30 C
Σάμος
02/08/2025
Περιφερειακά

H Άννα Ζέπου Αξιώτη γράφει για τον θρησκευτικό τουρισμό

Περιγραφή εικόνας

Ο θρησκευτικός τουρισμός δεν είναι μόνο μια σύγχρονη «τάση» αλλά διαχρονικά, είναι μια εναλλακτική μορφή τουριστικής ανάπτυξης που πηγάζει από την ανάγκη των πιστών να γνωρίσουν τη μεγαλοπρέπεια της Χριστιανικής πίστης τους και να έρθουν πιο κοντά στη θρησκεία μας.

Αυτή η ανάγκη και αναζήτηση των πιστών έχει αποτελέσει εδώ και δεκάδες χρονιά τον κύριο λόγο επίσκεψης σε συγκεκριμένους προορισμούς, όπως η γειτονική μας Πάτμος, που αξιοποιώντας το πλεονέκτημα των θρησκευτικών της μνημείων διατηρεί υψηλό επίπεδο επισκεψιμότητας όλο το χρόνο.

Τι συμβαίνει όμως με το θρησκευτικό τουρισμό στη Σάμο;

Η σαμιακή κοινωνία χαρακτηρίζεται για τη θρησκευτικότητα, τη βαθιά πίστη και αφοσίωση στο Θεό, διατηρώντας τις αρχές της Ορθοδοξίας. Στο πανέμορφο νησί μας υπάρχουν εκατοντάδες ιστορικά θρησκευτικά μνημεία, πανέμορφες βυζαντινές εκκλησίες, αμέτρητα εκκλησάκια, μοναστήρια, μονές και τοποθεσίες για ιερό προσκύνημα.

Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος , μαζί με τους ιερείς, επιχειρούν ένα θεάρεστο έργο προσπαθώντας να διατηρήσουν και αναδείξουν τα μοναδικά αυτά θρησκευτικά μνημεία. Και δεν είναι μόνον τα κτίρια, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημίες κατά τη διάρκεια του μεγάλου σεισμού που σημειώθηκε στο νησί μας τον Οκτώβριο του 2020.

Υπάρχουν έργα τέχνης, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, εικόνες και αγιογραφίες της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, τα μεγάλα μας μοναστήρια με περίτεχνα τέμπλα και άμβωνες μοναδικής τέχνης που θα μπορούσαν να ελκύουν κάθε χρόνο το ενδιαφέρον χιλιάδων τουριστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα προέρχεται από το εσωτερικό, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι επισκέπτες και από χώρες του εξωτερικού, κυρίως από τις ορθόδοξες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Θα πρέπει η πολιτεία να σκύψει πάνω από το θέμα ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στη Σάμο, ζητώντας τη καθοδήγηση της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και με την υποστήριξη των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως η Περιφέρεια Β. Αιγαίου και οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου. Θέλω να πιστεύω πως αυτή μου η τοποθέτηση θα βρει… «ευήκοα ώτα»!

Με εκτίμηση Άννα Ζέπου Αξιώτη
Άμισθη σύμβουλος κοινωνικής μέριμνας Π.Ε ΣΑΜΟΥ

Related posts

12 νέα πυροσβεστικά οχήματα ενισχύουν το Βόρειο Αιγαίο

admin

«Πρόγραμμα Εορτασμού της 6ης Αυγούστου – Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Ημέρα της 201ης Επετείου της Ναυμαχίας της Μυκάλης»

admin

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για συμπλήρωση 113 χρόνων απο την απελευθέρωση της Ικαρίας

admin

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στην Ικαρία

admin

Συνάντηση Υφυπουργού Ναυτιλίας Στέφανου Γκίκα με Περιφερειάρχες Νησιωτικών Περιοχών

admin

«Θα ξεσηκωθούμε πάλι»: Προειδοποίηση Μουτζούρη για το μεταναστευτικό στα νησιά

admin

Στο πλευρό των επισκευαστών οχημάτων ο Κώστας Μουτζούρης

admin

Η πολιτική προστασία για τα νησιά μας θα πρέπει να γίνει προτεραιότητα στην πράξη

admin

Θωράκιση απέναντι στην κλιματική αλλαγή: Ξεκίνησαν έργα-κλειδιά  συνολικού 8,7 εκατ. ευρώ για το Βόρειο Αιγαίο

admin