6.1 C
Σάμος
23/02/2025
Δήμος

Επιστολή Δημάρχου Σάμου για την απαγόρευση από Τουρκία

Επιστολή για το θέμα της απαγόρευσης του απόπλου πλοίων με τουρκική σημαία από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, απέστειλε ο Δήμαρχος Σάμου  Μιχαλης Αγγελόπουλος  στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή .

Ο Δήμαρχος  ζητάει από τους υπουργούς  να ενεργήσουν να επιλυθεί εν τη γενέσει του το ζήτημα ,που δυνητικά μπορεί να αποτελέσει το κύκνειο άσμα της τοπικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τονίζει:

“Κύριε Υπουργέ

Μετά την πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με την διακοπή των πλόων τουρκικών πλοίων προς την Ελλάδα από την 12η Οκτωβρίου 2017, θεωρούμε ότι η προσωπική σας παρέμβαση είναι απαραίτητη προκειμένου να επιλυθεί εν τη γενέσει του ένα ζήτημα που δυνητικά μπορεί να αποτελέσει το κύκνειο άσμα της τοπικής οικονομίας τόσο της Σάμου όσο και των άλλων νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τα τελευταία δύο χρόνια, για τα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου, η τουρκική αγορά αποτελεί μια σημαντική πηγή τουριστών υψηλού εισοδήματος, που συνεισφέρουν σημαντικά στην τοπική οικονομία, παρά την ύπαρξη του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, συνεπεία του οποίου έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό η ελκυστικότητα των προορισμών από την ευρωπαϊκή αγορά .

Σε συνθήκες ασφυκτικής και παρατεταμένης δημοσιονομικής κρίσης η τουρκική αγορά  υποβοηθά σημαντικά την χειμαζόμενη τοπική και εθνική οικονομία και συμβάλλει στην περαιτέρω οικοδόμηση ενός αισθήματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά την τρέχουσα περίοδο ο αριθμός τούρκων επισκεπτών στο νησί της Σάμου πλησίασε, για πρώτη φορά, τις 50.000, αντισταθμίζοντας εν μέρει απώλειες από την ευρωπαϊκή αγορά.

Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι παράνομες ή καταχρηστικές πρακτικές από επιχειρηματικούς κύκλους της γείτονος θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές, αλλά πιστεύουμε ότι η αντίδραση θα πρέπει να είναι αντίστοιχη της προσβολής, λαμβάνοντας, ταυτόχρονα, υπόψη το διακύβευμα.

Συνεκτιμούμε το γεγονός ότι η σχετική εξαγγελία, αφορά χρόνο κατά τον οποίο η τουριστική περίοδος βρίσκεται προς το τέλος της, αλλά θεωρούμε απαραίτητο, μέσω των καλών σας υπηρεσιών, να διευθετηθεί το θέμα σε χρόνο που δεν θα επηρεάσει την επερχόμενη τουριστική περίοδο”

Με Εκτίμηση

Ο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΟΥ

 

ΜΙΧΑΛΗΣ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Related posts

Λαϊκή Συσπείρωση: “Ο Προϋπολογισμός 2025 δεν καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου”

admin

Ανατολική Σάμος: Προετοιμασία για το κύμα ψύχους – Τηλέφωνα επικοινωνίας

admin

Αιφνιδιαστική συνάντηση Ανδρουλάκη – Δημάρχου Δυτικής Σάμου

admin

Συνεδρίαση και Λογοδοσία στον Δήμο Δυτικής Σάμου στις 24/2

admin

Δημήτρης Βογιατζής: Δύο μεγάλες παρεμβάσεις αναβαθμίζουν το Γήπεδο Χώρας!

admin

Ο Ευρωβουλευτής Μπελέρης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου

admin

Καρλοβασίτικο Καρναβάλι 2025: Το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων

admin

8ος Διεθνής Ημιμαραθώνιος «Πυθαγόρας ο Σάμιος»

admin

«ΑΝΑΣΑ για τη Σάμο»: Άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα Αιολικά Πάρκα

admin