24/04/2025
Δήμος

«ΑΝΑΣΑ για τη Σάμο»: Άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα Αιολικά Πάρκα

Η παράταξη “ΑΝΑΣΑ για τη Σάμο” καταψήφισε την πρόταση για ορισμό περιοχών NATURA στο Δήμο Σάμου, επικαλούμενη έλλειψη ανθρωποκεντρικού και ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Κριτική ασκήθηκε στην εγκατάσταση 52 ανεμογεννητριών χωρίς κοινωνική συναίνεση, που απειλούν το φυσικό τοπίο, τη δημογραφική ισορροπία και την αγροτική-τουριστική ανάπτυξη. Η παράταξη ζητά άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για επαναξιολόγηση της συμμετοχής του Δήμου στο πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ, προτάσσοντας τη σημασία επιστημονικού και κοινωνικά αποδεκτού σχεδιασμού.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συνδυασμού:

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξή μας “ΑΝΑΣΑ για τη Σάμο” εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της στην πρόταση για τον ορισμό περιοχών NATURA εντός του Δήμου μας, καθώς θεωρούμε ότι αγνοεί τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό και δεν εξασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού. Για το λόγο αυτό, καταψηφίσαμε τη συγκεκριμένη εισήγηση. Η απόφασή μας βασίζεται στην εκτίμηση ότι η πρόταση χαρακτηρίζεται από ελλιπή διαβούλευση και έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Αντί ο χωροταξικός σχεδιασμός για τη Σάμο να διασφαλίσει την περιβαλλοντική προστασία και μια ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, επιφυλάσσει «υποκριτική» προστασία του περιβάλλοντος. Όπως μας ενημέρωσε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο  το ΤΕΕ Σάμου, πρόσφατα περάσαμε από τον αρχικό σχεδιασμό (προ 15ετίας) στην διαδικασία αδειοδότησης 52 ανεμογεννητριών βαρέως τύπου.  Η εγκατάσταση αυτών των αιολικών πάρκων χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες: πρώτον, στην αλλοίωση του φυσικού τοπίου, δεύτερον, στην επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος, και τρίτον, στην υποβάθμιση της αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου μας. Κανένα βέβαιο όφελος δεν προκύπτει για την τοπική κοινωνία από αυτήν την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Μέχρι το 2030, η ενέργεια από όλα τα αιολικά πάρκα του Αιγαίου θα διαχέεται σε όλο το σύστημα (ηπειρωτικό και νησιωτικό), καθώς όλα τα νησιά θα συνδεθούν με υποβρύχια καλώδια μεταξύ τους και με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

Η παράταξή μας, η “ΑΝΑΣΑ για τη Σάμο”, υποστηρίζει την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά αυτή η προστασία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για επενδυτικές πολιτικές που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και υπονομεύουν το μέλλον του Δήμου μας. Η Σάμος , με την ανεπανάληπτη φυσική της ομορφιά και τα μοναδικά οικοσυστήματα, δεν πρέπει να θυσιαστεί για την υπερεκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας.

ΚΑΛΟΥΜΕ τη Δημοτική Αρχή να συγκαλέσει άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να συζητήσει και να αποφασίσει τις ενέργειες του Δήμου σχετικά με το σοβαρό αυτό θέμα. Ζητούμε επίσης να ληφθεί υπόψη και να επανεξεταστεί η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να συμμετάσχει ο Δήμος  δεσμευτικά στο ενεργειακό πρόγραμμα ΑΠΟΛΛΩΝ. Μόνο με έναν σοβαρό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και συμμετοχικό σχεδιασμό, που θα έχει την κοινωνική συναίνεση, μπορούμε να διαφυλάξουμε πραγματικά το περιβάλλον και ταυτόχρονα να εξασφαλίσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού μας.

Related posts

Υπόμνημα διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια κατέθεσε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου

admin

Επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Καρλοβασίου

admin

Ανα.Σ.Α.: Στο επίκεντρο ο ΧΥΤΑ και η καθημερινότητα των πολιτών ενόψει του Δημοτικού Συμβουλίου

admin

Ανατολική Σάμος: Ελέγχθηκε η ποιότητα του νερού σε οκτώ σημεία

admin

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου τη Μ. Δευτέρα

admin

Φράγμα Καρβούνη: Υπογράφηκε η σύμβαση για την ωρίμανση των μελετών

admin

“Α.Ε. KARLOVASI CUP 2025”: Διήμερο Ποδοσφαίρου στη Σάμο

admin

Σάμος: Ισχυρές Βροχές και Καταιγίδες από Κυριακή 06/04 έως Δευτέρα 07/04

admin

Αιχμές Καρρά για την δημοτική αρχή Ανατολικής Σάμου: Η “αδιαφορία” οδήγησε σε απώλεια θέσεων εργασίας

admin