21.1 C
Σάμος
13/10/2025
Πολιτικά

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ψηφιοποίησε τη διαδικασία αιτήσεως άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους 

Σε πλήρη εφαρμογή, τέθηκε από τις 15 Απριλίου 2021,  η ηλεκτρονική πλατφόρμα online αιτήσεων άδειας διαμονής στη χώρα, εφόσον συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι.

Μέσω της διαδικασίας αυτής, είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης χορήγησης άδειας διαμονής σε:

  • Ενήλικες με επταετή συνεχή διαμονή στη χώρα
  • Ανήλικα προστατευόμενα μέλη
  • Γονείς ανήλικων ημεδαπών

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 έως 5 του άρθρου 19 του ν. 4251/2014 (Α’80), αίτηση μπορεί να υποβάλει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος, ο γονέας ή κηδεμόνας ανηλίκου, ή ο πληρεξούσιος δικηγόρος του ενδιαφερομένου. Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να γίνει μέσα από την ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πρόκειται για μία πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία, αφού δεν απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία, κατά τη διαδικασία υποβολής, πρωτοκόλλησης και έκδοσης της τελικής απόφασης, για την άδεια παραμονής.

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας αιτήσεων άδειας διαμονής, έχει ως στόχο την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των αιτούντων.

Από τις 15 Απριλίου μέχρι και σήμερα, έχουν υποβληθεί συνολικά 2.156 αιτήσεις, το 90% των οποίων καταγράφονται στην Αττική. Το 99%  αφορά στην πρώτη κατηγορία αιτούντων, δηλαδή τους ενήλικες με επταετή συνεχή διαμονή στη χώρα.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε:

“Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου περνά τις διαδικασίες νόμιμης μετανάστευσης στη νέα ψηφιακή εποχή. Πλέον ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι αιτήσεις έκδοσης αδειών διαμονής για εξαιρετικούς λόγους. Όπως ήδη ηλεκτρονικά εκδίδονται οι ατομικές πράξεις παράτασης όλων των υφισταμένων αδειών, λόγω πανδημίας. Στόχος μας να παραδώσουμε ένα Υπουργείο ευέλικτο, λειτουργικό και πλήρως ψηφιοποιημένο”.

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης δήλωσε:

“Μετασχηματίζουμε τον τρόπο επικοινωνίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τους πολίτες ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να εξοικονομηθούν πόροι και ανθρωποώρες. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το σύνολο των διαδικασιών για την έκδοση όλων των περιπτώσεων αδειών παραμονής στη χώρα μας θα έχει περάσει στην ηλεκτρονική εποχή”. 

Related posts

ΔΕΕΠ Σάμου: Πετρούσκας και Ζαφείρης στην κούρσα για την προεδρία

admin

Απολογισμός 36ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων Στίβου – Ρεκόρ, διεθνής αναγνώριση και νησιωτική ενότητα

admin

Χριστόδουλος Στεφανάδης: Παρουσίαση έργων και δράσεων της κυβέρνησης στο Ν. Σάμου

admin

Δεν θα είναι υποψήφιος για τη ΔΕΕΠ Σάμου ο Ευάγγελος Καπλαντζής

admin

Επτά βουλευτές ζητούν απαντήσεις για τα τέλη τουρισμού: “Πού πήγαν τα χρήματα;”

admin

Θα γίνει το Νοσοκομείο Σάμου νοσοκομείο αναφοράς με τον Γ.Καμπούρη; Η δήλωση Στεφανάδη

admin

Βασιλάκης απο τη Σάμο: «Η ανάπτυξη δεν είναι στατιστικά!» – Πυρά για μεταναστευτικό & ακρίβεια

admin

ΠΑΣΟΚ: Νομοθετική πρωτοβουλία για κακούργημα η αλιεία αλλοδαπών στα ελληνικά ύδατα

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο της Στέλλας Παπαγρηγορίου

admin