ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΠΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ
ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
Για την Ψυχική Υγεία στο Νομό Σάμου προβλέπονται οι εξής Δημόσιες δομές:
1). Το εξωτερικό Ψυχιατρικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Σάμου.
Δυστυχώς, το ιατρείο αυτό δεν λειτουργεί, από μακρού, ελλείψει ψυχιάτρου.
2).Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας(Κ.Ψ.Υ) του Νοσοκομείου ( αποκεντρωμένη πρωτοβάθμια κοινοτική δομή παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών στην πόλη της Σάμου).
Δυστυχώς και οι δύο θέσεις ψυχιάτρων που προβλέπονται από τον Οργανισμό του Κ.Ψ.Υ. Σάμου είναι, από 8μήνου και πλέον, κενές καθώς οι υπηρετούντες σ’ αυτό ιατροί έλαβαν αυτοδίκαια μετάθεση στη κεντρική Ελλάδα μόλις συμπλήρωσαν την προβλεπόμενη από το νόμο 5ετή υπηρεσία στην παραμεθόριο.
3). Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΦΑΡΟΣ» της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε) Σάμου.
Ο «ΦΑΡΟΣ» παράγει σημαντικό και μετρήσιμο έργο και στα τρία νησιά του Νομού μας.
Από μακρού δεν υπηρετεί πια κανένας ψυχίατρος ούτε στα Νοσοκομεία του Νομού μας ούτε στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας της Σάμου.
Έτσι οι διάφοροι ψυχιατρικοί έλεγχοι καθώς και η δέουσα θεραπευτική αντιμετώπιση των απλών ψυχιατρικών ασθενών που, συνήθως, δεν είναι επικίνδυνοι για τον εαυτό τους και τη δημόσια ασφάλεια γίνονται πια από ιδιώτες ψυχιάτρους ενώ οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε Ψυχιατρικές Κλινικές εξακολουθούν, όπως γίνονταν και παλιά, να διακομίζονται στην Αθήνα με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το οικονομικό και οικογενειακό τους ισοζύγιο.
Όσον αφορά τα οξέα και επείγοντα ψυχιατρικά περιστατικά που η εν γένει διαχείριση τους είναι , εκ του νόμου, ευθύνη της Αστυνομίας τελικά μεταφέρονται, μετά από γνωμοδότηση ιδιώτη ψυχίατρου και τη δέουσα εισαγγελική εντολή, με αστυνομική συνοδεία για νοσηλεία εκτός Σάμου..
Οι κρίσιμοι αυτοί ασθενείς μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπει ο νόμος «φιλοξενούνται», ως μη όφειλε, είτε ως κρατούμενοι στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου είτε σε δωμάτιο -απομόνωση στον 2Ο όροφο του Νοσοκομείου μας, πάντοτε, υπό αστυνομική επιτήρηση.
Ως γνωστόν στο Νοσοκομείο της Σάμου, σε αντίθεση με τα Νοσοκομεία Χίου, Μυτιλήνης και Λήμνου, δεν λειτούργησε ποτέ Ψυχιατρική Κλινική.
Ο Οργανισμός του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Σάμου (Κ.Ψ.Υ.Σ), εκτός των άλλων, προβλέπει και δύο (2) μόνιμες θέσεις παιδοψυχιάτρων που κι αυτές, δυστυχώς, παραμένουν κενές.
Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Σάμου στερείται, επίσης, νοσηλευτικής υπηρεσίας.
Στερείται, ωσαύτως, Κινητής Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, όπως, δυστυχώς, ισχύει και για το Νοσοκομείο μας και για το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής Υγείας «Φάρος» για την επιτόπια παροχή εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας στα περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών του Νομού μας στα πλαίσια της προληπτικής Ιατρικής, της παροχής άρτιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της εν γένει προαγωγής της Υγείας.
Μέσα σ’ αυτό το άγονο και δυστοπικό περιβάλλον οι ψυχολόγοι , οι κοινωνικοί λειτουργοί και το λοιπό παραϊατρικό προσωπικό του Κ.Ψ.Υ και των Νοσοκομείων μας υπερβαίνουν, καθημερινά, εαυτούς στην απέλπιδα προσπάθεια της επίλυσης προβλημάτων ψυχικής υγείας αλλά οι αρμοδιότητες, οι δυνατότητες και η επιστημοσύνη τους έχουν τα όρια τους

Δυστυχώς, οι δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας στα νησιά του Νομού μας, ελλείψει ιατρών, είναι, κυριολεκτικά, εκτός λειτουργίας.
Σύμφωνα με το νόμο 5129/2024(ΦΕΚ 124 Α/1-8-2024) όλες οι δομές Ψυχικής Υγείας, Νοσοκομειακές και μη, υπάγονται, πλέον , στις καθ΄ έκαστα Υγειονομικές Περιφέρειες.
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση μέσω της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων στην οποία υπαγόμαστε:
Α).Την άμεση προκήρυξη όλων, ανεξαίρετα, των κενών θέσεων που σχετίζονται με τις Δημόσιες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας των νησιών του Νομού μας
και παράλληλα:
Β). Την ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία Ψυχιατρικής Κλινικής στα πλαίσια του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, δυναμικότητας ανάλογης με τις πραγματικές ανάγκες των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής μας.
Όσον αφορά τα άλλα μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου η κατάσταση έχει ως εξής:
Α).Το Νοσοκομείο της Χίου διαθέτει Εξωτερικό Ψυχιατρικό Ιατρείο που λειτουργεί, Ψυχιατρική Κλινική δυναμικότητας εννέα (9) κλινών, Ψυχιατρικό Ξενώνα ημερήσιας φροντίδας ως αποκεντρωμένη δομή και κινητή Ψυχιατρική Μονάδα (μέσω του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ του Υπουργείου Υγείας).
Με πόρους του ΕΣΠΑ, ύψους 2.448.000 Ευρώ, ολοκληρώθηκαν, τον Ιούλιο του 2023, η αναβάθμιση και διαρρύθμιση τόσο της Παθολογικής όσο και της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Χίου.
Στο νησί ιδιωτεύει ειδικός παιδοψυχίατρος. .
Β).Το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης , στη Λέσβο, διαθέτει Εξωτερικό Ψυχιατρικό Ιατρείο που λειτουργεί, Κέντρο ημέρας και αυτόνομη Ψυχιατρική Κλινική δέκα (10) κλινών.
Ο Οργανισμός προβλέπει επίσης κινητή Ψυχιατρική Μονάδα που προς το παρόν δεν λειτουργεί..
Ως αποκεντρωμένη μονάδα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης λειτουργεί, επίσης, βάσει του ΦΕΚ 3303τεύχος Β /2022, αριθ. Γ3α/ΓΠ24672/2022και το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου( Κο. Κε. Ψ.Υ.Π.Ε.) που διαθέτει, εκτός των άλλων και παιδοψυχίατρο.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή νέου κτιρίου ολοκληρωμένου Ψυχιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1.750.000 Ευρώ.
Γ).Το Νοσοκομείο της Λήμνου διαθέτει Εξωτερικό Ψυχιατρικό Ιατρείο που λειτουργεί και Ψυχιατρική Κλινική δυναμικότητας έξη (6) κλινών..
Για την κτιριολογική αναβάθμιση της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Λήμνου είναι σε εξέλιξη έργο προϋπολογισμού 1.472.000 Ευρώ.
Είναι σαφές ότι η κατάσταση των Δημόσιων Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του Νομού Σάμου συγκριτικά με τις αντίστοιχες δομές των άλλων νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου τόσο πριν την εφαρμογή του νόμου 5129/2024 όσο και κυρίως σήμερα είναι ιδιαίτερα απογοητευτική.
Επιβάλλεται να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μαζικά και με μαχητική συνέπεια και συνέχεια τα απαράγραπτα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα μας..
Μανώλης Νικ. Κάρλας
Παθολόγος- Διαβητολόγος, MD, PhD
σ. Διευθυντής ΕΣΥ
Πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010).