Σάμος η αυθεντική
Εκπέμποντας vibes ικανά να προκαλέσουν στον ταξιδιώτη την επικούρεια ηδονή (και ίσως, όχι μόνο) η πανέμορφη Σάμος, τουριστικά παραμένει ακόμη στη σφαίρα της αθωότητας.
Νοτιοανατολικά του Ικάριου και μια ανάσα από τα μικρασιατικά παράλια. Από αυτό το σημείο της γης, ο αρχαίος αστρονόμος και μαθηματικός, Αρίσταρχος ο Σάμιος, με μόνο εργαλείο την παρατήρηση της Σελήνης, διατύπωσε την ηλιοκεντρική θεωρία για πρώτη φορά στην παγκόσμια επιστήμη. Στα ίδια εδάφη, ο μεγάλος Πυθαγόρας συνέλαβε την μυστικιστική διδασκαλία της σχολής του και τη «μαγική» διάσταση των αριθμών.
Πλούσια σε ιστορία και παράδοση, η σύγχρονη Σάμος, αν και φέρεται ως πατρίδα της ζηλόφθονης θεάς Ήρας, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από κανέναν προορισμό καθώς τα έχει όλα: συναρπαστική γεωμορφολογία, φύση που οργιάζει, χωριά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, παραλίες κάθε γούστου και εξαιρετική βεντάλια τοπικών γεύσεων…
Η Σάμος είναι ένα, πέρα για πέρα αυθεντικό νησί για να περάσεις τις διακοπές σου. Ένας τόπος που τον νιώθεις συμπαγή και γεμάτο. Σε κάθε μέτρο που περπατάς, έχει και κάτι να τραβήξει το βλέμμα κι ούτε τα κάδρα του τοπίου ούτε της οικιστικής μοιάζουν να εξαντλούνται.
Για μας είναι μόνο ένα, αλλά για τους ντόπιους ή Καρλοβάσια είναι τέσσερα και μ΄αυτό εννοούν ότι αποτελείται από τέσσερις περιοχές. (Το Νέο Καρλόβασι, το Μεσαίο Καρλόβασι, το Παλιό Καρλόβασι και το Λιμάνι). Όπως κατεβαίνετε το λοφώδες Καρλόβασι, ογκώδη παλιά αρχοντικά δεσπόζουν μόνα τους μέσα σε κτήματα, με νεοκλασικά χαρακτηριστικά. Μάλλον ήταν οι βίλες της εποχής και φέρνουν στο μυαλό μια παλιά εύρωστη και γουστόζικη αριστοκρατική τάξη. Τότε που το εμπόριο ανθούσε και οι εξαγωγές έφερναν χρήματα. Θα σας κάνουν εντύπωση τα πολλά βυρσοδεψία. Περίπου 50 στον αριθμό, το ένα πίσω από το άλλο, εκτείνονται σε μια μεγάλη επιφάνεια και σφιχτή δομή με χονδρά τοιχία – όπως είναι, δημιουργούν ένα σύστημα που μαρτυρά τη σημασία τους καθώς το 1868 αποτελούσαν ισχυρή τοπική συντεχνία, έναν δυναμικό και κερδοφόρο κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας, ώσπου γύρω το 1930 τα συνθετικά δέρματα έφεραν την παρακμή. Σκληρή εικόνα, σχεδόν εγκαταλελειμμένα πια, μόνη ελπίδα όσα ανήκουν στη σφαίρα του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Οι τρομεροί επιβλητικοί ορθόδοξοι ναοί, είναι ένα άλλο, διαχρονικό κόσμημα.
Το Βαθύ, έτσι όπως διαρθρώνεται αμφιθεατρικά με τα πολύχρωμα σπίτια, θα σας κερδίζει με την πρώτη ματιά, καθώς αποπνέει κάτι μεγαλειώδες. Όμως, τα πράγματα, τα τελευταία χρόνια με τις εγκαταστάσεις υποδοχής προσφύγων, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και την καθημερινή του πραγματικότητα. Ωστόσο, μη το χάσετε.
Πυθαγόρειο. Αλλιώς σκέτο Σάμος για τους ντόπιους, μια και εδώ ήταν η αρχαία Σάμος και η κωμόπολη μετονομάστηκε έτσι προς τιμήν του διάσημου φιλόσοφου. Το Πυθαγόρειο, θεωρείται η κοσμοπολίτικη πλευρά της Σάμου, και στο λιμανάκι του συγκεντρώνει πολλά μαγαζιά που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό. Σημειώστε μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Ευπαλίνειου Ορύγματος, κατασκευαστικό επίτευγμα της αρχαιότητας.
Οι Μανωλάτες, μικρό χωριό λίγων κατοίκων, είναι ίσως το πιο γραφικό μέρος του νησιού. Είναι ένας πολύ πετυχημένος συνδυασμός φύσης και οικιστικής παράδοσης με κεραμοσκεπές και παστρικά μπαλκόνια. Χτισμένο σε υψόμετρο 360 μ., τα ανηφορικά σφηνοειδή σοκάκια δημιουργούν λιλιπούτειες πλατείες που οι ντόπιοι βάζοντας μεράκι απλώνουν κεραμικά, κουρελούδες στα μαγαζιά τους και τις κάνουν κουκλίστικες. Το πάρκινγκ βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, στο μέρος με την πιο καταπληκτική θέα. Ισως κάποια στιγμή ο χώρος αυτός να γίνει τουριστικά εκμεταλλεύσιμος.
Παραλίες
Καταμετρημένες οι παραλίες της Σάμου είναι 70. Πολλές είναι ξακουστές και παρουσιάζονται όπως οδηγείτε δίπλα στον δρόμο, ενώ άλλες θέλουν την δική σας εξερευνητική διάθεση. Είναι δύσκολο να διαλέξεις την αγαπημένη σου, αλλά αν μας ρωτάτε, εμείς θα προτείναμε την όμορφη παραλία του Αγίου Νικολάου, με την χαρακτηριστική μύτη που την χωρίζει σε δύο δίδυμες. Το γεγονός ότι σε βάζει γρήγορα σε μεγάλο βάθος, την κάνει να είναι ξεχωριστή. Δεν είναι οργανωμένη κι αυτό την κάνει υπέροχα εξωτική.
Δύο ακόμα παραλίες ξεχωρίζουμε στο Καρλόβασι. Το Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι, που ανάλογα την εποχή, μπορεί να δείτε και τις φώκιες Monachus – Monachus. Tο Κόκκαρι, είναι εντελώς στον αντίποδα αυτών των δύο μια και είναι άρτια καλά οργανωμένη, με επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, μπαρ, εστιατόρια και beach bars, αλλά και όλων των ειδών τα θαλάσσια σπορ. Η διασκέδαση βρίσκεται στην πλευρά του Μαραθοκάμπου. Στον Όρμο, στα Βοτσαλάκια και στην Ψιλή ή Χρυσή Άμμο, γίνεται πάρτι κάθε μέρα στα beach bar.
Η παραλία είναι προστατευμένη μέσα στον κόλπο του Μαραθόκαμπου, σχετικά καλά οργανωμένη, με μέτριου βάθους καθαρά νερά. Το καταπράσινο περιβάλλον προσφέρεται για περιπάτους, εκδρομές σε μοναστήρια και εκκλησάκια της περιοχής, στο σπήλαιο του Πυθαγόρα και για ανάβαση στο ψηλότερο βουνό του νησιού, τον Κέρκη (1450μ. υψόμετρο).
Γεύση
Η εικόνα της Σάμου δίνει την αίσθηση μιας γης εύφορης, όμως δεν διαθέτει μεγάλες πεδινές εκτάσεις. Έτσι, οι Σαμιώτες επένδυσαν έξυπνα στην αμπελοκαλλιέργεια και το κυρίαρχο είδος είναι το λευκό μοσχάτο σταφύλι, (αρχαία «Σαμίας Αμπέλου»). Τα κρασιά, είναι γνωστά και εκτός των συνόρων της. Μη ξεχάσετε τη Σούμα, παραδοσιακό ποτό της Σάμου. Είναι «η τσικουδιά της Σάμου», με στέμφυλα μονής απόσταξης. Μεγάλη ιστορία έχει το παραδοσιακό ούζο του νησιού, με θαυμάσια γεύση και υπέροχο άρωμα. Φεύγοντας, να πάρετε μέλι. Για το προϊόν αυτό είναι πολύ περήφανοι οι Σαμιώτες.
Που να μείνετε
Μια καλή ιδέα είναι πάνω στην παραλία του Καλοβασίου, ή λίγο πιο μέσα που βρίσκονται συγκεντρωμένα μερικά ξενοδοχεία. Η ζωή του χειμώνα είναι στο Καρλόβασι με τις δυο γραφικές πλατειούλες. Αν θέλετε φουλ καλοκαίρι, στον Μαραθόκαμπο. Το Πυθαγόρειο είναι επίσης προορισμούς για πολλούς.