27/03/2026
Σαμιακά

Αντιπολεμική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Σάμου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής και τις επιπτώσεις των πολεμικών συγκρούσεων στην καθημερινότητα, το Εργατικό Κέντρο Σάμου πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής αντιπολεμική συγκέντρωση. Παρά την έντονη βροχόπτωση που ανάγκασε τους διοργανωτές να μεταφέρουν την εκδήλωση από το Ναυτικό Κλιμάκιο στην εσωτερική αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και εκπρόσωποι φορέων.

 

Την έναρξη έκανε ο κ. Κώστας Τζίχας, ο οποίος έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης γύρω από τον ρόλο του λαϊκού κινήματος απέναντι στις εξελίξεις. Όπως ανέφερε, «θέλουμε να συζητήσουμε συνολικά για την κατάσταση του λαϊκού κινήματος απέναντι στα προβλήματα που δημιουργεί ο πόλεμος», τονίζοντας ότι όσο συνεχίζεται «το μακελειό στη Μέση Ανατολή», το αντιπολεμικό κίνημα θα συνεχίσει να αντιδρά.

Στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για «επιθετική ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ», ενώ αναφέρθηκε και στη στάση της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκεται στον περιφερειακό πόλεμο». Υπογράμμισε ότι το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα «θα αντιστεκόμαστε στον πόλεμο», θέτοντας αιτήματα για άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αποχώρηση της χώρας από τον πόλεμο, κλείσιμο των βάσεων και επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα θέατρα επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια μίλησε η Ρούλα Στεφανάκη, πρόεδρος της Π.Ε.Ε. και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Στην παρέμβασή της περιέγραψε μια κατάσταση κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενα πλήγματα και αντίποινα, αλλά και για προετοιμασία ευρύτερης εμπλοκής.

Όπως σημείωσε, πίσω από τις εξελίξεις βρίσκονται ανταγωνισμοί για ενέργεια και γεωπολιτικό έλεγχο, ενώ αναφέρθηκε και σε προηγούμενες στρατιωτικές επεμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια επιχειρήματα, με τις συνέπειες να μετακυλίονται στους πληθυσμούς.

Η κ. Στεφανάκη παρουσίασε στοιχεία για απώλειες αμάχων, τραυματισμούς και αύξηση των προσφυγικών ροών, ενώ αναφερόμενη στην Ελλάδα τόνισε ότι η συμμετοχή σε διεθνείς σχεδιασμούς ενέχει κινδύνους και οικονομικές επιβαρύνσεις, συνδέοντας το ζήτημα με την ακρίβεια και τις αυξημένες δαπάνες για εξοπλισμούς.

Την εκδήλωση έκλεισε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, κ. Βάσω Βρυνιώτη, η οποία χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις «λαϊκό συναγερμό», τονίζοντας ότι δεκάδες εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα συμμετέχουν σε ταυτόχρονες δράσεις. Όπως ανέφερε, ο λαός «δεν πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα από τον πόλεμο που γίνεται για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων», θέτοντας ως βασικό αίτημα την αποχώρηση της Ελλάδας από τον πόλεμο και τη διάθεση πόρων για μισθούς, υγεία και παιδεία.

Στην ομιλία της συνέδεσε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με ένα ευρύτερο πλέγμα διεθνών ανταγωνισμών, υποστηρίζοντας ότι πίσω από τα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα βρίσκονται ο έλεγχος των ενεργειακών πόρων, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. Έκανε αναφορά στις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, αλλά και σε άλλες διεθνείς εστίες έντασης, εκτιμώντας ότι ενισχύεται ο κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην εμπλοκή της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει μετατραπεί, όπως είπε, σε «πολεμικό ορμητήριο», με βάσεις, λιμάνια και αεροδρόμια να αξιοποιούνται στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Αναφέρθηκε ειδικά στην παρουσία της ελληνικής πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, αλλά και στη συμμετοχή φρεγατών, F-16 και άλλων δυνάμεων εκτός συνόρων, υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις αυτές δεν υπηρετούν την άμυνα της χώρας αλλά συμφέροντα ισχυρών οικονομικών και γεωπολιτικών κέντρων.

Παράλληλα, συνέδεσε άμεσα τον πόλεμο με την πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στην καθημερινότητά τους. Όπως είπε, η ακρίβεια σαρώνει το λαϊκό εισόδημα, το κόστος ενέργειας και βασικών αγαθών αυξάνεται, ενώ οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί και η πίεση στους χώρους δουλειάς εντείνεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας και περιορισμό κοινωνικών δαπανών. Υποστήριξε ακόμη ότι η χρηματοδότηση της πολεμικής προετοιμασίας στερεί πόρους από σχολεία, νοσοκομεία και κρίσιμες κοινωνικές δομές.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε η πρόεδρος του Εμφατικού Κέντρου Σάμου και στις πιθανές συνέπειες για τη Σάμο και γενικότερα τις τουριστικές περιοχές, λέγοντας ότι ήδη καταγράφεται επιφυλακτικότητα στις κρατήσεις, ακυρώσεις και ανησυχία για την πορεία της σεζόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας της η κ. Βρυνιώτη στάθηκε στην ανάγκη οργάνωσης και συνέχισης των κινητοποιήσεων μέσα από τα σωματεία και τους φορείς, ασκώντας παράλληλα κριτική τόσο στην κυβερνητική πολιτική όσο και στη στάση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Κάλεσε εργαζόμενους, συνταξιούχους, νέους και φορείς να δυναμώσουν τη συλλογική δράση και να μην αποδεχθούν, όπως είπε, να πληρώσουν ξανά το κόστος του πολέμου.

Κλείνοντας, παρέθεσε συγκεκριμένα αιτήματα, όπως μείωση τιμών και κατάργηση έμμεσων φόρων σε βασικά αγαθά, κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, επιστροφή της ελληνικής πυροβολαρχίας από τη Σαουδική Αραβία και των ελληνικών στρατιωτικών μέσων από αποστολές εκτός συνόρων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επίδομα ανεργίας για όλους, μείωση του κόστους μεταφορών και προστασία των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.