Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, η Σάμος αναδείχθηκε «ποίων πασέων πρώτη, Ελληνίδων και βαρβάρων», ενώ η φράση που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται για να δηλώσει την ευημερία ενός τόπου «…και του πουλιού το γάλα» είναι μια φράση καταγεγραμμένη στα «Γεωγραφικά» του Στράβωνα. Χαρακτηρίζει τη Σάμο «ευδαίμονα» καθώς, «…ἐκ τοῦ τοὺς ἐπαινοῦντας μὴ ὀκνεῖν ἐφαρμόττειν αὐτῆι τὴν λέγουσαν παροιμίαν ὅτι φέρει καὶ ὀρνίθων γάλα».
Δεν είναι σίγουρο εάν σήμερα, στα τοπικά προϊόντα που παράγονται περιλαμβάνεται και «γάλα ορνίθων», είναι ωστόσο εμφανές πως η ποιότητα των πρωτογενών υλικών, το μεράκι των ανθρώπων που καλλιεργούν τη γη και η έμπνευση των δημιουργών προϊόντων μεταποίησης, γαστρονομίας και οίνων, κεντρίζουν το ενδιαφέρον για να ανακαλύψει κανείς και αυτήν την πλευρά της Σάμου: «Ο τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή της Σάμου» σε ένα τριήμερο γεμάτο παράδοση, οινογευσία και γαστρονομία (11-13 Αυγούστου 2017, στην παραλιακή λεωφόρο Βαθέος).
Κρασί, ελαιόλαδο, μέλι, ούζο, λικέρ, βότανα και μυρωδικά, βιολογικά οπωροκηπευτικά και σαλιγκάρια, μαρμελάδες και γλυκά, σάλτσες και είδη οικοτεχνίας. Στοιχεία που την διαφοροποιούν και την προσδιορίζουν, τα οποία θα «ξεδιπλώσουν» τη νέα και σύνθετη πολιτιστική και τουριστική της εικόνα. Όλα με μια λαογραφική, ιστορική, κοινωνική και οικονομική διαδρομή που συνδέει τη Σάμο, στο σταυροδρόμι μεταξύ δύο ηπείρων, με τις κληρονομιές διαφόρων πολιτισμών αλλά και τη εργονομική σοφία των προγόνων μας που αξιοποιούσαν στο έπακρο κάθε διαθέσιμο πόρο. Σήμερα, στην εποχή της κρίσης, ξαναγυρνάμε στη φύση, στον άνθρωπο, στην παραγωγή και επανεπενδύουμε στους πόρους, φυσικούς αλλά και τουριστικούς.
Για τρεις ημέρες (11, 12 και 13 Αυγούστου 2017) τα τοπικά προϊόντα και οι «δημιουργοί των γεύσεων» θα έχουν την τιμητική τους καθώς θα προβάλλονται σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα, αλλά και στην κεντρική σκηνή μιας φεστιβαλικής ανοιχτής διοργάνωσης που σχεδίασε και υλοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-ΠΕ Σάμου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σάμου και τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου. Φιλοδοξεί να προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων, αλλά και tour operators και destination managers από Ευρωπαϊκούς προορισμούς αλλά και από τη γειτονική Τουρκία, φορέων και διακεκριμένων προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους που θα υποστηρίξουν την όλη προσπάθεια:
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος Μίλτος Καρούμπας, θα μιλήσει με τον ιδιαίτερα γλαφυρό του τρόπο για «Το μέλι και τα παράγωγά του, έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό». Ο πρόεδρος του Chef’s Club Greece Τάσος Πρωτοψάλτης, ένας από τους καλύτερους pastry chef, θα αναφερθεί στο λάδι και τη μεσογειακή διατροφή.
Ο αναδειχθείς ως «ο καλύτερος οινοχόος της Ελλάδος για το 2016» Άρης Σκλαβενίτης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων για το 2017 στο Bordeaux Γαλλίας, θα αναφερθεί διεξοδικά στα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «Άσπρου Μοσχάτου Σάμου», την εκπληκτική αυτή ποικιλία που δίνει κρασιά ισχυρού αρωματικού χαρακτήρα και απαράμιλλης γεύσης και αποτελεί έναν πολύ ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα του γαστρονομικού τουρισμού. Ακόμη, θα μιλήσει για την ιστορικότητα και ποιότητα που έχει ο «Πράμνειος Οίνος» Ικαρίας, το Σαμιακό Ούζο, την ανοδική πορεία των λικέρ αλλά και τις συνδέσεις της οινικής παραγωγής με τον τόπο, τη γαστρονομία και τον τουρισμό.
Η αρχισυντάκτρια ενημερωτικών εκπομπών και δημοσιογράφος Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη που «μας κερνά» γεύσεις και αρώματα από την ελληνική γη, μέσα από την εκπομπή της στην ΕΡΤ2, θα μιλήσει για «τα οφέλη των βοτάνων στον οργανισμό μας».
Ο executive chef και παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας W.A.C.S Βαγγέλης Μπιλιμπάς μαζί με τον executive chef Ασλάνη Παντερλή θα παρουσιάσουν επί σκηνής πρωτοποριακές συνταγές δημιουργικής κουζίνας με σαμιώτικο κρασί και τοπικά προϊόντα, σε ένα απλόχερο οινογαστρονομικό κέρασμα υψηλής ποιότητας.
Γαστρονομικές δημιουργίες με βάση το ούζο και το μέλι θα παρουσιαστούν από την πρωτεργάτιδα του Tinos Food Festival, Αλεξάνδρα Μαγκλή.
Με βότανα, μυρωδικά και όλα τα τοπικά προϊόντα θα μαγειρέψει επίσης επί σκηνής η νέα και ταλαντούχος Φωτεινή Φουρτούνη, με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Ολυμπιάδας Ολυμπίτη.
Στο κλείσιμο της διοργάνωσης θα δημιουργηθούν cocktails με βάση το σαμιώτικο κρασί από τον bartender Ιωακείμ Ζαβουδάκη, τα οποία και θα προσφερθούν στους προσκεκλημένους.
Ξεχωριστή στιγμή του φεστιβάλ θα αποτελέσει η βράβευση από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Νίκο Κατρακάζο του Master Chef 2017 Σαμιώτη Λάμπρου Βακιάρου, ο οποίος και θα δημιουργήσει αποκλειστικά για την εκδήλωση ένα νέο «πιάτο» βασισμένο στα τοπικά προϊόντα του τόπου που γεννήθηκε…
Σάμος: Στο αντάμωμα δύο ηπείρων και δύο διαφορετικών πολιτισμών. Ένας τόπος «ευδαιμονίας» όπου η γαστρονομία και η μακραίωνη οινική της παράδοση, αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Η φύση και ο άνθρωπος, η καλλιέργεια της γης, η πυκνή βλάστηση, τα αμπέλια σε πεζούλες ξερολιθιάς, η έμπνευση, οι ιδέες, η αυθεντικότητα της φιλοξενίας…
Σε μια συνάντηση γαστρονομίας, τοπικής παραγωγής, ανθρώπινου παράγοντα και τουριστικής προσέλκυσης. Εσείς, θα είστε εκεί;