20/05/2026
Πολιτικά

Ένταξη του Τμήματος Μαθηματικών Σάμου στο 4ο πεδίο: «Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος» λέει η υπουργός Ζαχαράκη

Φρένο από την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν από την τηλεδιάσκεψη για το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο: Oποιαδήποτε απόφαση για ένταξη στο 4ο επιστημονικό πεδίο θα ισχύσει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και όχι από φέτος, ενώ η ίδια δήλωσε ότι δεν έχει λάβει σχετικό γραπτό αίτημα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Αυτό προκύπτει από επικοινωνία που είχε ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης απευθείας με την υπουργό, αμέσως μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη θεσμικών φορέων με τον υφυπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης Νικόλαο Παπαϊωάννου. Σύμφωνα με τον Στεφανάδη, ο υφυπουργός δεν έχει αρμοδιότητα στις πανελλαδικές εξετάσεις και δεν ανέλαβε δέσμευση, όπως ο ίδιος τον διαβεβαίωσε μετά τη συνάντηση.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Βορείου Αιγαίου και του Προέδρου του Τμήματος Μαθηματικών. Σε αυτήν συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Ελισσαίος Μαυρατζώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Άννη Ανδρεάδου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αντώνης Τσολομύτης και η καθηγήτρια Κατερίνα Ζορμπαλά.

Ο βουλευτής Σάμου ανέφερε ότι έχει θέσει το αίτημα της ένταξης στο 4ο πεδίο κατ’ επανάληψη στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, η οποία είχε επισημάνει τότε ότι η απόφαση θα έπρεπε να αφορά υποχρεωτικά όλα τα αντίστοιχα τμήματα σε πανελλαδικό επίπεδο, πράγμα που ενδεχομένως θα μείωνε περαιτέρω τον αριθμό των ενδιαφερόμενων φοιτητών.

Αναλυτικά η ανάρτηση του βουλευτή Σάμου Χριστόδουλου Στεφανάδη:

«Το μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που λειτουργεί στο Καρλόβασι έχει τεράστια σημασία ιστορική, γεωγραφική και πολιτιστική για το νησί μας.

Δυστυχώς, όμως, η προσέλευση φοιτητών φθίνει συν τω χρόνω, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη πολλών αναλόγων Πανεπιστημιακών τμημάτων στην επικράτεια.

Για την ενίσχυση του τμήματος κρίνεται απαραίτητη η ένταξη του και στο 4ο επιστημονικό πεδίο.

Για το θέμα αυτό είχα προσωπικά υποβάλλει κατ’ επανάληψη το αίτημα στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία ηγεσία είχε την άποψη ότι μια τέτοια απόφαση, πιθανότατα θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση των ενδιαφερομένων φοιτητών, αφού η απόφαση αναγκαστικά θα αφορούσε όλα τα ανάλογα μαθηματικά τμήματα, προκειμένου να είναι σύννομη.

Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη θεσμικών παραγόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Ν. Παπαϊωάννου (ο οποίος δεν έχει την αρμοδιότητα των πανελληνίων εξετάσεων, την οποία έχει αποκλειστικά η κ. Υπουργός), το αίτημα επανασυζητήθηκε, αλλά, όπως με διαβεβαίωσε δεν ανέλαβε καμία δέσμευση.

Προκειμένου να διευκρινίσω πλήρως το θέμα, επικοινώνησα άμεσα με την Υπουργό Παιδείας κ. Σ. Ζαχαράκη, η οποία έχει την αρμοδιότητα των εισαγωγικών εξετάσεων, στηρίζοντας το αίτημα.

Η κα Υπουργός μου είπε ότι δεν έχει λάβει ανάλογο γραπτό αίτημα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκειμένου να εξεταστεί.

Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση θα ισχύσει από το επόμενο Ακαδημαϊκό έτος και όχι από φέτος.

Θα παρακολουθώ στενά την εξέλιξη του θέματος, ευχαριστώ θερμά την κ. Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση.»

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Στεφανάδης για «Πόθεν Έσχες»: «Δεν κρύβω σκελετούς στην ντουλάπα»

Αναφορά στη Βουλή για τις συνθήκες στο Ειδικό Σχολείο Σάμο

510.000 ευρώ για ανακαίνιση τριών σχολείων σε Καρλόβασι, Ράχες και Εύδηλο

ΚΚΕ Σάμου για το δυστύχημα στο Ηραίο: Ολόκληρο νησί χωρίς Επιθεώρηση Εργασίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια

Σάμος: Συλλυπητήρια ΔΕΕΠ ΝΔ για το δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε συμπολίτη μας

«Στην Κομισιόν φέρνει το ζήτημα των εξοντωτικών εφημεριών των εργαζομένων στο ΕΣΥ ο Κώστας Αρβανίτης, με αφορμή τις καταγγελίες της παιδιάτρου στη Σάμο»