26.9 C
Σάμος
31/07/2025
Περιφερειακά

Οι καταρράκτες της Αμπέλου Σάμου

Περιγραφή εικόνας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος συνοδευόμενος από στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας της ΠΕ Σάμου, τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αμπέλου κ. Γιώργο Λογαρά και κατοίκους της κοινότητας, ακολουθώντας μιας καταπληκτικής ομορφιάς διαδρομή, επισκέφτηκαν την περιοχή των καταρρακτών της Αμπέλου. Η διαδρομή αυτή, μήκους 3100 μέτρων, έχει ενταχθεί στο δημοπρατούμενο έργο «Δημιουργία δικτύου σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών HIKE SAMOS».

Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου εκπόνησε μελέτη και ενέταξε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το έργο «Δημιουργία δικτύου σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών HIKE SAMOS». Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 382.300,00 ευρώ δημοπρατείται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στόχος του έργου είναι η προσέλκυση τουριστών που ενδιαφέρονται για ενναλακτικές μορφές τουρισμού, όπως η πεζοπορία και η ορειβασία και δεν αποτελεί απλά μια εργασία για καθαρισμό και σήμανση μονοπατιών αλλά αποτελεί ένα σύνθετο έργο δημιουργίας δικτύου που θα υποστηρίζεται ηλεκτρονικά. Στόχος είναι το δίκτυο αυτό να διαφημιστεί με όλα τα μέσα και τις δυνατότητες και φυσικά δυναμικά να εμπλουτίζεται με νέες διαδρομές.

Οι 38 σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές αναπτύσσονται σε όλες τις περιοχές του νησιού με έμφαση στις ορεινές αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές καθώς και περιοχές μακριά από τις παραθαλάσσιες ζώνες μαζικού τουρισμού και με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας των περιοχών αυτών. Επιδίωξη μας είναι μετά την ολοκλήρωση του έργου να προχωρήσουμε σε νέο έργο με περισσότερες διαδρομές, αναδεικνύοντας τα ηγεμονικά μονοπάτια (ήδη στο προς δημοπράτηση έργο η διαδρομή 32α αφορά την Ηγεμονική Οδό μήκους  1.400μ.).

Σημαντική καινοτομία του έργου που πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στη χώρα μας  πέρα από τις συνηθισμένες εργασίες (καθαρισμοί βλάστησης κτλ., κατασκευή κορμοσκαλοπατιών, μικρών ξύλινων γεφυρών, και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων-χαρτών ) αποτελεί η δημιουργία ιστοσελίδας που θα δίνει αναλυτικές πληροφορίες για όλες τις διαδρομές του δικτύου. Η ιστοσελίδα αυτή θα φιλοξενεί βάση δεδομένων που θα συνδέεται με τα μικροτσίπ NCF στους πασσάλους σήμανσης και θα διαχειρίζεται και όλη την επικοινωνία (feedback) με τους πεζοπόρους.

«Επισκεφτήκαμε σήμερα μιας απίστευτης φυσικής ομορφιάς διαδρομή στην πανέμορφη Άμπελο. Είναι μια από τις 40 διαδρομές που θα αποτελέσουν το αρχικό δίκτυο των σηματοδοτημένων μονοπατιών στο πλαίσιο του έργου που τις επόμενες μέρες δημοπρατούμε. Η συνολική μας προσπάθεια για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού στα νησιά μας περιλαμβάνει και τις δράσεις για την δημιουργία αναρριχητικών πεδίων στη Σάμο και την Ικαρία, ορεινών ποδηλατικών διαδρομών, αλλά και μια σημαντική δράση που θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το επόμενο διάστημα, όπου σε συνεργασία με το Αρχιπέλαγος προχωρούμε στην ανάδειξη του υδροβιότοπου της Αλυκής με κατασκευή σύγχρονων παρατηρητηρίων με βάση μελέτη που εκπονήσαμε  και μετά την επιστημονική καταγραφή των πτηνών στη Σάμο προχωρούμε πανευρωπαϊκή δράση για την προώθηση του ορνιθοτουρισμού στη Σάμο (bird watching). Ανάλογες δράσεις για τη δημιουργία δικτύου σηματοδοτημένων μονοπατιών προγραμματίζουμε και  για την Ικαρία και τους Φούρνους».

Related posts

«Πρόγραμμα Εορτασμού της 6ης Αυγούστου – Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Ημέρα της 201ης Επετείου της Ναυμαχίας της Μυκάλης»

admin

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για συμπλήρωση 113 χρόνων απο την απελευθέρωση της Ικαρίας

admin

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στην Ικαρία

admin

Συνάντηση Υφυπουργού Ναυτιλίας Στέφανου Γκίκα με Περιφερειάρχες Νησιωτικών Περιοχών

admin

«Θα ξεσηκωθούμε πάλι»: Προειδοποίηση Μουτζούρη για το μεταναστευτικό στα νησιά

admin

Στο πλευρό των επισκευαστών οχημάτων ο Κώστας Μουτζούρης

admin

Η πολιτική προστασία για τα νησιά μας θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα στην πράξη

admin

Θωράκιση απέναντι στην κλιματική αλλαγή: Ξεκίνησαν έργα-κλειδιά  συνολικού 8,7 εκατ. ευρώ για το Βόρειο Αιγαίο

admin

Αναστασία Αντωνέλη: «Λάβαμε υποσχέσεις… Μένει να δούμε την υλοποίηση» μετά τη συνάντηση με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

admin