16.1 C
Σάμος
01/05/2025
Σαμιακά

28 χρόνια μετά την βύθιση της πυραυλακάτου ΚΩΣΤΑΚΟΣ του Π.Ν. από το ΣΑΜΑΙΝΑ

4/11/1996. Η θλιβερή επέτειος της συμπληρώσεως 28 ετών από τη βύθιση της πυραυλακάτου ΤΠΚ «ΑΝΘΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΚΩΣΤΑΚΟΣ» (Ρ-25) και της εξαιτίας αυτής τραγικής απώλειας τεσσάρων εκ των 32 συνολικώς μελών του πληρώματός του .

 

Το επιβατικό πλοίο «Σάμαινα» ταξίδευε από το Βαθύ της Σάμου με πλώρη στο Καρλόβασι. Η θάλασσα ήταν ήσυχη και η νύχτα είχε πέσει αν και το ρολόι έδειχνε 18:30. Μετά το Καρλόβασι θα γύριζε πορεία προς την Ικαρία.

Εκείνο το απόγευμα η πυραυλάκατος «Κωστάκος» – με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Κ. Λάζαρη – βρισκόταν στα Αυλάκια της Σάμου, σε φάση «αγκίστρωσης», δηλαδή σε κατάσταση πλήρους συσκότισης, με τις μηχανές στο ρελαντί και το ραντάρ σε λειτουργία, λόγω της συμμετοχής σε άσκηση νυχτερινού αιφνιδιασμού στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων». Οι αξιωματικοί του πολεμικού πλοίου παρακολουθούσαν το «Σάμαινα», πάμφωτο, να έχει πορεία βορειοανατολικά.

Δεν υπολόγισαν όμως την ταχύτητα του ανέμου, τα θαλάσσια ρεύματα που παρέσυραν την πυραυλάκατο και της άλλαξαν κατεύθυνση με την πρύμνη πλέον στο οχηματαγωγό και τις απρόβλεπτες κινήσεις του πλοιάρχου του «Σάμαινα», που γύρισε το πλοίο, πλησιάζοντας την ακτή για να εξοικονομήσει χρόνο και καύσιμα.

Ήταν 18:35 όταν το ογκώδες επιβατικό πλοίο εμβόλισε την πυραυλάκατο! Το πολεμικό σκάφος παρέμεινε για λίγα λεπτά στην επιφάνεια της θάλασσας και βυθίστηκε σε βάθος 150 μέτρων, λιγότερο από ένα μίλι από την ακτή, παρασύροντας μαζί του τέσσερα μέλη του πληρώματος που εκείνη την ώρα κοιμούνταν.

Η πυραυλάκατος μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα 33 κόμβων, αλλά δεν το έκανε για να αποφύγει τον μοιραίο εμβολισμό.

Το ταχύ περιπολικό του Π.Ν. είχε λάβει το όνομά του προς τιμήν του φονευθέντος στη Μάλτα, στις 27 Φεβρουαρίου 1942, αξιωματικού του υποβρυχίου «Γλαύκος». Ήταν κατασκευασμένο από αλουμίνιο, για να είναι ελαφρότερο, ώστε να μπορεί να κινείται με μεγάλη ταχύτητα σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Το αλουμίνιο είναι αρκετά ευάλωτο σε εμβολισμούς.
Το πόρισμα της Επιτροπής Πραγματογνωμόνων του Πολεμικού Ναυτικού έριξε ευθύνες και στις δύο πλευρές για τη μοιραία σύγκρουση. Οι ευθύνες, στο μεν επιβατικό πλοίο, αφορούσαν κυρίως ευθύνες για την πρόκληση της σύγκρουσης, στο δε πολεμικό για τη μη αποφυγή της. Το σκάφος ανελκύστηκε στις 15 Μαρτίου 1997, αλλά δεν κρίθηκε οικονομικά σκόπιμη η επισκευή και εκ νέου ενεργοποίησή του.

 

ΕΘΝΟΣ

Στιγμιότυπο από την ανέλκυση της πυραυλακάτου/ copyright Eurokinisi

Related posts

Πυροσβεστική: Έλεγχος συντονισμού στο Β. Αιγαίο με την άσκηση “ΠΥΡΣΟΣ” – Έρχεται η “ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ” σε πραγματικές συνθήκες

admin

Σάμος: Δυναμική Πρωτομαγιάτικη απεργία με πορεία στο Βαθύ

admin

Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ – Ημέρες Δράσης 2025 – Σάμος

admin

ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ: Όλοι και όλες στις απεργιακές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς!

admin

“Οι λαοί αντιστέκονται”: Το μήνυμα του ΚΚΕ (μ-λ) για την Πρωτομαγιά

admin

Από την πρόληψη στην επεμβατική: Η θεματολογία του Καρδιολογικού Συνεδρίου στη Σάμο

admin

Ξεκινά η Αντιπυρική Περίοδος (1/5-31/10)

admin

Fraport και Βάση Ετοιμότητας/Επιφυλακής (ΒΕΕ) στη Σάμο:Πίσω από τους “διαχειριστικούς λόγους” κρύβεται το κόστος;

admin

Χρ. Στεφανάδης: Γιατί η νέα Βάση Ετοιμότητας (ΒΕΕ) δεν εγκαθίσταται στη Σάμο – Ο ρόλος της Fraport

admin