01/03/2026
Σαμιακά

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους

Τέσσερις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Κεντρικό σύνθημα στις κινητοποιήσεις ήταν το «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», με αιχμή την απαίτηση να μην υπάρξει συγκάλυψη ευθυνών.

Στην Σάμο στην πλατεία Καρλοβάσου, στο Καρλόβασι το άνοιγμα της συγκέντρωσης έκανε με χαιρετισμό της η συμπατριώτισσά μας Δήμητρα Θάνου, μητέρα της Ανυσίας Λιούρη, επιβάτιδας από τη Σάμο και πολυτραυματία των Τεμπών, ενώ συνέχισε με ομιλία η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, Βάσω Βρυνιώτη. Συνέχισαν με χαιρετισμούς από τον Φοιτητικό Σύλλογο Μηχανικών Πληροφοριακών Συστημάτων της σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο πρόεδρος του ΔΣ Κώστας Αλευράς, η πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Σάμου Φλώρα Τσεβρένη και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Θοδωρής Ευαγγελίδης.

Στη συνέχεια διαβάστηκε το μήνυμα που είχε σταλεί προς τις συγκεντρώσεις από τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών  ενώ ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν αναγνώστηκαν τα ονόματα των 57 νεκρών

Αντίστοιχα στο Βαθύ, στην πλατεία Πυθαγόρα ομιλία έκανε από το Εργατικό Κέντρο ο αναπληρωτής γραμματέας Νικόλας Σίμος, χαιρέτισαν ο Οργανωτικός Γραμματέα της εκτελεστικής γραμματείας του ΝΤ Σάμου ΑΔΕΔΥ, Βαλαμόντη Αποστόλη, από την Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου η Ρένα Κάτσαρου και η αντιπρόεδρος της  ΕΛΜΕ Σάμου η Μουτμπάρα Σοφία.

Και εδώ διαβάστηκαν τα μηνύματα της Δήμητρας Θάνου και του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών  και ακολούθησαν πορείες μαζικές και δυναμικές και στις δύο πόλεις.

Στην Ικαρία στην Πλατεία Ευδήλου συγκεντρώθηκαν από κάθε γωνιά του νησιού, εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί και μαθητές, γονείς με τα παιδιά τους, πολιτιστικοί σύλλογοι, η δημοτική αρχή της Ικαρίας,

Τον τόνο της συγκέντρωσης έδωσαν, για άλλη μια φορά, οι μαθητές και μαθήτριες  από όλα τα σχολεία της Ικαρίας, που κατέβηκαν οργανωμένα και συντεταγμένα στην πλατεία, ενώ τις προηγούμενες δυο μέρες πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις στα σχολεία τους.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την εκφώνηση των ονομάτων των 57 θυμάτων του εγκλήματος και στη συνέχεια παρουσιάστηκε από την Κατερίνα Χερουβή, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Σχολείων Ικαρίας, το μήνυμα που έστειλε ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών για τις σημερινές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Ακολούθησε η απαγγελία ποιήματος «Η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη» από τον μαθητή του ΕΕΕΕΚ Ικαρίας Φίλιππα Τσιμπίδη και η ανάγνωση -από τον νεολαίο Γιώργο Μαμματά– του μηνύματος της Δήμητρας Θάνου από την Σάμο, μητέρα πολυτραυματισμένης που ήταν στο τρένο.

Αίσθηση προκάλεσαν η απαγγελία αποσπάσματος του ποιήματος «Επιτάφιος» του Γ.Ρίτσου από την εκπαιδευτικό Π.Ε. Μαριάνθη Ρούσσου καθώς και οι παρεμβάσεις των μαθητριών Ζωής Καρίμαλη, Αναστασίας Σπέη από το 15μελές του Λυκείου Ευδήλου και της Ελεάννας Χαϊντούτη από το 15μελές συμβούλιο του Γυμνασίου με Λ.Τ. Ραχών.

Συνεχίστηκε με καίριες παρεμβάσεις από την Όλγα Λεκάκη για τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας-Φούρνων , τον Γιάννη Κράτσα εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ & Αναπήρων Ικαρίας «Ηλιαχτίδα», τον Χρήστο Δάμαλο από την ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων, τον Γρηγόρη Κυριακόπουλο από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας, που ανέδειξε τα «Τέμπη της Υγείας στο νησί» και τον Ηλία Πορή από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας-Φούρνων.

Η κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έγινε από τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Σάμου Αποστόλη Δημόπουλο.

Στους Φούρνους την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία άνοιξε με ομιλία ο Βαγγέλης Γκάγκας, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας-Φούρνων. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των μαθητών, του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σχολείου Φούρνων, ενώ έγινε ομιλία από την Φιλιώ Γλαρού, εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Σάμου. Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελία ποιημάτων από εκπαιδευτικούς και πορεία στους δρόμους του νησιού.

Οι λαοί των νησιών Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων έστειλαν το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα ενάντια στην συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών, για να πληρώσουν όλοι οι ένοχοι.

 Όπως καταδίκασαν την πολιτική του κέρδους που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών έτσι πρέπει να καταδικάσουν και τη νέα δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν, που ανοίγει τις “πύλες της κολάσεως “, σπέρνει τον όλεθρο στη Μέση Ανατολή, έχει ήδη οδηγήσει σε εκατοντάδες νεκρούς, ανάμεσά τους 40 μαθήτριες μετά από βομβαρδισμό σχολείου.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες γιατί έχει αναλάβει ρόλο σημαιοφόρου σε αυτή τη βαρβαρότητα. Τα χέρια της είναι βαμμένα από το αίμα των νεκρών μαθητριών και των άλλων θυμάτων. Για αυτό μας καλούν να συνηθίσουμε στο θάνατο, στον πόνο, να συνηθίσουμε στην ιδέα να γυρνάνε τα παιδιά μας μέσα σε φέρετρα. Είναι γελασμένοι. Τα παιδιά μας να μην γίνουν κρέας για τα κανόνια τους…Άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Δεν σταματάμε εδώ! Για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα για τα κέρδη τους, για να μη ζήσουμε νέα Τέμπη.

Είμαστε σε ετοιμότητα και προετοιμασία για νέες κινητοποιήσεις για την υγεία, τις ΣΣΕ , τους μισθούς και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, ενάντια στον πόλεμο, για να μην συμμετέχει με κανέναν τρόπο η χώρα μας στον πόλεμο που μαίνεται.