«Έχουμε δώσει 48ωρη προθεσμία στην Κυβέρνηση για εκκένωση του νησιού από μετανάστες και πρόσφυγες. Πρέπει να αρχίσουμε να το βλέπουμε αυτό. Δεν ήταν ικανοποιητικές οι ανακοινώσεις που πήραμε από την πολιτική ηγεσία χθες στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Θέλουμε επίσης να τονωθεί άμεσα η αστυνομική δύναμη στην πόλη. Μέχρι στιγμής έχουμε δυνάμεις καταστολής. Θέλουμε ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να αυξηθούν οι περιπολίες».
Αυτά τονίζει ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που υπάρχουν κατά τις νυχτερινές ώρες, όπου μετανάστες κινούνται κατά εκατοντάδες στο κέντρο του νησιού.
«Δεν είναι ικανοποιητικές οι ανακοινώσεις που πήραμε χθες»
Στο χθεσινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που έλαβε χώρα στη Σάμο, παρέστησαν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ.Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο ειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής, κ.Μάνος Λογοθέτης, μετά από έκκληση του δημάρχου.
«Το γεγονός πως ήρθαν εκπρόσωποι από την Κυβέρνηση είναι για μας θετικό. Μας είπαν όμως ότι θα υπάρξει αποσυμφόρηση του νησιού ανάλογα με την πρόοδο της κατασκευής των επιμέρους κέντρων ανά την Ελλάδα, καθώς έχουν προκηρυχθεί 20.000 θέσεις για κέντρα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Δεσμεύτηκαν ότι θα κλείσει εντελώς το κέντρο μέσα στην πόλη της Σάμου και πως μέχρι τέλος του έτους θα ανοίξει το νέο κέντρο περιφερειακά του νησιού. Το μέρος όπου τώρα είναι εγκατεστημένο το ΚΥΤ και το οποίο ανήκει στον στρατό, θα περάσει στα χέρια του δήμου και θα μπορέσει να αξιοποιηθεί για σχολικές μονάδες, που τις έχουμε ανάγκη. Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε 2,5 μήνες μέχρι να γίνουν όλα αυτά. Ο χρόνος είναι εναντίον μας, γιατί οι ροές συνεχίζονται» τονίζει ο κ.Στάντζος.
Έρχονται κινητοποιήσεις και πρωτόγνωρες πιέσεις στην Ε.Ε.
Ο φόβος και η ανησυχία για το μέλλον, φέρνει στο προσκήνιο λύσεις έκτακτης ανάγκης από την πλευρά της δημοτικής αρχής και των κατοίκων. «Αν δεν έχουμε αποτέλεσμα σε 48 ώρες θα προβούμε σε κινητοποιήσεις και σε μη συμβατικές λύσεις, που φυσικά δεν θα στρέφονται κατά των μεταναστών, αλλά σίγουρα κατά της πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μετατρέψει τα ελληνικά νησιά σε ανοιχτές φυλακές» καταλήγει ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο.
Newsit.gr
«Η Σάμος αλλάΖΕΙ»: Σχέδιο ψηφίσματος στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό
Η Δημοτική παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ» καταθέτει στη κυβέρνηση, στη κοινωνία, τις αρχές και τους συλλογικούς φορείς μια ολοκληρωμένη πρόταση, προϊόν συλλογικής επεξεργασίας, που αξιοποιεί τη γνώση και τις εμπειρίες της περιόδου 2015 – 2019. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια σοβαρή συζήτηση και να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός αποδεκτού σχεδίου του Δήμου μας και της Σάμου και να πιέσει τους κυβερνώντες να το αποδεχθούν και να το υλοποιήσουν.
Με δεδομένη τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και της Σάμου που βρίσκεται στο διάδρομο των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών από την Ανατολή προς την Ευρώπη και την εκτίμηση ότι το πρόβλημα των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών θα συνεχίζεται για τα πολλά επόμενα χρόνια, η διαχείριση του υπερπληθυσμού προσφύγων/μεταναστών στην χώρα μας και στα νησιά πρέπει να γίνει πιέζοντας πολιτικά, νομικά και ηθικά να επιδειχθεί ΔΙΠΛΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ τόσο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα όσο και από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Μια πολιτισμένη, δημοκρατική κοινωνία οφείλει να αντιμετωπίζει την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού, εφαρμόζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και υπηρετώντας μια πολιτική που διασφαλίζει ταυτόχρονα το ΔΙΠΛΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ: τόσο τα δικαιώματα των μονίμων κατοίκων (αίσθημα ασφάλειας, ανεμπόδιστη πρόσβαση στο δημόσιο χώρο και τις υπηρεσίες, καθαριότητα, ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή) όσο και τα ανθρώπινα δικαιώματα των φιλοξενούμενων (στέγη- τροφή – ατομική υγιεινή – υγεία – εκπαίδευση).
Καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις-οδικό χάρτη για το πως θα μειωθούν οι επιπτώσεις της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, λόγω του εγκλωβισμού και συνακόλουθα του υπερπληθυσμού και της διαμονής ανθρώπων σε απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες, που προσβάλλουν τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά και την καταστροφή τμήματος του υπάρχοντος hotspot που επιτείνει ακόμη δραματικότερα τη διαμονή τους.
Τα βήματα του οδικού χάρτη για τη μείωση των υπερπληθυσμού στη Σάμο:
1.Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με τον υπερπληθυσμό στο υφιστάμενο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στη Σάμο είναι έκτακτης ανάγκης και απαιτεί την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων με άμεσο μαζικό απεγκλωβισμό των υπεράριθμων ανθρώπων κάνοντας χρήση της άρσης του γεωγραφικού περιορισμού για ανθρωπιστικούς λόγους και με προτεραιότητα τα ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά και τις οικογένειες με μικρά παιδιά.
Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανατολικής Σάμου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Μια μόλις μέρα μετά τα γεγονότα – προειδοποίηση για τα αποτελέσματα του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου έδωσε ουσιαστικά το «πράσινο φώς» στη λειτουργία νέου αναβαθμισμένου χοτ σποτ στη θέση Ζερβού, συμβάλλοντας έτσι στη διαιώνιση και όξυνση του προβλήματος.
Οι μεγαλοστομίες της δημοτικής αρχής Στάντζου-Σίμου αλλά και η αποδοχή των κυβερνητικών θέσεων, η σύμπλευση των παρατάξεων Κατρακάζου και Χατζηχριστοδούλου με το «πυροτέχνημα» της 48ωρης προθεσμίας στη κυβέρνηση να απεγκλωβίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και η απόλυτη ταύτιση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ( Ζάχαρης), με την κυβερνητική πολιτική, είναι ουσιαστικά η επισημοποίηση της συμφωνίας τους, να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί ο εγκλωβισμός.
Ταυτόχρονα οι θέσεις και τα μέτρα που εξήγγειλε, ακόμη μια φορά, στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γ.Γ του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη, Πάτροκλος Γεωργιάδης, είναι μέτρα που εκφράζουν την αντιπροσφυγική πολιτική της Ε.Ε στηρίζονται κυρίως στη καταστολή, δεν δίνουν διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά και η χώρα, αντίθετα τα οξύνουν και τα μονιμοποιούν. Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από μια κυβέρνηση που πίνει νερό στο όνομα της κερδοφορίας και των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων, ελληνικών και ξένων και γι’ αυτό εμπλέκει πιο σφιχτά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις στη περιοχή.
Στον αντίποδα αυτής της πρακτικής βρίσκονται οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, που είναι θέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας του Σαμιώτικου λαού όπως διατυπώθηκαν στη μεγάλη Πανσαμιακή κινητοποίηση της 7ης Φλεβάρη 2019. Δηλαδή,
– Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.
– Κλείσιμο τώρα του χοτ σποτ στο Βαθύ.
– Όχι στη δημιουργία νέου στου Ζερβού ή οπουδήποτε αλλού.
– Μεταφορά των υπηρεσιών ασύλου και των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκεί να γίνονται οι διαδικασίες και να δίνονται ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
– Καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ στη διαχείριση του προβλήματος. Όλες οι υπηρεσίες να είναι κρατικές και οι εργαζόμενοι να προσληφθούν μα κρατική μισθοδοσία στους δήμους και τις Περιφέρειες που έχουν τεράστιες ανάγκες.
– Να αποζημιωθούν όσοι έχουν υποστεί ζημιές εξαιτίας του εγκλωβισμού στο Βαθύ και αλλού.
Αυτές οι διεκδικήσεις αποτελούν την πραγματική αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους των πολέμων, της υπερεκμετάλλευσης και της φτώχιας που επιβάλλουν στους λαούς οι ΗΠΑ, η Ε.Ε , το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών τους για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των μονοπωλιακών κολοσσών που λυμαίνονται τον πλούτο της γης.
Αλληλεγγύη που πρέπει να εκφράζεται σε όλα τα ζητήματα και πρωτίστως στην έμπρακτη αναγνώριση ότι οι άνθρωποι αυτοί, όσο μένουν στη χώρα μας με ευθύνη όχι των ίδιων αλλά των κυβερνήσεων και της Ε.Ε, πρέπει να έχουν ίδια δικαιώματα στην υγεία και την περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στη στέγαση και στις συνθήκες διαβίωσής τους γενικότερα.
Χωρίς κανενός είδους αποκλεισμό με βάση τα εθνικά, φυλετικά ή θρησκευτικά χαρακτηριστικά.
Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της δημοτικής αρχής για τα επιπρόσθετα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στη πόλη από την άρνησή τους , παρά τις συνεχείς «ενοχλήσεις» μας, να στεγάσσουν προσωρινά σε σκηνές που διαθέτει ο στρατός για τα ΚΥΤ, τους 700 περίπου ανθρώπους που έμειναν χωρίς καμιά προφύλαξη εξαιτίας της προχθεσινής φωτιάς.