07/12/2025
Σαμιακά

Ημέρα Εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων την 21η Νοεμβρίου – Οι εκδηλώσεις

Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2025, ανήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, θα πραγματοποιηθεί στη Σάμο ο επίσημος εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, με κάλεσμα συμμετοχής προς όλους τους πολίτες.

Από τις 8 το πρωί έως και τη δύση του ηλίου, προβλέπεται γενικός σημαιοστολισμός σε δημόσια κτίρια, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και τράπεζες, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας θα γίνει φωταγώγηση των κτιρίων, με μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις.

Στις 08:00 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Πυθαγόρα, με τη συμμετοχή τμήματος αποδόσεως τιμών και της Στρατιωτικής Μουσικής της 79 ΑΔΤΕ.

Στις 10:30 θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου. Το πέρας προσελεύσεως των επισήμων στον ναό έχει οριστεί στις 10:25. Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ομιλία για τη σημασία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, από ομιλητή που θα οριστεί από την 79 ΑΔΤΕ.

Στις 11:30 θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του 18ου Συντάγματος Πεζικού Σαμίων, στο Στρατόπεδο Ανθυπολοχαγού Πεζικού Γεωργίου Βασμανωλή. Στεφάνια θα καταθέσουν, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο βουλευτής Σάμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, οι δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, ο Ταξίαρχος διοικητής της 79 ΑΔΤΕ, οι επικεφαλής της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμεναρχείου, καθώς και εκπρόσωποι ενώσεων αποστράτων, εφέδρων και άλλων φορέων. Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και θα ψαλεί ο Εθνικός Ύμνος.

Το πρόγραμμα κλείνει στις 16:40 με την επίσημη υποστολή της σημαίας στην Πλατεία Πυθαγόρα, ξανά με τη συμμετοχή τιμητικού τμήματος και της Στρατιωτικής Μουσικής της 79 ΑΔΤΕ.