28.9 C
Σάμος
27/07/2025
Πολιτικά

Συνάντηση με Κινεζική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία στη Βουλή

Περιγραφή εικόνας

Συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών  Μορφωτικών Υποθέσεων και Παραγωγής-Εμπορίου με την Αντιπροσωπεία της Επιτροπής της Σαγκάης της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης

Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Δημήτρης Σεβαστάκης και η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη  συναντήθηκαν με πενταμελή αντιπροσωπεία της Επιτροπής της Σαγκάης της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης (CPPCC-Shanghai Committee) η οποία επισκέφθηκε τη Βουλή των Ελλήνων με επικεφαλής την Αντιπρόεδρό της Fang Huiping.

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση ήταν η οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τη Σαγκάη κυρίως στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “One Belt-One Road” και η σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης των εμπορικών και πολιτιστικών συνεργασιών με έμφαση στη ναυτιλία, τον τουρισμό και τις ανταλλαγές μεταξύ μουσείων.

Κατά τις εργασίες της συνάντησης ο κ. Σεβαστάκης  σημείωσε ότι η οικονομική και αναπτυξιακή εξωστρέφεια της Κίνας αντανακλά στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, ακόμα και στην αρχιτεκτονική, τον αστικό σχεδιασμό, την καλλιτεχνική παραγωγή. Οι δυνατότητες κοινής αναπτυξιακής πορείας, τόνισε, είναι πολλές και η Ελλάδα μπορεί να είναι προνομιακός συνομιλητής της Κίνας, καθώς είναι πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σταθερός συνομιλητής στα διεθνή και οικονομικά fora.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της εμπορικής συναλλαγής των δύο χωρών σε ό,τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα και στην  κατοχύρωση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων με ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης), όπως το σαμιώτικο μοσχάτο κρασί, στην κινεζική αγορά.

Ο κ. Σεβαστάκης τέλος έδωσε έμφαση στην ταξινόμηση της λίστας της Σανγκάης που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως τα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ επισήμανε ότι πολλοί Έλληνες επιστήμονες συνεργάζονται με ομολόγους τους. Τέλος αναφέρθηκε στη διεύρυνση των πολιτικών και πολιτιστικών συνεργασιών των δύο χωρών μέσα από σχεδιασμένες δράσεις και στρατηγικές.

Related posts

Βουλευτής X.Στεφανάδης: Ερώτηση στη Βουλή για την αποσυμφόρηση της ΚΕΔ Σάμου

admin

Παρέμβαση Μεϊκόπουλου–Δούρου για την ανεξέλεγκτη παρουσία τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο

admin

Εκδηλώσεις ΤΕ Σάμου ΚΚΕ για το ΔΣΣ σε Κέρκη και Λέκκα

admin

Β. Κικίλιας από Χίο: «Ξεκινά ο τετραετής διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές»

admin

ΟΙ «ΠΙΝΟΚΙΟ»…ΚΙ’ ΕΜΕΙΣ-άρθρο του Κ.Τζίχα, μέλους της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ

admin

Στεφανάδης: Για πρώτη φορά, δέκα ανώτατοι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήρθαν στο νησί μας

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου στο πλευρό των ιδιοκτητών συνεργείων

admin

Επίσκεψη Υπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια στη Σάμο

admin

Ανακοινώθηκε η τελική σύνθεση του Κυβερνητικού Κλιμακίου για τη Σάμο

admin