26/02/2026
Σαμιακά

Τομέας ΕΚΑΒ Σάμου: Καθυστερεί η μεταφορά από το Μαλαγάρι

Οι συνθήκες στον Τομέα ΕΚΑΒ Σάμου στο Μαλαγάρι παραμένουν στάσιμες το 2026, παρά τις διαβεβαιώσεις για λύσεις. Οι εικόνες εγκατάλειψης φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το χάσμα ανάμεσα στις διοικητικές εξαγγελίες και την καθημερινότητα των διασωστών.

Ο χώρος όπου στεγάζεται σήμερα ο Τομέας στο Μαλαγάρι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας υπηρεσίας πρώτης γραμμής. Φθαρμένες υποδομές, περιορισμένοι χώροι και εικόνα εγκατάλειψης συνθέτουν ένα περιβάλλον που δυσκολεύει το έργο του προσωπικού και δεν συνάδει με τη σημασία της αποστολής του.

Λύση υπάρχει, τουλάχιστον στα χαρτιά. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου έχει παραχωρήσει εδώ και καιρό κατάλληλο χώρο για τη μεταστέγαση του Τομέα. Παρά τη διαθεσιμότητα του ακινήτου, η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει, καθώς παραμένει εγκλωβισμένη σε γραφειοκρατικές εκκρεμότητες, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Στο ίδιο πλαίσιο, απουσιάζει και η φυσική παρουσία της κεντρικής διοίκησης στο νησί. Ο Γιάννης Γρυπιώτης, Γενικός Διευθυντής Αιγαίου του ΕΚΑΒ, παρότι έχει αναλάβει τα καθήκοντά του εδώ και περίπου έναν χρόνο, δεν έχει επισκεφθεί τη Σάμο για επιτόπια καταγραφή των προβλημάτων του Τομέα.

Η στάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με επισκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλες περιοχές της αρμοδιότητάς του.