26/04/2026
Σαμιακά

Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος “χτίζει” το μέλλον της περιβαλλοντικής ενημέρωσης στη Σάμο



Με έδρα τη βόρεια Σάμο, το νέο αυτό κέντρο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ενημέρωση των κατοίκων του Αιγαίου και, κυρίως, των μαθητών.

Στεγάζεται σε ένα κτιριακό συγκρότημα που παρέμενε κλειστό και εγκαταλελειμμένο για περισσότερα από δέκα χρόνια. Οι εγκαταστάσεις επισκευάστηκαν και συνεχίζουν να αναβαθμίζονται και να εκσυγχρονίζονται, χάρη σε πολύ κόπο, μεράκι και εξ ολοκλήρου αυτοχρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος. Τα μαθήματα προσφέρονται στο κτήριο “Κ. Κιουλάφας”.

Στόχος είναι η αφιλοκερδής προσφορά ουσιαστικής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Ήδη, πέρα από τις δράσεις που προσφέρονται αυτή την άνοιξη, έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από σχολεία του Αιγαίου για την επόμενη σχολική χρονιά, είτε δια ζώσης με σχολεία που θα επισκεφθούν τη Σάμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για το σκοπό αυτό ή διαδικτυακά. Συχνά έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και ζωντανή σύνδεση με τα ερευνητικά σκάφη που βρίσκονται στο ανοιχτό πέλαγος.

Στις δράσεις εξειδικευμένης εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης συμμετέχουν επιστήμονες και φοιτητές του Διεθνούς Σχολείου της Θάλασσας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος του οποίου η ερευνητική βάση βρίσκεται στην ίδια περιοχή της βόρειας Σάμου. Με τη συνεργασία πολλών κορυφάιων πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο, το Διεθνές Σχολείο της Θάλασσας φιλοξενεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους περίπου 100 φοιτητές από διάφορες ειδικότητες από περισσότερες από 30 χώρες.

Μέσα από τις εκπαιδευτικές δράσεις μεταδίδουμε στα παιδιά όχι μόνο γνώσεις βασισμένες στην εμπειρία μας, αλλά και έμπνευση, ιδεολογία και ουσιαστικές δεξιότητες. Είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμάσουμε τα παιδιά ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις τεράστιες περιβαλλοντικές προκλήσεις που δημιουργούν οι δικές μας γενιές — προκλήσεις που διογκώνονται καθημερινά λόγω της παντελούς έλλειψης διαχείρισης σε όλα τα επίπεδα: αλιεία, προστασία σπάνιων ειδών, διαχείριση απορριμμάτων και λυμάτων, περιορισμός των πλαστικών μίας χρήσης και πολλά ακόμη.

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Απεργία σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ: Διαδήλωση έξω από το Δημαρχείο Ανατολικής Σάμου

Σάμος: Εννέα γιατροί παρουσίασαν τα νεότερα δεδομένα για τον εμβολιασμό σε εσπερίδα του «ΕυΠο»

Δώδεκα χρονών σκυλίτσα κακοποιήθηκε άγρια στη Σάμο

Διεθνής διάκριση για το εστιατόριο «Αφροδίτη» στο Πυθαγόρειο και τον Chef Ευάγγελο Μπιλιμπά

Δύο συλλήψεις για διακίνηση παράνομων μεταναστών στη Σάμο με αμοιβή 3.000 ευρώ ανά άτομο

Η Σάμος στα γερμανικά τουριστικά μέσα: Ποτάμι, Καρλόβασι και Μαραθόκαμπος ξεχωρίζουν