30 C
Σάμος
01/08/2025
Σαμιακά

Φυσητήρες: Οι επιβλητικοί γίγαντες στο βόρειο – κεντρικό Αιγαίο

Περιγραφή εικόνας

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος δημοσίευσε πρόσφατα μια εντυπωσιακή φωτογραφία που απεικονίζει έναν φυσητήρα (Physeter macrocephalus) στο βόρειο – κεντρικό Αιγαίο. Αυτή η εικόνα αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας του Ινστιτούτου στο ανοιχτό πέλαγος.

Επιστημονική Περιγραφή του Φυσητήρα

Ο φυσητήρας είναι το μεγαλύτερο οδοντοκήτος σε όλο τον κόσμο. Τα θηλυκά έχουν μήκος 8-12 μέτρα, ενώ τα αρσενικά φτάνουν τα 16-18 μέτρα και ζυγίζουν από 24 έως 57 τόνους, αντίστοιχα. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 70 έτη. Στη Μεσόγειο, ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνά τους 2,500 ενήλικους.

Διακριτικά Χαρακτηριστικά

Οι φυσητήρες αναγνωρίζονται εύκολα από το μεγάλο τετράγωνο κεφάλι τους. Το ραχιαίο πτερύγιο έχει τριγωνικό σχήμα και δεν είναι πολύ εμφανές, με τον φυσητήρα να βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού.

Περιβάλλον και Συμπεριφορά

Οι φυσητήρες συναντώνται κυρίως στο ανοιχτό πέλαγος, σε περιοχές με μεγάλα βάθη και απότομα θαλάσσια φαράγγια ή ρήγματα. Για να βρουν την τροφή τους, καταδύονται από τα 300 μέχρι τα 3000 μέτρα, όπου παραμένουν για 20-50 λεπτά.

Κύριες Απειλές

Οι βασικές απειλές για τους φυσητήρες περιλαμβάνουν:

  • Συγκρούσεις με μεγάλα πλοία, κυρίως ταχύπλοα πλοία.
  • Παρεμπίπτουσα αλίευση σε παράνομα παρασυρόμενα δίχτυα.
  • Υποβρύχια ηχορύπανση.
  • Πλαστική ρύπανση.

Η συνεχής επιστημονική παρακολούθηση και έρευνα είναι απαραίτητη για την κατανόηση και προστασία αυτών των εντυπωσιακών θαλάσσιων θηλαστικών.

Related posts

Ποιοι δρόμοι κλείνουν στο Βαθύ για τη «Λευκή Νύχτα»

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου για «Λευκή Νύχτα»: «Μαύρη» για τους εργαζομένους, «Λευκή» για τους εργοδότες

admin

Ακριβοπληρωμένα συστήματα πρόσβασης για ΑμεΑ στο Βόρειο Αιγαίο μένουν ασυντήρητα

admin

Νέα πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Σάμου

admin

Σκανδιναβικά ΜΜΕ αποθεώνουν τη Σάμο: Ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης

admin

H μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μάρτυρος Καλλινίκου εορτάστηκε στον Άγιο Χαράλαμπο Βαθέος Σάμου

admin

ΔΣΕ Σάμου: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού

admin

Οργή αγροτών στη Σάμο: Οι αγριόχοιροι καταστρέφουν τους αμπελώνες, η Πολιτεία απούσα

admin

Ξεκινά ο Τρύγος στη Σάμο

admin