09/05/2025
Σαμιακά

“Αθλητισμός και Ζωή”: Η Σάμος ένωσε την αθλητική ψυχή και την Πυθαγόρεια γνώση

Στα πλαίσια του 8ου Διεθνούς Ημιμαραθωνίου “Πυθαγόρας ο Σάμιος”, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου διοργάνωσε μια ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο “Αθλητισμός και Ζωή” το Σάββατο 22 Μαρτίου , στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Η εκδήλωση αυτή προσέγγισε τη σχέση μεταξύ αθλητισμού και ευζωίας με ομιλητές καταξιωμένους στον χώρο του αθλητισμού και της επιστήμης.

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Ανατολικής Σάμου, κ. Δημήτρης Βογιατζής, στον χαιρετισμό του, καλωσόρισε τη διακεκριμένη μαραθωνοδρόμο και συγγραφέα Μαρία Πολύζου και την καθηγήτρια και πρόεδρο της Πυθαγορείου Ακαδημίας, Χριστίνα Δαρβίρη. Εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές για τη συμβολή τους στην επιτυχή διοργάνωση του αγώνα και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους δρομείς. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά στον φιλανθρωπικό χαρακτήρα του αγώνα, αφιερωμένου στο Ίδρυμα Ελίζα για την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση.

Η πρώτη ομιλήτρια, η κα Μαρία Πολύζου, μια εμβληματική μορφή του ελληνικού αθλητισμού, καθήλωσε το κοινό με την ομιλία της “Μην τα παρατάς, καλή τακτική για τον αγώνα του ημιμαραθωνίου”. Η κα Πολύζου, με την αφοπλιστική ειλικρίνειά της, μοιράστηκε τις προσωπικές της εμπειρίες, από τα παιδικά της χρόνια μέχρι την κορυφή του αθλητισμού. Περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τις ξεπέρασε, χάρη στην επιμονή και την πίστη της στον εαυτό της. “Η συμμέτοχη μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξομολογήθηκε, δεν ήταν στρωμένοι με ροδοπέταλα. Απαιτούσε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ατέλειωτες ώρες προπόνησης”. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην σημασία του εθνόσημου και στην νίκη της στον μαραθώνιο της Κωνσταντινούπολης, μια στιγμή που χαρακτήρισε καθοριστική για την καριέρα της. Δεν δίστασε να αποκαλύψει τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής της, όπως ο αγώνας της ενάντια στον καρκίνο, αλλά και την δύναμη που αντλούσε από τα όνειρά της. Τέλος έκλεισε την ομιλία της με ένα ηχηρό μήνυμα: “Μην τα παρατάτε ποτέ, ό,τι κι αν έρθει στη ζωή σας”.

Η Δρ. κα. Χριστίνα Δαρβίρη, καθηγήτρια και πρόεδρος της “Πυθαγορείου Ακαδημίας” με έδρα το Καρλόβασι Σάμου, με την ομιλία της “Στρες και αθλητισμός – lifestyle medicine (η ιατρική του τρόπου ζωής), Ο Πυθαγόρας και Ρόλος της Πυθαγορείου Αυτογνωσίας”, έδωσε μια διαφορετική, πιο επιστημονική και φιλοσοφική διάσταση στο θέμα. Συνδέοντας την αρχαία σοφία του Πυθαγόρα με τη σύγχρονη ιατρική, ανέδειξε τη σημασία της διαχείρισης του στρες μέσω της άσκησης. Η κα Δαρβίρη τόνισε τα πολλαπλά οφέλη της άθλησης για την ψυχική και σωματική υγεία, αναλύοντας τις επιστημονικές αποδείξεις που στηρίζουν αυτή τη σύνδεση. “Η άσκηση”, εξήγησε, “δρα ως φάρμακο για τον οργανισμό, βοηθώντας μας να διατηρήσουμε την ομοιόσταση και να αντιμετωπίσουμε το στρες”. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των δρομέων αντοχής και στην ανάγκη για έναν τρόπο ζωής που προάγει την ευεξία.

Related posts

Καρλόβασι: Εορτασμός Ύψωσης Σημαίας Σαμιακής Επανάστασης 1821

admin

Tour De Samos 2025: Η 5η έκδοση του Αγώνα Ακριβείας Κλασικών Αυτοκινήτων έρχεται 6-9 Ιουνίου στη Σάμο

admin

Χρυσή Βαρδινογιάννη και Νικόλαος Ντε Γκρες στους Φούρνους με την Axion Hellas

admin

AQUA BLUE: Δρομολόγια πλοίου για Εύδηλο και Καρλόβασι έως 31/10/2025

admin

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Αλ. Κουβακάς για φωτιά ΧΥΤΑ Σάμου: «Βελτιώνεται η κατάσταση»

admin

Ε.Κ. Σάμου: Ηχηρό «Όχι» στα σχέδια εγκατάστασης 52 ανεμογεννητριών στην Ανατολική Σάμο

admin

Συναγερμός στη Σάμο: Πυρκαγιά σε εξέλιξη στον ΧΥΤΑ

admin

Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου Σάμου

admin

Η Σάμος του χθες “ζωντάνεψε” για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος με ξεναγό την Αλεξία Φισφή

admin