22/07/2026
ΠεριφερειακάΣαμιακά

ΚΑΑΕΚΤ Σάμου: Επιτυχής η πρώτη φάση της δράσης «οι τοίχοι που μιλάνε» – Έρχεται συνέχεια με ντόπιους καλλιτέχνες

kae

Με μεγάλη επιτυχία και δημιουργική διάθεση υλοποιήθηκε το Σάββατο, 17 Μαΐου, η εκδήλωση «Καλλιτεχνική Δημιουργική Δράση, οι τοίχοι που μιλάνε» από το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Τεχνολογίας (ΚΑΑΕΚΤ) Σάμου. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Διατοπικού Σχεδίου Συνεργασίας “ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ” (Υπομέτρο 19.3 CLLD/LEADER), φέρνοντας την τέχνη και την ιστορία πιο κοντά στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Στην πρώτη φάση της δράσης, μαθητές σχολείων της Σάμου, γεμάτοι ενθουσιασμό και φαντασία, ανέλαβαν να δώσουν «φωνή» στους τοίχους. Υπό την καθοδήγηση καθηγητή, οι νεαροί καλλιτέχνες ξεδίπλωσαν το ζωγραφικό τους ταλέντο, δημιουργώντας μοναδικά έργα. Αυτές οι ζωηρές δημιουργίες προορίζονται να τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία-πυλώνες του νησιού, στολίζοντας εικαστικά τους τοίχους και προσθέτοντας χρώμα στην καθημερινότητα.

Η καλλιτεχνική παρέμβαση, ωστόσο, δεν ολοκληρώνεται εδώ. Το ΚΑΑΕΚΤ Σάμου προγραμματίζει και μια δεύτερη συνάντηση, αυτή τη φορά με καταξιωμένους ντόπιους καλλιτέχνες. Οι καλλιτέχνες θα κληθούν να φιλοτεχνήσουν σε τοίχους του νησιού, απεικονίζοντας ιστορικά μνημεία και σημαντικές προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορία του Νομού Σάμου.

Ένα καινοτόμο στοιχείο της δράσης είναι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας. Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες, στους ίδιους τοίχους θα εγκατασταθούν τρίγλωσσες επεξηγηματικές πινακίδες ή ειδικές εφαρμογές QR Code. Σκανάροντας τον κωδικό, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για την ιστορία πίσω από το εικονιζόμενο έργο τέχνης, κάνοντας την περιήγηση μια διαδραστική εμπειρία γνώσης και αισθητικής.

Η δράση «οι τοίχοι που μιλάνε» φιλοδοξεί να μετατρέψει τους δημόσιους χώρους σε ζωντανές γκαλερί, προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Σάμου και ενισχύοντας την ταυτότητα του τόπου.

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Δικαιώθηκαν στο Πρωτοδικείο Σάμου οι εργαζόμενοι 55-67 του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Ομόφωνο «ναι» στην 99ετή παραχώρηση χρήσης του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου στο ΥΠΠΟ

Ηλεκτρικά πατίνια: Αύριο η ψήφιση, όριο ηλικίας και ασφάλιση

Ξεκινά τα ραντεβού η νέα γιατρός στο Κέντρο Υγείας Σάμου

Με υπερσύγχρονο ταχύπλοο Rafnar ενισχύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου

Τέσσερις βάρκες σε τέσσερις μέρες: 129 άτομα αποβιβάστηκαν στις βόρειες ακτές της Σάμου