31/07/2026
Σαμιακά

Σχόλιο του Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, σχετικά με τη φωτιά στο ΚΥΤ της Σάμου

IMG_20201111_085518

«Η φωτιά που ξέσπασε σήμερα το πρωί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ της Σάμου, τέθηκε υπό έλεγχο χάρη στην άμεση ανταπόκριση της Πυροσβεστικής και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Η καταγραφή των καταλυμάτων που έχουν επηρεαστεί από τη φωτιά  βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι στο πεδίο βοηθούν τις αρχές να καλύψουν τις ανάγκες όσων αιτούντων άσυλο έχουν πληγεί και να διαθέσουν σκηνές και είδη βοήθειας, όπως κουβέρτες, υπνόσακους και άλλες προμήθειες. Εκτιμάται ότι 500 με 600 άτομα βρίσκονται σε διαδικασία λήψης βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

Από τη φωτιά έχει καταστραφεί ένα αριθμός από οικίσκους (container), μια προκατασκευασμένη αποθήκη για είδη πρώτης ανάγκης και κάποια αυτοσχέδια καταλύματα. Η υπηρεσία ημερήσιας τροφοδοσίας στο ΚΥΤ θα συνεχίσει από άλλη τοποθεσία, καθώς καταστράφηκε το υπόστεγο διανομής τροφίμων.

Ο συνολικός πληθυσμός του ΚΥΤ στο Βαθύ είναι πάνω από 3.900 άτομα, η πλειονότητα των οποίων κατοικεί έξω από τον χώρο του επίσημου κέντρου, που επηρεάστηκε από την πρωινή φωτιά.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει τη διεξαγωγή έρευνας για να εξακριβωθεί η αιτία της φωτιάς. Η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να υποστηρίζει τη μεταφορά ανθρώπων από τη Σάμο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου προς την ενδοχώρα, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των διαμενόντων στα κέντρα υποδοχής.»

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Αντίδραση του Συλλόγου Δασκάλων για τα σχολεία σε Κοντακαίικα, Κοκκάρι και Παγώνδα

Ατύχημα με παιδί στο σχολείο των Μυτιληνιών

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην παραλιακή του Βαθιού για «Samos City Beat» και «Λευκή Νύχτα»

Κοντακαίικα: «Όχι» των γονέων στην υποβάθμιση του Δημοτικού από 6θέσιο σε 5θέσιο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Σάμο και Ικαρία

Έρη Ρίτσου – Το κάστρο της Θυραμιάς: Ένα συναρπαστικό βιβλίο εποχής