Ασφαλιστικά μέτρα για 4 ασυνόδευτα ανήλικα
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξέδωσε πρόσφατα ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας μετά από καταγγελίες για άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο Καμπ της Σάμου, ειδικά στην επονομαζόμενη «ασφαλή» ζώνη. Η απόφαση αφορά τέσσερα από τα συνολικά 480 ασυνόδευτα ανήλικα που διαμένουν στον καταυλισμό κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
Όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης, τα εν λόγω παιδιά παραμένουν κλεισμένα στον καταυλισμό για περισσότερο από δύο μήνες – μερικά μάλιστα για τέσσερις έως πέντε μήνες – χωρίς πρόσβαση σε σχολείο, επαρκή ενδυμασία, καθαρό νερό ή τουαλέτες. Επιπλέον, κοιμούνται στο πάτωμα και δεν έχουν επαρκή υγειονομική υποστήριξη.
Μετά από αλληλογραφία 15 ημερών με τις ελληνικές αρχές και τη διοίκηση του καταυλισμού, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι οι συνθήκες στο Καμπ της Σάμου είναι απαράδεκτες, παραβιάζοντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, και αποφάσισε να διατάξει την εφαρμογή ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία των παιδιών.
Η «ασφαλής» ζώνη, όπως περιγράφεται, λειτουργεί ως ένα υπερκορεσμένο περιβάλλον, με 480 ανήλικους να διαμένουν σε έναν χώρο φτιαγμένο για μόλις 200 άτομα. Από τις αναφορές προκύπτει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγιεινής, όπως περιστατικά ψώρας, ανεμοβλογιάς και ανοιχτών τραυμάτων, ενώ οι φυσικές ανάγκες των παιδιών καλύπτονται σε ακατάλληλα σημεία λόγω έλλειψης βασικών υποδομών.
Η απόφαση του ΕΔΑΔ εγείρει σημαντικά ερωτήματα για τη διαχείριση των κονδυλίων που λαμβάνει η Ελλάδα για τη φροντίδα των προσφύγων και τις ευθύνες των αρχών. Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης, «το δικαστήριο διέγνωσε την κατάσταση, αλλά δεν την αντιλαμβάνονται όσοι εργάζονται εκεί;».
Επιπλέον, καταγγέλλει τη γενικότερη αδράνεια των αρμόδιων φορέων και της τοπικής κοινότητας, τονίζοντας ότι «τα παιδιά συνεχίζουν να ζουν υπό ακατάλληλες συνθήκες παρά τα διαθέσιμα κονδύλια» και πως η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.