25 C
Σάμος
09/06/2025
Πολιτικά

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Στη Βουλή φέρνει ο Βουλευτής Σάμου τα θέματα των χρηματοδοτήσεων έργων αλλά και συνολικής ανάδειξης του πολιτιστικού θησαυρού του νομού Σάμου. Συγκεκριμένα: 

Ο Βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου, που αφορά στις χρηματοδοτήσεις έργων αποκατάστασης και συντήρησης πολιτιστικών μνημείων στο νομό Σάμου, τα χρονοδιαγράμματα επιστημονικών εργασιών και δράσεων, καθώς και στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη του πολιτιστικού θησαυρού  του νομού Σάμου, ο οποίος εκτείνεται από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια και αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης (πολιτιστικής, εκπαιδευτικής, τουριστικής) για όλα τα νησιά του νομού μας.

Την Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Σάμου θα απαντήσει η Υπουργός στη Βουλή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2018

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Έγκριση προτάσεων, πορεία χρηματοδοτήσεων, χρονοδιάγραμμα εργασιών για τα νέα έργα συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης πολιτισμικών μνημείων στο νομό Σάμου. Σχεδιασμός βιώσιμης αξιοποίησης»

Στο νομό Σάμου υπάρχει σημαντικό πολιτιστικό και μνημειακό απόθεμα που χρονολογείται από την αρχαιότητα. Η πολιτισμική ανάπτυξη της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων, εκτείνεται στους αιώνες και για αυτό υπάρχει πολυμορφία και ποικιλία στην πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει κάνει μια σειρά από προτάσεις για την έγκριση και χρηματοδότηση νέων έργων. Κατά τη διάρκεια και των επισκέψεών σας στη Σάμο μπορέσατε να διαπιστώσετε τον μνημειακό  πλούτο της περιοχής, που μπορεί να αποτελέσει και κόμβο ανάπτυξης της εκπαίδευσης με άξονα διεθνείς συνεργασίες σε ερευνητικό και πανεπιστημιακό επίπεδο, αλλά και δυνατότητα ανάπτυξης σύγχρονου, ποιοτικού, πολιτιστικού τουρισμού, με όλα τα προφανή οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Έχουν υποβληθεί προτάσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου για: 1) τη συντήρηση και αποκατάσταση της Ι. Μονής Προφήτη Ηλία, των Ι. Ναών Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και Αγ. Νικολάου, Καρλοβάσου, 2) την ανάδειξη του Βυζαντινού κάστρου στην περιοχή Ποτάμι Καρλοβάσου, 3) τη συντήρηση τοιχογραφιών Ναού της Ι. Μονής Μεγάλης Παναγιάς Σάμου, 4) τη συντήρηση-αποκατάσταση του Αι-Γιαννάκη στο Άνω Βαθύ, 5) τη συντήρηση-στερέωση του ναού του Ζωοδότη Χριστού στο Στελί,                                                                                        ενώ τέλος ακόμα εκκρεμεί η πολύ σημαντική απόφαση για την χρηματοδότηση και τις εργασίες σχετικά με τη στερέωση-συντήρηση και αποκατάσταση της Ι. Μονής Θεοκτίστης στην Ικαρία, ενός μνημείου ιδιαίτερου γεωλογικού ενδιαφέροντος, το οποίο εκτός από την αποδεδειγμένη πολιτιστική του αξία, απειλείται να καταστραφεί από τις κατολισθήσεις. Τέλος σε ό,τι αφορά τα αρχαία ναυάγια που έχουν ανακαλυφθεί στους Φούρνους Ικαρίας, χρειάζεται ολιστική προσέγγιση ανάδειξης τους ως ενάλιες αρχαιότητες.

Επειδή χρειάζεται να υπάρξει συνολική πληροφόρηση για την πορεία των προτεινόμενων έργων, από τα οποία κάποια έχουν εγκριθεί ενώ άλλα, πολύ σημαντικά, ακόμα εκκρεμούν,

Επειδή χρειάζεται να επιταχυνθούν συντεταγμένα οι δράσεις ανάδειξης του πολιτισμικού πλούτου του Ανατολικού Αιγαίου και εν προκειμένω του νομού Σάμου, μιας περιοχής που βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης,

Ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1) Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για τη χρηματοδότηση αλλά και την υλοποίηση των εν λόγω έργων, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κάθε προαναφερόμενη δράση και ποιο το χρονοδιάγραμμα εργασιών,

2) Ποιες πρωτοβουλίες και δράσεις αναμένονται στην κατεύθυνση της βιώσιμης  αξιοποίησης των πολιτισμικών θησαυρών του Νομού Σάμου;

Ο ερωτών Βουλευτής

Σεβαστάκης Δημήτριος

Related posts

ΚΚΕ Σάμου: «Αναμένουμε και επιφυλασσόμαστε» για την κυβερνητική φιέστα»

admin

Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Σάμο στις 24/6 για την παρουσίαση του τοπικού σχεδίου ανάπτυξης

admin

Νέα Φοιτητική Εστία στη Σάμο: Με υπογραφή Ζαχαράκη το έργο των €600.000 για τη στέγαση 115 φοιτητών

admin

51ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο Καρλόβασι το Σάββατο 21 Ιουνίου – Όλο το πρόγραμμα

admin

Εγκαίνια πλωτού ασθενοφόρου στους Φούρνους

admin

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου: Εκλογή Συνέδρων την Κυριακή 1η Ιουνίου ενόψει του 5ου Συνεδρίου

admin

Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Σάμου προς Δ.Ε.Ε.Π. Ν.Δ.: «Η επικοινωνία δεν είναι ουσία, ούτε οι υποσχέσεις έργο»

admin

ΔΕΕΠ Νομού Σάμου -Επίσκεψη Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανου Γκίκα

admin

Η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ απαντά στις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ για την επίσκεψη Κουτσούμπα

admin