Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι 48 εργαζόμενοι του τομέα καθαριότητας του δήμου Σάμου, καθώς οι δικηγόροι του δήμου άσκησαν έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου που τους δικαίωνε, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι έχει αρθεί η υποχρεωτικότητα άσκησης έφεσης σε πρωτόδικες αποφάσεις .
Θυμίζουμε ότι η απόφαση του δικαστηρίου αναγνώριζε ότι οι συμβάσεις των 48 συμβασιούχων είναι αορίστου χρόνου και έκρινε άκυρη την καταγγελία που είχε κάνει ο δήμος Σάμου τον Ιούλιο του 2017.
Ο δήμος Σάμου προέβη κατά της απόφασης του δικαστηρίου, χωρίς προηγουμένως να φέρει το θέμα όπως όφειλε στο δημοτικό συμβούλιο.
Σοκαρισμένοι οι εργαζόμενοι στο άκουσμα της είδησης, κάνοντας λόγο ότι για μία ακόμη φορά, ο δήμος Σάμου δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και στο ρόλο που του αρμόζει.
Επιπροσθέτως θυμίζουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών «με τη διάταξη για τα ένδικα μέσα, δίνεται η δυνατότητα στα αρμόδια όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού να αποφασίζουν την άσκηση ή μη ένδικων βοηθημάτων και μέσων, καθώς και την παραίτηση από ήδη ασκηθέντα».
Διευκρινίζοντας ότι «η διάταξη αφορά σε εργατικές διαφορές για τις οποίες οι ΟΤΑ εξαναγκάζονταν μέχρι τώρα να εξαντλούν τα ένδικα μέσα, δηλαδή να ασκούν έφεση σε πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων σε βάρος τους, ακόμη κι αν τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ εκτιμούσαν ότι η συνέχιση της δικαστικής αντιπαράθεσης θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα καλείται να λύσει.
Για να επιτευχθεί αυτό, εκτός των αντικαταστάσεων υφιστάμενων ρυθμίσεων του ν.3852/2010 (για τον «Καλλικράτη»), καταργούνται επίσης το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 72 και το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης ιβ’ της παρ. 1 του άρθρου 176, του ίδιου νόμου».
Είναι δηλαδή πλήρης η ελευθερία στους ΟΤΑ για την άσκηση ή μη ένδικων μέσων σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών, καθώς «αίρεται η υποχρεωτικότητα άσκησης έφεσης σε πρωτόδικες αποφάσεις».