Η ιστοσελίδα ALT.GR μίλησε με την Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, Βάσω Βρυνιώτη.
Κυρία πρόεδρε, ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό στη Σάμο και την Ικαρία, μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης;
Η φετινή χρονιά είναι πιο δύσκολη για τους εργαζόμενους συνολικότερα πόσο μάλλον για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό. Πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν άνοιξαν. Χιλιάδες εργαζόμενοι στα νησιά μας βρίσκονται χωρίς δουλειά, χωρίς κανένα εισόδημα. Κάποιοι λαμβάνουν τα 534 ευρώ της αναστολής μετά από τρομερές καθυστερήσεις, βέβαια, ή τα 400 ευρώ του ταμείου ανεργίας για λίγους μήνες, με τα οποία, όμως, καλούνται να ζήσουν όλο το χρόνο. Όσοι εργάζονται ανησυχούν σχετικά με την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού και βέβαια με λιγότερους εργαζόμενους στα ανοιχτά ξενοδοχεία και στον επισιτισμό έχει ενταθεί η δουλειά.
Η κατάσταση στον τουρισμό παρασύρει και τους υπόλοιπους κλάδους, έτσι όλο το προηγούμενο διάστημα και τώρα παρατηρείται αύξηση των λεγόμενων «οικειοθελών παραιτήσεων», δηλαδή των απολύσεων, των δυσμενών αλλαγών, της εκ περιτροπής εργασίας. Το ΕΚΣ στέκεται μαζί με το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων στο πλευρό των εργαζομένων με παρεμβάσεις όπου χρειάζεται στον ΟΑΕΔ, στην Ένωση Ξενοδόχων και προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα τους, με γενική συνέλευση, συσκέψεις ανά περιοχές στα νησιά μας και περιοδείες.
Πολλοί νέοι που σήμερα υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία, μετά την απόλυσή τους θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας. Τι μέτρα παίρνει το Εργατικό Κέντρο για την οργάνωση της νεολαίας, αλλά και πως θα οργανώσει τον αγώνα των εργαζόμενων το επόμενο διάστημα;
Ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας εργάζεται στον επισιτισμό τουρισμό και στο εμπόριο. Το ΕΚΣ κάνει προσπάθεια να απευθυνθεί πιο ειδικά στη νεολαία γιατί δε πρέπει η νέα γενιά εργαζομένων να συμβιβαστεί με τις απώλειες δεκάδων δικαιωμάτων που κέρδισαν οι εργαζόμενοι παλιότερα με αγώνες, πόσο μάλλον σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα με την αύξηση της παραγωγικότητας οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερες ώρες.
Ειδικά για τους στρατευμένους που τώρα απολύονται πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, να ενημερωθούν γα τα δικαιώματα τους και να μην προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους αυτή την κατάσταση.
Η νέα γενιά εργαζομένων έχει μεγαλώσει ήδη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και απώλειας δικαιωμάτων. Τώρα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια νέα, για την οποία δεν ευθύνεται και δεν πρέπει να πληρώσει ξανά. Να μη θεωρήσει ότι είναι δεδομένο η ανυπαρξία ή η καταπάτηση των Σ.Σ.Ε., των μειωμένων μισθών, της ανασφάλιστης εργασίας, της απληρωσιάς, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Η επαφή με το οργανωμένο εργατικό κίνημα θα τους βοηθήσει να έχουν αποκούμπι και συμπαραστάτη στις δυσκολίες, να μάθουν τα δικαιώματά τους, να μάθουν τι θα πει αγώνας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να γαλουχηθούν με τα ιδανικά και τις αξίες της εργατικής τάξης και του λαϊκού κινήματος, να οργανώνουν τη δράση τους και τις διεκδικήσεις τους μαζί με άλλους συναδέλφους.
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα με τις δομές προσφύγων στο νησί και ποια η θέση του ΕΚΣ;
Αυτή την περίοδο πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί μας στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ στο Βαθύ χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Πολλοί από αυτούς είναι εγκλωβισμένοι για μήνες περιμένοντας τα χαρτιά τους για να φύγουν. Τα περιβόητα μέτρα της κυβέρνηση με την «αποτροπή» των αφίξεων και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απόδοση ασύλου, ουσιαστικά δε λύνουν το πρόβλημα του εγκλωβισμού στη χώρα ενώ έχουν δει το φως της δημοσιότητα καταγγελίες για επαναπροωθήσεις με όποιο κίνδυνο σημαίνει για τους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν καλύτερη ζωή σε χώρες της ΕΕ. Η δημιουργία νέου ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού που έγινε με τη συναίνεση και την ανοχή της δημοτικής αρχής και άλλων φορέων του νησιού, αφού μπήκαν σε μια λογική παζαριού του μεγέθους του νέου ΚΥΤ και μεταφοράς του απλά εκτός πόλης, αποδυνάμωσε τους αγώνες του λαού και τελικά θα εντείνει το πρόβλημα του εγκλωβισμού.
Το νέο ΚΥΤ δε θα είναι τίποτε άλλο από μια τεράστια φυλακή ανθρώπων στο νησί μας. Το ΕΚΣ έχει δώσει πολλούς αγώνες μαζί με το σαμιακό λαό και σταθερά παλεύει και διεκδικεί:
- Απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
- Κανένα hotspot πουθενά
- Κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και όποιας άλλης συνθήκης τους εγκλωβίζει.
- Δημιουργία επιτροπών ασύλου με ευθύνη ΕΕ και ΟΗΕ μέσα στην Τουρκία στα σύνορα με Ελλάδα και Συρία
Παλεύει σταθερά ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τους πολέμους στην ευρύτερη Μεσόγειο που είναι μια από της βασικές αιτίες της προσφυγιάς. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια το ΕΚΣ σταθερά παίρνει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης είτε με εκδηλώσεις μαζί με το φιλειρηνικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, είτε με έμπρακτη αλληλεγγύη σε είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό κλπ.
Με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφτηκε ο “Στρατηγικός Διάλογος” με τις ΗΠΑ και επεκτάθηκαν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας. Τι μέτρα παίρνει το Εργατικό Κέντρο για την οργάνωση του λαού της Σάμου και της Ικαρίας απέναντι σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις;
Το ΕΚΣ διαρκώς και με συνέπεια ενημερώνει τους εργαζόμενους και το λαό των νησιών μας για τις εξελίξεις στην περιοχή μας και κάνει προσπάθειες οργάνωσης του αγώνα ενάντια στις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Το γεγονός ότι είμαστε σε μια περιοχή που το κουβάρι των ανταγωνισμών τυλίγεται και ξετυλίγεται με θύματα τους λαούς κάνει ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα και η δράση των σωματείων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη συμμετοχή της χώρας.
Επίσης κάνουμε προσπάθειες αλληλεγγύης και ανάδειξης ότι οι λαοί της περιοχής δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Το ότι για παράδειγμα η Τουρκική κυβέρνηση και οι βιομήχανοι της έχουν άλλα συμφέροντα από της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής αστικής τάξης δε σημαίνει ότι ο ελληνικός και ο τούρκικος λαός έχουν να χωρίσουν κάτι και να δώσουν το αίμα και τη ζωή τους για τα «ξένα» συμφέροντα. Πολλές φορές και στο παρελθόν έχουμε κάνει εκδηλώσεις με Τούρκους συναγωνιστές και στηρίζουμε αντίστοιχες της Επιτροπής Ειρήνης.
Η συμμετοχή στρατευμένων σε αποστολές εκτός συνόρων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί, συζητιέται λόγω του ότι υπάρχουν πολλές στρατιωτικές μονάδες στο νησί μας. Το ΕΚΣ υιοθετεί το αίτημα για επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών από το εξωτερικό, το κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων από την ελληνική επικράτεια, καθώς και την έξοδο από το ΝΑΤΟ. Τα 4 δις που δίνει κάθε χρόνο η χώρα μας θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αναβαθμίσουν σημαντικά τον τομέα της υγεία ειδικά στα νησιά μας σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και σε προσλήψεις όλου του απαραίτητου δυναμικού με σταθερή δουλειά.