07/04/2025
Σαμιακά

Επιτυχημένη η Εσπερίδα του «ΕυΠο» για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου – Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση

Με σημαντική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα με θέμα «Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Υποστηρικτών Καρκινοπαθών Ν. Σάμου «ΕυΠο». Η εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα  το απογευμα της Κυριακής 6 Απριλίου ,στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Ανατολικής Σάμου, τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Την έναρξη της εσπερίδας έκανε η κυρία Αναστασία Μυλωνά, Ταμίας του Συλλόγου «ΕυΠο». Στον χαιρετισμό της, η κυρία Μυλωνά καλωσόρισε θερμά τους παρευρισκομένους και τόνισε τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας ως μια ευκαιρία για την ανάδειξη σημαντικών ζητημάτων υγείας. Επισήμανε τη σταθερή δέσμευση του Συλλόγου «ΕυΠο» στην ουσιαστική υποστήριξη των καρκινοπαθών και στην ενεργό προώθηση της πρόληψης, ως το σημαντικότερο όπλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης η κυρία Βακιντή-Κλάψα Μαρία, Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος, η οποία με τα λόγια της επισήμανε τη στήριξη του Δήμου Ανατολικής Σάμου σε πρωτοβουλίες που προάγουν την υγεία και την ενημέρωση των πολιτών.

Την σημασία της εκδήλωσης για την τοπική κοινότητα και την ανάγκη για ευαισθητοποίηση ανέδειξε στον χαιρετισμό του ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου κ Γιάννης Χατζηκωνσταντής.

Η Πρόεδρος του «ΕυΠο», κυρία Θεοδώρα Παπαδάμ, επίσης απηύθυνε χαιρετισμό, ευχαριστώντας τους παρευρισκομένους και τους ομιλητές για την παρουσία τους και τονίζοντας τον σκοπό της εκδήλωσης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κυρία Παπαδάμ ανακοίνωσε μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία του συλλόγου. Την Δευτέρα 7 Απριλίου 2025 από τις 9.30 έως 12.30 σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου, θα διενεργηθεί δωρεάν προληπτικός έλεγχος για Καρκίνο του Στόματος, από τον στοματικό και γναθοπροσωπικό χειρουργό Κεχαγιά Νικόλαο στο ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, στον 1ο όροφο.

Η προληπτική εξέταση απευθύνεται κυρίως σε άτομα που έχουν εκτεθε ί σε παράγοντες κινδύνου εμφάνισης Καρκίνου του Στόματος όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, ο HPV ή έχουν κάποιο σύμπτωμα όπως: πληγή που δεν επουλώνεται, διογκώσεις μέσα στο στόμα, λευκές ή ερυθρές περιοχές που μπορεί να αιμορραγούν, πάχυνση του βλεννογόνου του στόματος, δυσκολία στην κατάποση, στην ομιλία και στη διάνοιξη του στόματος, διόγκωση της περιοχής του λαιμού.

Ο κ. Νικόλαος Κεχαγιάς, Στοματικός και Γναθοπροσωπικός Χειρουργός και Υπεύθυνος του αντίστοιχου τμήματος στην κλινική «Αγ. Λουκάς» Θεσσαλονίκης, στην ομιλία του με θέμα «Καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου», τόνισε τις αξιοσημείωτες εξελίξεις στην αντιμετώπιση της νόσου. «Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξέλιξη της θεραπευτικής αντιμετώπισης», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως πλέον οι ασθενείς ζουν περισσότερο, φτάνοντας συχνά τα 80 και 90 έτη, σε σύγκριση με παλαιότερες δεκαετίες. Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο αριθμός των θανάτων δεν έχει μειωθεί αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και βελτίωση των θεραπευτικών στρατηγικών.

Ο κ. Κεχαγιάς αναφέρθηκε επίσης στην πολυπαραγοντική φύση του καρκίνου, όπου πέρα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, σημαντικό ρόλο παίζει και η γενετική προδιάθεση. Παράλληλα, σημείωσε την ανησυχητική τάση εμφάνισης της νόσου σε νεότερες ηλικίες, καθώς και την αύξηση των περιστατικών στις γυναίκες, πιθανώς συνδεόμενη με την αλλαγή των κοινωνικών συνηθειών και την αύξηση του καπνίσματος.

Παρουσιάζοντας διάφορους τύπους καρκίνου της περιοχής, με έμφαση στο πλακώδες καρκίνωμα, ο κ. Κεχαγιάς υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης ύποπτων στοματικών βλαβών. «Η έγκαιρη διάγνωση είναι κλειδί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση», τόνισε, προτρέποντας το κοινό να είναι ευαισθητοποιημένο σε οποιαδήποτε επίμονη αλλοίωση στην στοματική κοιλότητα.

Στη συνέχεια, η κα Αλίκη Τριχείλη, Λογοθεραπεύτρια, ανέπτυξε διεξοδικά τον «Ρόλο της Λογοθεραπείας σε ασθενείς με Καρκίνο του Στόματος». Η κα Τριχείλη εξήγησε ότι η λογοθεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διεπιστημονικής προσέγγισης, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποκατάσταση των λειτουργιών της ομιλίας και της κατάποσης που συχνά επηρεάζονται από τη νόσο και τις θεραπείες.

«Η ομιλία και η κατάποση είναι σύνθετες διαδικασίες που απαιτούν τον συντονισμό πολλών μυών», ανέφερε η κα Τριχείλη, περιγράφοντας τις ανατομικές δομές που εμπλέκονται. Επεσήμανε ότι η σοβαρότητα των διαταραχών εξαρτάται από την έκταση της χειρουργικής επέμβασης, τη θέση και το στάδιο του όγκου, καθώς και τη φύση της θεραπείας. Οι επιπτώσεις μπορεί να κυμαίνονται από δυσκολία στην άρθρωση και την ένταση της φωνής, έως πλήρη απώλεια της ομιλίας και σοβαρές διαταραχές στην κατάποση, οδηγώντας σε υποσιτισμό και αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας από εισρόφηση.

Η κα Τριχείλη τόνισε την κρισιμότητα της προληπτικής αξιολόγησης από λογοθεραπευτή αμέσως μετά τη διάγνωση, ώστε να γίνει κατανοητό από τον ασθενή τι μπορεί να αναμένεται και να τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι αποκατάστασης. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο λογοθεραπευτής παρακολουθεί στενά τον ασθενή, αξιολογεί τις λειτουργικές του ικανότητες και σχεδιάζει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα. Οι θεραπευτικές τεχνικές περιλαμβάνουν αντισταθμιστικές στρατηγικές για τη βελτίωση της κατάποσης, στοματοπροσωπικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών και την αποκατάσταση της κινητικότητας, καθώς και εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας για ασθενείς με σοβαρές φωνητικές διαταραχές.

Τέλος, η κα Κλεοπάτρα Μηλίγκου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια (CBT), ανέλυσε την ψυχολογική διάσταση της νόσου με την ομιλία της «Αντιμέτωποι με τον καρκίνο: Πώς η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία μπορεί να βοηθήσει». Η κα Μηλίγκου υπογράμμισε ότι ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου αποτελεί μια ιδιαίτερα ψυχοπιεστική εμπειρία για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

«Η διάγνωση και η πορεία της νόσου συχνά συνοδεύονται από έντονα συναισθήματα άγχους, φόβου και θλίψης», εξήγησε η κα Μηλίγκου, τονίζοντας ότι οι αλλαγές στην εμφάνιση, η δυσκολία στην επικοινωνία και την κατάποση, καθώς και ο φόβος του στίγματος, μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνική απομόνωση και αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης. Μάλιστα, ανέφερε ότι ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με αυτόν τον τύπο καρκίνου εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ υπάρχει και αυξημένη πιθανότητα αυτοκτονικών σκέψεων.

 

Η κα Μηλίγκου επεσήμανε την αμφίδρομη σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας και πορείας της νόσου, καθώς η κακή ψυχολογική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συμμόρφωση στις θεραπείες και τη συνολική πρόγνωση. Ως εκ τούτου, η ψυχολογική υποστήριξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ολιστικής φροντίδας των ασθενών.

Παρουσιάζοντας τη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT), η κα Μηλίγκου εξήγησε ότι πρόκειται για ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό μοντέλο που βοηθά τους ασθενείς να αναγνωρίσουν και να τροποποιήσουν αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές που επιδεινώνουν το άγχος, την κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές δυσκολίες. Μέσω της CBT, οι ασθενείς μαθαίνουν να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους, να αναπτύσσουν πιο λειτουργικές στρατηγικές αντιμετώπισης και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.

Στο τέλος της εκδήλωσης, οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού, προσφέροντας περαιτέρω διευκρινίσεις και συμβουλές. Η ενεργός συμμετοχή του κοινού και ο εποικοδομητικός διάλογος συνέβαλαν στην επίτευξη των στόχων της εσπερίδας, που ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Proteas Blu Resort

Related posts

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Συγκέντρωση ρουχισμού για πρόσφυγες – μετανάστες και όσους έχουν ανάγκη

admin

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Καρλόβασι στις 25 Απριλίου

admin

Πασχαλινές ευχές από το βουλευτή Ν.Σάμου Χ. Στεφανάδη

admin

Τρεις Οβίδες με πυρίτιδα κατασχέθηκαν στον Μαραθόκαμπο

admin

Απεργούν οι δημοσιογράφοι την Τρίτη 8 Απριλίου

admin

Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου: Συμμετοχή στην Πανεργατική Απεργία της 9ης Απριλίου

admin

Άκρως επιτυχημένη η εσπερίδα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού στη Δυτική Σάμο

admin

Γιατί απαγορεύτηκε και τελικά επετράπη ο απόπλους Ε/Γ-Ο/Γ στο Πυθαγόρειο;

admin

Γεωπονικός Σύλλογος Σάμου: “Λάβετε μέτρα τώρα για Αγριόχοιρους, χρηματοδότηση και υποστελέχωση”

admin