Το πλήρωμά του Energy Observer συμμετείχε στην υποβρύχια κινηματογράφηση του βυθού του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου στους Λειψούς
Το Energy Observer, το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο σκάφος στον κόσμο με μηδενική έκκληση αερίων του θερμοκηπίου, το οποίο διαπλέει αυτές τις ημέρες το Αιγαίο, ενώνει τις δυνάμεις του με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, με στόχο να συμβάλλει στις προσπάθειες προστασίας της θαλάσσιας ζωής. Το σκάφος αυτό που κινείται με υδρογόνο, έχει τη δυνατότητα να παράξει και να αποθηκεύσει το δικό του υδρογόνο, υδρολύοντας το θαλασσινό νερό, χρησιμοποιώντας την ενέργεια από τριών τύπων φωτοβολταϊκά.
Από το 2017 το Energy Observer έχει ξεκινήσει τη δική του οδύσσεια που θα διαρκέσει έξι χρόνια, καθώς θα επισκεφθεί συνολικά 101 λιμάνια σε 50 χώρες και σε 5 ηπείρους. Διαπλέοντας τις θάλασσες και τους ωκεανούς του κόσμου, αποδεικνύει στην πράξη ότι η απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα είναι εφικτή.Με στόχο την κοινή δράση για την προστασία των θαλασσών και των ωκεανών, το πλήρωμα του Energy Observer, ενώνει τις δυνάμεις του με το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος. Έπειτα από πολύμηνη προεργασία, οι ερευνητές μας εκπαίδευσαν το πλήρωμα του Energy Observer στο ανατολικό Αιγαίο. Η εκπαίδευση επικεντρώθηκε στα πρωτόκολλα συλλογής δεδομένων, έτσι ώστε στα χιλιάδες μίλια που θα διανύσουν ανά τον πλανήτη τα επόμενα 5 χρόνια, να συλλέγουν και περιβαλλοντικά στοιχεία όπως αυτά που σχετίζονται με την εκτίμηση της ρύπανσης από πλαστικά, αλλά και τις αλλαγές των θαλασσών μας ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης επίδρασης. Για την προετοιμασία των παραπάνω, το Energy Observer συμμετείχε σε συλλογή δεδομένων που έγινε παράλληλα με το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα εξοπλιστεί ο απαραίτητος σύγχρονος εξοπλισμός για τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων. Ο μεγάλος όγκος δεδομένων που θα συγκεντρωθεί, έπειτα από επεξεργασία από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος θα είναι διαθέσιμος στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Ελπίζουμε ότι τα πλοία του μέλλοντος θα έχουν ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα αντίστοιχο με αυτό του Energy Observer. Σε μία εποχή που όλοι μιλάμε για το περιβάλλον αλλά τελικά κάνουμε πολύ λίγα για αυτό, πρέπει να γίνει κοινή πεποίθηση σε όλους μας ότι οι θάλασσες δεν αποτελούν έναν ανεξάντλητο πόρο προς πολλαπλή ανθρώπινη εκμετάλλευση. Η αλλαγή νοοτροπίας και ο περιορισμός του αποτυπώματος μας στις θάλασσες και το περιβάλλον, αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα αλλά και κοινή υποχρέωση όλων μας.