22.9 C
Σάμος
03/07/2025
Πολιτιστικά

«Το Αλάτι της Γης»: Όλη η εκπομπή αφιέρωμα στον Κώστα Ρούκουνα

Banner Samos24

Η εκπομπή «Το Αλάτι της Γης» και ο Λάμπρος Λιάβας την Κυριακή 16 Ιανουαρίου παρουσίασαν τον κορυφαίο τραγουδιστή της μικρασιάτικης σχολής του Ρεμπέτικου, Κώστα Ρούκουνα.

Γεννημένος το 1904 στη Σάμο (απ’ όπου και πήρε το παρατσούκλι «Το Σαμιωτάκι»), μεγάλωσε με τα σμυρναίικα και τους αστικούς σκοπούς της Ιωνίας και του Ανατολικού Αιγαίου. Το 1928 ήρθε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε μια μεγάλη καριέρα στη δισκογραφία των 78 στροφών, καθώς και στα λαϊκά κέντρα του μεσοπολέμου.

Από το 1930 έως τη δεκαετία του ’60 υπολογίζεται ότι ηχογράφησε περισσότερα από 180 τραγούδια, από τα οποία περίπου 50 φέρονται ως δικές του συνθέσεις. Διακρίθηκε ιδίως στα σμυρναίικα (με περισσότερους από 30 αμανέδες!), αλλά ερμήνευσε και δημοτικά-νησιώτικα τραγούδια και ρεμπέτικα της πειραιώτικης σχολής, σε συνεργασία με όλα τα μεγάλα ονόματα.

Οι ηχογραφήσεις του συχνά αποτύπωσαν κοινωνικά γεγονότα και λειτούργησαν ως μουσικά χρονικά, μουσικές εφημερίδες της εποχής! Ενώ παράλληλα δεν ξέχασε ποτέ το νησί του, αφιερώνοντας πολλά από τα τραγούδια του στη Σάμο.

Έτσι, για το αφιέρωμα στον σπουδαίο Κώστα Ρούκουνα ταξίδεψαν στην Αθήνα και συμμετέχουν στην εκπομπή εξαιρετικοί Σαμιώτες μουσικοί που με πολύ αγάπη και σεβασμό ερευνούν και αποδίδουν το έργο του.

Αποτελούν τη «ΛΑΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΣΑΜΟΥ»: Παναγιώτης Παναγάκης (τραγούδι), Γιάννης Αναστασόπουλος (βιολί), Αλέξανδρος Διακογιάννης (τσίμπαλο), Μιχάλης Κατσαρός (κιθάρα), Παύλος Σίμος (ούτι), Στέλιος Βαρβάκης (κρουστά), Χρήστος Μητατάκης (κοντραμπάσο) και Χαρίλαος Νικολάου (κλαρίνο). Επίσης συμπράττουν οι Σαμιώτες μουσικοί: Κυριάκος Μαυρίκης (κιθάρα-σαντούρι-τραγούδι), Μανώλης Βουλαρίνος (κιθάρα-τραγούδι), Βασίλης Σαράντου (βιολί), Γιάννης Μυτιληνός (ακορντεόν), Πέτρος Ρήνας (μπουζούκι-κιθάρα-τραγούδι), Κώστας Κρητικός (μπουζούκι-τραγούδι) και ο Δημήτρης Ζαχαρίου (βιολί).

 

Χορεύουν οι: Βαγγέλης Σκαραμάγκος, Ρούλα Σαρδάνη, Μαρία Σπήλιου, Τριαντάφυλλος Αυγερινός και Δημοσθένης Καπακλής.

Έρευνα-Κείμενα-Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης Εκτέλεση παραγωγής: FOSS Παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Related posts

“Καπετάν Λαχανάς” – 23ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Σάμο

admin

27 – 29 Ιουνίου – 3ο Φεστιβάλ Agatha Αστυνομικής Λογοτεχνίας Σάμου

admin

Έναρξη 2ου Θερινού Σχολείου Μαθηματικών στη Σάμο με κεντρικό ομιλητή τον Τεύκρο Μιχαηλίδη

admin

Το πρόγραμμα της Ναυτικής Εβδομάδας στη Σάμο

admin

Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Χρίστου Λάνδρου για τη Σαμιακή Επανάσταση

admin

Δράση Μαθητών Β2 του «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ» Γενικού Λυκείου: «Πάρε ό,τι χρειάζεσαι»: «Πάρε ό,τι χρειάζεσαι»

admin

Γιώργος Μηλιώτης: Δύο νέα τραγούδια και μία διαδρομή από τη νοσταλγία στους ορίζοντες

admin

“The Dance Show 2025”: Μια εκθαμβωτική γιορτή χορού από το Dance Studio Maria Chatzinikolaou

admin

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο φέρνει τ’ άστρα στη Σάμο: Δείτε το πρόγραμμα των δράσεων

admin