Παρέμβαση για το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης και της λειτουργίας των σχολείων σε συνθήκες κακοκαιρίας έκανε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου. Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή το σημερινό κύμα κακοκαιρίας και το κλείσιμο σχολικών μονάδων σε πολλές περιοχές της χώρας.
Ο Σύλλογος θέτει ζητήματα ασφάλειας των σχολικών υποδομών, ευθύνης της Πολιτείας και διευκρινίσεων σχετικά με τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών, ζητώντας παράλληλα την υλοποίηση αναγκαίων έργων προστασίας. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση.
“Με αφορμή τη σημερινή κακοκαιρία που πλήττει πολλές περιοχές της Ελλάδας και το κλείσιμο σχολικών μονάδων, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τηλεκπαίδευση προκειμένου να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για τη διακοπή της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας λόγω της ακαταλληλότητας των σχολικών κτιρίων και των υποδομών συνολικά.
Απαιτούμε τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα ώστε τα σχολεία να μπορούν, χωρίς το εμπόδιο των φυσικών φαινομένων, να λειτουργούν με ασφάλεια.
Για την ίδια την τηλεκπαίδευση επισημαίνουμε τα εξής:

Οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να εργάζονται από το σπίτι τους, καθώς αυτό δεν αποτελεί χώρο εργασίας.
Δεν υποχρεούνται να παρέχουν από το σπίτι τους τηλεκπαίδευση, εφόσον το σχολείο είναι κλειστό, ούτε να χρησιμοποιούν προσωπικά τεχνολογικά μέσα για εργασία από το σπίτι.
Η ασφάλεια των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους είναι προτεραιότητα, ιδιαίτερα σε συνθήκες που καθιστούν επικίνδυνη τη μετάβαση στις σχολικές μονάδες.
Ο φυσικός χώρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η σχολική αίθουσα. Ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί και δεν πρέπει να εισβάλλει στον ιδιωτικό χώρο της οικογενειακής ζωής των μαθητών.
Η έλλειψη ή η αδυναμία χρήσης τεχνολογικών μέσων, καθώς και η αδυναμία παροχής τηλεκπαίδευσης από το σπίτι για τεχνικούς, παιδαγωγικούς ή οικογενειακούς λόγους, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ούτε μπορεί να επισύρει οποιαδήποτε μορφή κύρωσης για τους συναδέλφους.
Οποιεσδήποτε πιέσεις και απειλές θα καταγγελθούν από το σωματείο.
