπτύχθηκαν και είχαν τις πρωτεύουσες τους να κοιτάζουν στη Μικρά Ασία. Άρα λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για όλα τα θέματα , είναι να λυθούν τα Ελληνοτουρκικά θέματα, χωρίς να απεμπολήσουμε τα εθνικά δίκαια και να βελτιωθούν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις.  Και να έχουμε μία χώρα 85 εκατομμυρίων να συνεργάζεται μαζί μας.»

 

 

Related posts

Άνοιγμα του Βορείου Αιγαίου στην τουρκική αγορά: Παρουσιάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες σε Αϊβαλί και Σμύρνη

admin

Εκδηλώσεις Τιμής στη Σάμο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Κυριακή 25 Μαΐου

admin

ΚΑΑΕΚΤ Σάμου: Επιτυχής η πρώτη φάση της δράσης «οι τοίχοι που μιλάνε» – Έρχεται συνέχεια με ντόπιους καλλιτέχνες

admin

Συνέντευξη Τύπου Μουτζούρη: Όλες οι λεπτομέρειες για την τουριστική προβολή του Β. Αιγαίου στο Αϊβαλί

admin

Επιστολή-Καταπέλτης Καλτάκη στο Υπουργείο Ναυτιλίας: “Αναλάβετε τις ευθύνες σας για την Ακτοπλοΐα ή θα κινηθούμε με νόμιμα μέσα

admin

Εργασίες καθαρισμού στην Εθνική Οδό Σάμου – Καρλοβάσου: Προσοχή στους οδηγούς από Αυλάκια έως Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήρια δήλωση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

admin

Ομόφωνη στήριξη για Μουσικό Σχολείο στην Ικαρία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

admin

Αντιπεριφερειάρχης Σάμου προς Υπ. Ναυτιλίας: “SOS” για τις αυξήσεις στα ναύλα – “Πολίτες β’ κατηγορίας οι νησιώτες”

admin