14/05/2025
Σαμιακά

Όταν θα πας στη Σάμο…

Σαμιώτισσα, Σαμιώτισσα, όταν θα πας στη Σάμο, βγάλε μερικές όμορφες φωτογραφίες από τους μοναδικούς αμπελώνες, σκαρφαλωμένους στις πεζούλες για να αντικρίζουν καλύτερα το Αιγαίο και να ρουφάνε τις θαλασσινές του ανασαιμιές. Κι ακόμα καλύτερα, Σαμιώτισσα, φέρε πίσω μαζί σου λίγα μπουκάλια γλυκό σαμιώτικο κρασί! Το κρασί που «ανιστορούσε» την Ελλάδα στις αγορές του κόσμου, πριν ακόμα η σύγχρονη ντόπια οινοποιία αρθρώσει την πρώτη της λέξη. Ο μύθος θέλει τον Αγκαίο, τον ήρωα της Αργοναυτικής εκστρατείας, να είναι ο πρώτος που φέρνει το αμπέλι στο νησί. Ποιος ξέρει… Το σίγουρο είναι ότι το λευκό μικρόρωγο Μοσχάτο με τα ξεμυαλιστικά αρώματα, αιώνες τώρα καλλιεργείται στη Σάμο. Λέγεται ότι μοσχεύματα αυτού του Μοσχάτου που μεταφέρθηκαν στη Γαλλία μετά τη φυλλοξηρική καταστροφή είναι οι «γονείς» του γαλλικού Muscat de Frontignan.

Σήμερα η πανέμορφη Σάμος μοσχοβολάει Μοσχάτο, μια και είναι η κυρίαρχη ποικιλία του νησιού. Σίγουρα όλοι το έχετε γευτεί από τα πρώτα χρόνια της ζωής σας, μια και είναι το κρασί της θείας μετάληψης!

Ο ΕΟΣ Σάμου μάς έχει προσφέρει γενναιόδωρα τη γλύκα του με φρέσκα και παλαιωμένα Vin Doux, Anthemis, Nectar, αλλά και με τις αγαπημένες ξηρές Ψηλές Κορφές, τη Σάμαινα και πρόσφατα με το δροσερό Aegean breeze, κρατώντας έως τώρα το μονοπώλιο της σαμιώτικης νοστιμιάς των αμπελιών.

Κι ύστερα ήρθε το Nopera! «Muscat at its finest», μας ανακοίνωσε ο καλός μας φίλος όταν ακούμπησε στο τραπέζι το διαφανές μπουκάλι με τη λουλουδάτη ετικέτα: Roya! Ρόγια, η ονομασία της περιοχής όπου βρίσκεται το μοναδικό αμπελοτόπι που δίνει αυτό το κρασί και θεωρείται ένα από τα καταλληλότερα terroir για την παραγωγή ξηρού Μοσχάτου στη Σάμο. Με την πρώτη γουλιά μάς πλημμύρισαν τα αρώματα των τριαντάφυλλων και των εσπεριδοειδών. Του ροδάκινου και του αγιοκλήματος. Στο πλούσιο, με την ωραία οξύτητα, στόμα πρώτο βιολί παίζουν πιο εξωτικές νότες ανανά και λάιμ. «Μα τι ωραίο κρασί! Τίνος είναι;»

Η ιστορία πάει πολύ πίσω, στα μέσα του 19ου αι., όταν η οικογένεια Nopera αφήνει τη Μάλτα και εγκαθίσταται στη Σάμο. Μετά από μερικά χρόνια, δημιουργεί ένα γλυκό κρασί υψηλής ποιότητας από το τοπικό Μοσχάτο φυσικά, που το εξάγει σε φημισμένους πελάτες, όπως στη γαλλική εταιρεία Noilly Pratt. Ναι, καλά καταλάβατε! Tην εταιρεία του απίθανου βερμούτ, του καλύτερου ίσως, που δίνει άλλη διάσταση στα martini μας.

Σήμερα, ο Νίκος Μυτιληναίος, συνεχίζοντας την ιστορία της οικογένειας Nopera, δημιούργησε έναν πρότυπο, βιοδυναμικό ιδιόκτητο αμπελώνα 40 στρεμμάτων σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Σάμου, με σκοπό να αναδειχθεί η πολυπλοκότητα του τοπικού terroir και να αποκατασταθεί η παλιά του αίγλη. Και φυσικά, εκτός από το ξηρό Roya που γνωρίσαμε πρώτο, υπάρχουν ακόμα δύο ετικέτες γλυκές και γοητευτικές: το Nopera 2014 vintage και το καταπληκτικό Nopera Epitome limited edition, που δεν παίζεται!

 

Πηγή: kathimerini.gr

Related posts

Βροχοπτώσεις ρεκόρ σε Σάμο και Ικαρία: Πάνω από 400 χιλιοστά νερού σε πέντε μήνες

admin

«Πλήγμα για τη νησιωτική οικονομία»: Eπιστολή Κυριαζή στον Υπουργό Ναυτιλίας για τις νέες αυξήσεις στα φορτηγά

admin

Κινητοποιήσεις 15 & 16 Μαΐου για να μην χάσει η Μαριάννα Α. το σπίτι της – Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο

admin

Νέα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία Τηλεϊατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Ικαρίας

admin

Σάμος: Το Νηπιαγωγείο Χώρας διακρίθηκε στο 3ο Φεστιβάλ STEM με θέμα την επιβίωση στον Άρη

admin

Εορτασμός Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου εκ Χώρας Σάμου

admin

Μεγάλη δωρεά εξασφαλίζει ενεργειακή αυτονομία για το καταφύγιο ζώων της Δυτικής Σάμου

admin

Mε επιτυχία η πορεία Ειρήνης 7χλμ και o Λαϊκός Αγώνας Δρόμου «Δημ. Μαυρατζιώτης»

admin

Η Seajets δρομολογεί το SUPERSTAR II (κατασκευής 1985) στη Σάμο

admin