Μια νότα αισιοδοξίας έφερε το Σάββατο, 17 Μαΐου 2025, στο Καρλόβασι η άφιξη των πρώτων 70 Τούρκων επισκεπτών, σηματοδοτώντας την πολυπόθητη επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα τουρκικά παράλια. Ωστόσο, η χαρά για το θετικό αυτό βήμα σκιάζεται από τη σκληρή κριτική που άσκησε ο επικεφαλής του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Πυθαγόρας», Νίκος Ελένης, για την «παντελή απουσία» και «εσκεμμένη αδράνεια», όπως είπε, των αρμόδιων αρχών Δήμων και Αντιπεριφέρειας .
Μιλώντας σήμερα το πρωί, Δευτέρα 19 Μαΐου, στο ράδιο «Αρμονία», ο κ. Ελένης περιέγραψε την έναρξη των δρομολογίων – που αρχικά θα εκτελούνται κάθε Σαββατοκύριακο, με άφιξη Σάββατο μεσημέρι και αναχώρηση Κυριακή βράδυ – ως αποτέλεσμα ενός «αγώνα για το αυτονόητο». Υποστήριξε ότι η προσπάθεια αυτή, που μετρά δύο χρόνια, θα έπρεπε να έχει την αυτονόητη στήριξη των τοπικών φορέων, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συνέβη.
«Προσπαθούμε εδώ και δύο χρόνια, με παντελή απουσία των αρχών… για να μπορέσουμε μία πύλη, την οποία πριν από δέκα χρόνια την είχαμε ανοίξει εμείς, το Καρλόβασι, η Δυτική Σάμος, και κουβαλούσε από δεκαπέντε μέχρι είκοσι χιλιάδες κάθε χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως τότε η συνολική τουριστική κίνηση της Σάμου δεν ξεπερνούσε τις 35.000 αφίξεις.

Ο κ. Ελένης έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της άνισης μεταχείρισης της Δυτικής Σάμου, η οποία, όπως τόνισε, διαθέτει 7.500 κλίνες. Αντιπαρέβαλε την ταλαιπωρία των 1.500 επισκεπτών που περίμεναν ώρες για να εξυπηρετηθούν στο Βαθύ, με την ευκολία που θα μπορούσε να προσφέρει το Καρλόβασι. «Δεν καταλαβαίνω λοιπόν για ποιο λόγο δεν θα μπορούσε το ένα πλοίο αυτό… να έρχεται από εδώ», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας την ταλαιπωρία όσων έχουν κλείσει καταλύματα στη δυτική πλευρά του νησιού (Βοτσαλάκια, Λιμνιώνας, Καρλόβασι) και αναγκάζονται σε επιπλέον μετακινήσεις.
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν για τη στάση της Περιφέρειας κατά την επίσκεψη της τουρκικής εταιρείας «Ido» δύο χρόνια πριν, όταν, όπως είπε, χάθηκε η ευκαιρία να τεθεί το ζήτημα της αναλογικής κατανομής των δρομολογίων στις πύλες εισόδου του νησιού. Η επίσκεψη, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε χειμώνα, με το λιμάνι του Καρλοβάσου να παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, «με αποτέλεσμα τέσσερα πλοία να πηγαίνουν στο Βαθύ».
Διευκρινίζοντας πως «δεν υπάρχει για μας το Ανατολή – Δύση» και πως η πρωτεύουσα «πρέπει να είναι λαμπερή και δυνατή», ο κ. Ελένης επέμεινε πως «ένα πλοίο το δικαιούνται το Καρλόβασι και ο Μαραθόκαμπος». Εξέφρασε την ελπίδα για αύξηση των δρομολογίων το καλοκαίρι, τονίζοντας πως η πύλη του Καρλοβάσου «με δόντια την κρατάμε» και η λειτουργία της είναι ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής, πέραν των Τούρκων επισκεπτών, καθώς μπορεί να προσελκύσει και μικρά κρουαζιερόπλοια κατέληξε, επαναλαμβάνοντας την κριτική του για «εσκεμμένη αδράνεια» και παραμέληση της Δυτικής Σάμου.