21.7 C
Σάμος
03/06/2025
Σαμιακά

Όλα έτοιμα για την χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών και αναρριχητικών πεδίων της Σάμου

Στη χαρτογράφηση ποδηλατικών διαδρομών και αναρριχητικών πεδίων που αναπτύσσονται στο γεωγραφικό ανάγλυφο του  νησιού, µε έµφαση στις ορεινές, αγροτικές και µειονεκτικές περιοχές, καθώς και σε περιοχές µακριά από τις παραθαλάσσιες ζώνες του µαζικού τουρισµού, µε στόχο την ενίσχυση και την ανάπτυξη της τοπικής οικονοµίας των περιοχών αυτών, προχωρά η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ήδη εγκρίθηκε το ποσό των 19.000 ευρώ για τις εργασίες επισκόπησης και μέτρησης τμημάτων μονοπατιών για την εξασφάλιση βατότητας σε ποδηλατικές διαδρομές και αναρριχητικά πεδία, τις οποίες θα κάνει η εταιρεία “Terrain Χαρτογραφική Ι.Κ.Ε”, η οποία έχει εκτελέσει πολλές χαρτογραφικές εργασίες στη  Σάµο από το 2008 µέχρι σήµερα, και έχει εκδώσει αναλυτικό πεζοπορικό και  αναρριχητικό χάρτη υψηλής ακρίβειας για το νησί μας, καθώς και έναν πεζοπορικό οδηγό µε 32 πεζοπορικές διαδροµές συνολικού µήκους 240 χιλιοµέτρων.  Επιπλέον, η εταιρία  έχει  σχεδιάσει και έχει εκδώσει τον Αναρριχητικό Οδηγό Καλύμνου και τον  Αναρριχητικό Οδηγό Ελλάδας, γνωρίζει πολύ καλά τις διαδικασίες, τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αναρριχητικών πεδίων και τη χάραξη αναρριχητικών διαδροµών.

Η επιλογή των διαδροµών και η µεθοδολογία καταγραφής των εργασιών θα γίνει σε τρία στάδια:

1ο στάδιο: Συγκέντρωση στοιχείων

Το πρώτο στάδιο θα περιλαµβάνει συγκέντρωση και αξιολόγηση πληροφοριών από πολλές πηγές, όπως πεζοπορικοί οδηγοί και χάρτες που  κυκλοφορούν για τη Σάµο, πληροφορίες από ντόπιους πεζοπόρους, ορειβάτες, αναρριχητές, κυνηγούς, αγρότες και άλλους κατοίκους της ενδοχώρας της Σάµου.

2ο στάδιο: Επιτόπια έρευνα και σκαριφηµατική απεικόνιση

Ο έλεγχος και η ακριβής χαρτογραφική καταγραφή όλων των πληροφοριών θα γίνει µε εκτεταµένη επιτόπια έρευνα  και σκαριφηµατική απεικόνιση των ποδηλατικών διαδροµών και των αναρριχητικών πεδίων.

3ο στάδιο: Τελική επιλογή

Η επιλογή των διαδροµών θα γίνει σύµφωνα µε τα εξής κριτήρια:

  • Κοινωνικά και οικονοµικά κριτήρια. 

Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος, ώστε οι προτεινόµενες σηµατοδοτηµένες ποδηλατικές διαδροµές να φέρουν κόσµο σε χωριά για την τόνωση της τοπικής οικονοµίας, τη στήριξη των τοπικών καταστηµάτων και των τοπικών προϊόντων.

  • Οµορφιά της διαδροµής.Οι ποδηλατικές διαδροµές και τα αναρριχητικά πεδία που θα επιλεγούν θα πληρούν στο µέγιστο βαθµό την προδιαγραφή της οµορφιάς του φυσικού και δοµηµένου περιβάλλοντος, δεδοµένου ότι στόχος τους είναι να προσελκύσουν επισκέπτες στην κάθε περιοχή.
  • Ασφάλεια και άνεση.Οι ποδηλατικές διαδροµές που θα επιλεγούν δεν θα διέρχονται από σηµεία επικίνδυνα για την ασφάλεια του ποδηλάτη, και δεν θα  υπερβαίνουν τα 500 µ. θετικής υψοµετρικής διαφοράς (ανάβασης) ανά 10.000µ. απόστασης. Τα αναρριχητικά πεδία και οι αναρριχητικές διαδροµές που θα επιλεγούν θα είναι σε ορθοπλαγιές µε εύκολη και ασφαλή πρόσβαση, σε ορθοπλαγιές χωρίς σαθρούς βράχους και χωρίς κινδύνους για την ασφάλεια του αναρριχητή.
  • Ενδιαφέροντα αξιοθέατα.Οι ποδηλατικές διαδροµές και τα αναρριχητικά πεδία που θα επιλεγούν θα δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να προσεγγίσει και να γνωρίσει τα σηµαντικότερα αξιοθέατα της Σάµου.
  • Εξυπηρετήσεις.Οι διαδροµές που θα επιλεχτούν, θα είναι αυτές, ώστε να προσφέρουν εξυπηρετήσεις στους ενδιαφερόµενους όπως ύπαρξη δροµολογίων λεωφορείων, ύπαρξη εστιατορίων κατά τη διάρκεια ή το τέλος της διαδροµής, ύπαρξη αµαξιτού δρόµου στο τέλος της διαδροµής ή αν η διαδροµή έχει κοινό σηµείο αφετηρίας-τερµατισµού.

Πηγή Σαμιακόν Βήμα 

Φώτο αρχείου (Κάλυμνος).

Related posts

Ο Μητροπολίτης Σάμου κ.κ. Ευσέβιος στην Έκτακτη Σύνοδο για την 1700ή επέτειο της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου

admin

Νέα εποχή στις συνδέσεις Σάμου – Κουσάντασι: Τρία καθημερινά δρομολόγια με το Sea Star SAMOS

admin

Συγκινητική προσφορά στην Άμπελο: Τέταρτο αμαξίδιο και τόνοι πλαστικού λιγότεροι χάρη στον Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου

admin

Νέο Δ.Σ. στον Σύλλογο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου – Επανεκλογή Σταμάτη Φιλιππή στην προεδρία

admin

ΕΞΑΡΧΕΙΑ 1967 : Οι δικές μας Πανελλήνιες. Γράφει ο Μανώλης Κάρλας

admin

Καρυστιανού, Ασλανίδης, Θάνου συγκλόνισαν τη Σάμο – «Δεν θα σιωπήσουμε μέχρι τη δικαίωση»

admin

Στα «δίχτυα» του Λιμενικού Σάμου 22χρονος για ναρκωτικά – Ο σκύλος «ΝΕΔΑ» τον «κάρφωσε»

admin

Δωρεάν Ιατρικές Εξετάσεις στη Σάμο: Μεγάλη ανταπόκριση και ελπίδα για επανάληψη της δράσης

admin

Blue Star Myconos: Σκηνές απίστευτου συνωστισμού στην Τήνο – Ταλαπωρία για προσκυνητές, αγανάκτηση στη ρεσεψιόν

admin