Την Πέμπτη 13-8-2020 το ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου , συναντήθηκε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου.
Το ΔΣ του Συλλόγου μας εξέφρασε την έντονη ανησυχία όλων των εργαζομένων για την σωρεία των προβλημάτων, που υπάρχουν στο νοσοκομείο, που έχουν να κάνουν με την εντατικοποίηση της εργασίας και την αδυναμία πλέον των εργαζομένων στην αντιμετώπιση των χρόνιων και έκτατων περιστατικών και πολύ περισσότερο στην έξαρση κρουσμάτων Covid-19, που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα.
Επισημάναμε επίσης τις εκατοντάδες ημέρες κανονικής αδείας και τις ημέρες ανάπαυσης (ρεπό), που οφείλει η διοίκηση στους εργαζόμενους.
Η πρόσληψη των εφτά εργαζόμενων που έγιναν λόγο πανδημίας δεν ήταν ούτε σταγόνα στον ωκεανό, αφού κάποιοι από αυτούς ήδη υπηρετούσαν στο νοσοκομείο με άλλες συμβάσεις και οι υπόλοιποι αντικατέστησαν ουσιαστικά κάποιους συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν.
Η διοίκηση του νοσοκομείου Σάμου έχει δηλώσει στο B.I κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 και απλές κλίνες Covid-19. Το νοσοκομείο της Σάμου έχει οριστεί ως πυλώνας, που σημαίνει ότι θα δεχόμαστε περιστατικά πιθανά κρούσματα ή και νοσούντες Covid-19 και από άλλα νησιά χωρίς όμως, να διαθέτει θαλάμους αρνητικής πίεσης και χωρίς καμία απολύτως ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό. Ενώ όλο αυτό το διάστημα υπάρχουν συνεχώς ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και κυρίως σε μέσα ατομικής προστασίας όπως μάσκες ασφαλείας, γάντια και άλλα. Τις τελευταίες ημέρες δεν υπάρχουν καθόλου αντιδραστήρια για να πραγματοποιηθούν στο νοσοκομείο μας τεστ για κορονοϊό , ενώ από την αρχή της πανδημίας το νοσοκομείο της Σάμου δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ έκτακτή χρηματοδότηση από την Κυβέρνηση. Τα αποθεματικά του είναι λιγοστά και το επόμενο διάστημα θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο για την προμήθεια απαραίτητου υγειονομικού υλικού. Επίσης ζητήσαμε να γίνονται περιοδικά δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους εργαζόμενους του νοσοκομείου, γιατί δεν αρκεί το τεστ μόνο όσους επιστρέφουν από άδεια. Οι εργαζόμενοι στην υγεία κινδυνεύουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον υπόλοιπο πληθυσμό να τους μεταδοθεί ο ιός. Σε περίπτωση θετικού τεστ σε εργαζόμενο του νοσοκομείου θα πρέπει να γίνεται αναγγελία ως επαγγελματική νόσο. Ζητήσαμε ακόμη να γίνονται τεστ κορονοϊού σε όλους όσους γίνονται εισαγωγή στο νοσοκομείο.
Το ΔΣ του Συλλόγου μας έθεσε για άλλη μια φορά στον διοικητή του Νοσοκομείου το ζήτημα με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα. Μέσα στην πανδημία, τον Απρίλιο του 2020, που υπέγραψε νέα σύμβαση , αντί να προσλάβει περισσότερους εργαζόμενους για την καθαριότητα , προσέλαβε δύο λιγότερους, δηλαδή υπηρετούσαν 16 και προσέλαβε 14. Παρόλο που λόγο του κορονοϊού οι απαιτήσεις στην καθαριότητα είναι πολύ αυξημένες και οι χώροι που καθαρίζονται περισσότεροι. Ο διοικητής μας δήλωσε για άλλη μια φορά ότι θα προσλάβει άλλα δύο άτομα μέσο εργολάβου, δηλαδή θα εκχωρήσει μέρος της καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία, τηρώντας πιστά την πολιτική της Κυβέρνησης για εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες.
Το ΔΣ του Συλλόγου επισήμανε για άλλη μια φορά τις μεγάλες ευθύνες που έχει ο διοικητής του νοσοκομείου για την κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του νοσοκομείου και ιδιαίτερα στο ακτινολογικό, με έναν εργαζόμενο στις περισσότερες βάρδιες να καλύπτει τα τακτικά περιστατικά για ακτινογραφίες , τα έκτακτα, τα χειρουργεία , το φορητό ακτινολογικό μηχάνημα και τα περιστατικά πιθανά κρούσματα κορονοϊού, ενώ πολλές νυχτερινές βάρδιες στο ακτινολογικό καλύπτονται on call.
Το ΔΣ του Συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, απαίτησε από τον διοικητή του νοσοκομείου την άμεση λύση όλων των παραπάνω προβλημάτων, που απασχολούν έντονα όλους τους εργαζόμενους και όλους τους κατοίκους του νησιού μας. Επίσης δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις προς την Κυβέρνηση και προς το αρμόδιο υπουργείο και δηλώνουμε πως το επόμενο διάστημα θα προβούμε σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας την πραγματική θωράκιση του Δημόσιου συστήματος Υγείας , για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και την διασφάλιση της υγείας και της ζωής όλων των εργαζομένων και όλων των κατοίκων του νησιού μας.
Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα , που κερδήθηκε με τεράστιες θυσίες από τον απλό κόσμο , δεν υλοποίησε κανένα μέτρο για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας απέναντι στο 2ο κύμα της πανδημίας. Σήμερα έξι μήνες μετά , 30.000 μόνιμοι γιατροί – νοσηλευτές και λυπώ προσωπικό εξακολουθεί να λείπει από τα νοσοκομεία , όπως λείπουν επίσης και τα «αυτονόητα» απλά μέσα προστασίας (γάντια , μάσκες κλπ.)