25.5 C
Σάμος
07/07/2025
Πολιτιστικά

“1453-1821, από το σκοτάδι στο φως”

Banner Samos24

Μια επετειακή υπερπαραγωγή επιχείρησε φέτος ο Φιλοτεχνικός ΄Όμιλος Σάμου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Δήμου Ανατολικής Σάμου, και την σύμπραξη επί σκηνής των συλλόγων Π.Σ. Βαθέος Κ. Λαχανάς, Λύκειο Ελληνίδων, Παρ/μα Σάμου, Ωκκυρόη η Σαμία και την σχολή χορού Samos School of Dance της Χριστίνας Τσαρδούλια.

Στην αρχή και μετά τον χαιρετισμό του προέδρου του Φιλοτεχνικού ΄Ομίλου κ. Γιώργου Σακερλή, επιδόθηκε αναμνηστική πλακέτα στον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Ελισσαίο Μαυρατζώτη, σε ανταπόδοση της υποστήριξης της εκδήλωσης από την Περιφέρεια.

Η παράσταση περιελάμβανε σύντομες αλλά περιεκτικές ιστορικές παρεμβάσεις από τις δύο φιλολόγους του Φ.Ο. Σ. , την Ιωάννα Τσαμπούρη και την Κάτια Καλύβα, πλούσιο οπτικό και ηχητικό υλικό, παραδοσιακά χορευτικά από τους τρεις συμμετέχοντες συλλόγους, καθώς και εμπνευσμένες χορογραφίες από την Χριστίνα Τσαρδούλια, που απέδωσαν οι μαθήτριες της σχολής, ενώ η χορωδία ΣΑΜΙΑ του Φ.Ο.Σ. απέδωσε με την άψογη φωνητική της δεινότητα και υπό την διεύθυνση του μουσικοδιδάσκαλου Θεόδωρου Σπυρίδωνος, τέσσερα τραγούδια στο κλίμα της εκδήλωσης.

Μια θαυμάσια ορχήστρα στήριξε την χορωδία, ενώ η όλη σκηνοθετική επιμέλεια είχε την μεγάλη υπογραφή του Γιάννη Μανδουραράκη.

Ο ήχος και ο φωτισμός ήταν στα έμπειρα χέρια του Γιώργου Κωνσταντινίδη(soundcollors) ενώ ο χώρος του αμφιθεάτρου του Γενικού Λυκείου αποδείχτηκε μικρός για την αθρόα προσέλευση του κοινού, που έδειξε με το χειροκρότημά του ότι απόλαυσε το αποτέλεσμα. Συγκινητική η τραγουδιστική παρέμβαση της Φωτώς Βακίρη, με ένα μοιρολόι για την ΄Άλωση.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό όλων των ομάδων επί σκηνής και την απονομή αναμνηστικών πλακετών και δώρων στους εκπροσώπους τους. Ο Εθνικός ΄Ύμνος εψάλη από όλους, στο τέλος.

 

 

 

ΠΗΓΉ ΣΑΤ

Related posts

Συγκίνηση και πολιτισμός στο 23ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

admin

Πανελλήνια Πρεμιέρα στη Σάμο για τον «Φίλο μου τον Λευτεράκη»!

admin

Samos Young Artists Festival: 7-13 Αυγούστου 2025 στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου

admin

“Καπετάν Λαχανάς” – 23ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Σάμο

admin

27 – 29 Ιουνίου – 3ο Φεστιβάλ Agatha Αστυνομικής Λογοτεχνίας Σάμου

admin

Έναρξη 2ου Θερινού Σχολείου Μαθηματικών στη Σάμο με κεντρικό ομιλητή τον Τεύκρο Μιχαηλίδη

admin

Το πρόγραμμα της Ναυτικής Εβδομάδας στη Σάμο

admin

Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Χρίστου Λάνδρου για τη Σαμιακή Επανάσταση

admin

Δράση Μαθητών Β2 του «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ» Γενικού Λυκείου: «Πάρε ό,τι χρειάζεσαι»: «Πάρε ό,τι χρειάζεσαι»

admin